Susret s književnicom Sanjom Pilić

Jedna od najpozntijih i najčitanijih naših dječjih književnica – Sanja Pilić družila se ovaj vikend s osnovnoškolicma u Orebiću i Janjini

Unatoč prometnim zavrzlamama i otkazanim letovima, 16. svibnja 2013. na Pelješac nam je stigla jedna od najpoznatijih i najčitanijih dječjih književnica – neponovljiva Sanja Pilić. Književnici, koja se svojedobno i profesionalno bavila fotografijom, nije promaknula niti jedna vizura prelijepih raznolikih krajolika koje poluotok pruža svojim žiteljima i posjetiteljima. 

Opuštena, vedra, vječno nasmijana Sanja, 17. svibnja 2013. gostovala je u Domu kulture Općine Janjina na radost svih posjetitelja, a posebno učenika OŠ „Janjina“ te PŠ „Putniković“ i PŠ „Žuljana“. Spontanim, neposrednim i zaigranim pristupom odmah je osvojila svoju mladu publiku.  

Autorica četrdesetak naslova i brojnih nagrada, većinu svoga opusa posvetila je najmlađima u slikovnicama (Vidiš da se moram zabavljati, Znatiželjna koka, Zaljubljeni medo, Jupi, došao je Sveti Nikola, Princeza, Djed Mraz darove nosi, Stigao je brat, Priča o vučiću Grgi, Vuk Grga i njegova obitelj, Maša i gosti, Maša i nova učenica, Maša i životinje, Maša i Božić), ali i starijoj djeci te tinejdžerima u romanima i pričama od kojih je čak šest uvršteno u lektirne naslove (3. razred: Nemam vremena, E baš mi nije žao, Hoću i ja; 5. razred: Mrvice iz dnevnog boravka; 8. razred: O mamama sve najbolje i Sasvim sam popubertetio).

Mladi je rado čitaju i izvan obveznog školskog programa pa knjige zanimljivih naslova koje prate zanimanja tog uzrasta – prva iskustva, odrastanje i snalaženje u današnjem svijetu – svakako su vrlo privlačna mladim čitateljima. Zato se ne treba čuditi da knjige često nestaju s polica knjižnica i knjižara. (Jesam li se zaljubila, Što mi se to događa?, Zar baš moram u školu?, Što cure govore? Što dečki govore?, Fora je biti faca, zar ne?, Hoću biti posebnaaaaa!, Hej,želim ti nešto ispričati!, Ideš mi na živce!, Vidimo se na fejsu!…)

Stoga nije neobično da na susretu nije nedostajalo pitanja i radoznalih dječjih  pogleda. Dok su učenici viših razreda pitanja vezivali uz lektire i pronalazak inspiracije, mlađi čitatelji postavljali su neformalana pitanja. Vrlo iskrena prema publici, Sanja je odgovarala mladim prijateljima „bez fige u džepu“ na što su i učenici iskreno reagirali dajući i primjere iz svojeg života i svakodnevice.

Druženje s književnicom nastavilo se i u poslijepodnevnim satima u Orebiću gdje je književnicu ugostila Narodna knjižnica Orebić u prostorima čitaonice Pomorskog muzeja. 

Najbrojniji su naravno bili učenici OŠ Orebić kojima su se pridružili i osnovnoškolci iz Kune. Djeca su već na početku druženja prepoznala Sanjinu energiju pa se nisu libila dizati ručice i postavljati  pitanja. 

A pitanja su i ovdje bila raznolika od onih klasičnih – kada i kako je počela pisati te gdje pronalazi teme pa sve do onih neobičnijih i osobnijih –  kada se prvi puta zaljubila ili koliko zarađuje. Cijeli događaj, kako je i za očekivati, pratile su salve smijeha i vedro ozračje. 

Na kraju susreta književnica je potpisivala knjige, a nerijetki su bili oni koji su željeli ovjekovječiti susret s posebnom gošćom fotografirajući se. 

Bili su to trenuci koje će djeca trajno usaditi u svoja sjećanja, bili su to oni trenuci kojih se posebno sjećamo kada odrastemo, trenuci koji nas inspiriraju, potiču, otvaraju nove svjetove – trenuci u kojima nam se čini da je sve moguće.

18. svibnja Sanja se uputila na Korčulu kako bi nastavila svoje fotopriče, ali i gostovala na Radio Korčuli. Dan je završila povratkom u Orebić gdje je posjetila crkvu Gospe od Anđela uz zanimljivo predavanje gospodina Vlastimira Vekarića.

19. svibnja književnica Sanja Pilić napušta naš kraj, nadamo se s lijepim sjećanjima i utiscima koje i mi dijelimo. 

Tako završava još jedno književno druženje, nadamo se samo nakratko jer Sanju i dalje možete upoznavati kroz njezine knjige. 

 

Pripremile: Emina Bećović Orhanović & Nataša Tolj

 
Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku