S predstavljanja knjige dr. Ante Kovačevića u Orebiću – FOTO

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr

U ponedjeljak je, u organizaciji HSP-AS pred brojnim zainteresiranima u dvorani Općine Orebić održano predstavljanje knjige dr. Ante Kovačevića ‘Čovjek i njegova sjena’.

Uz autora, okupljenima se obratio i Ivan Tepeš, potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik HSP-AS, a predstavljanju je nazočio i saborski zastupnik Pero Ćorić, glavni tajnik te stranke.

Dr. Anto Kovačević prisjetio se svog iskustva političkog progrona ‘okrunjenog’ višegodišnjom robijom u zloglasnom KPD ‘Zenica’. Opisao je svoja iskustva i vlastito viđenje funkcioniranja sigurnosnih struktura bivše države u to vrjieme, tijekom tranzicije, te u modernoj hrvatskoj državi – naglašavajući potrebu lustracije – jer, prema njegovim riječima, kadrovi iz političkog sustava i sigurnosnih struktura totalitarnog komunističkog sustava još uvijek zauzimaju neprimjerene pozicije u hrvatskim institucijama. Naglasio je potrebu dodatne demokratizacije medijskog prostora u kojem mjesta trebaju imati i lijeva i desna politička opcija – kazujući kako su “za Hrvatsku robijali, živjeli i umirali i lijevi i desni, a danas od nje imaju najviše koristi oni koji je nikada nisu htjeli.”

Autora je najavio Ivan Tepeš, koji se osvrnuo  na kritike kojima je izložen jer je kao potpredsjednik sabora sudjelovao u prosvjedu protiv oduzimanja koncesije zagrebačkoj televiziji Z1. Kazao je kako će bez obzira jeli na vlasti ili ne – uvijek podržati branitelje. I on je pozvao na provođenje lustracije, naglasivši kako se zločini tretiraju dvostrukim mjerilima. Pa su tako zločini počinjeni od Hrvata u Drugog svjetskom ratu procesuirani i kažnjeni, procesuirani su zločini, počinjeni tijekom Domovinskog rata, dok se za zločine počinjene za vrijeme koumunizma nikome nije sudilo. Obojica govornika ustvrdili su kako je Hrvatskoj potrebno jedinstvo i pomirba – ali do njega se može doći utvrđivanjem istine, a ne zaboravom.

I Tepeš je naglasio potrebu davanja više medijskog prostora desnom svjetonazoru, koji je, po njegovim riječima, izuzetno nezastupljen – posebno u javnim medijskim servisima.

Uz predstavljanje knjige prikazan je video prilog HRT-a ‘Udbaš koji ga je volio’ emitiran u emisiji ‘Hrvatska uživo’, u kojem su gostovali dr. Anto Kovačević i ‘njegova sjena’ – karlovački poduzetnik i bivši udbaš Željko Kekić – koji otvoreno progovara o svojem radu u toj službi. Opisan je njihov slučajan susret i upoznavanje, kao i svojevrsna pomirba i zajendički rad na knjizi.

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku