Revija dokumentarnih filmova o obrazovanju i djeci u Orebiću – prva projekcija ove subote!

Od subote, 26. ožujka, u dvorani Općine Orebić počinje ciklus dokumentarnih filmova o obrazovanju i djeci – „Djeca su naše najveće bogatstvo“ u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Orebić.

Ovom revijom Matica nastavlja s misijom vraćanja kina na Pelješac, a ističu kako je sav prihod od ulaznica namijenjen kupnji profesionalne audio-video (kino) opreme. Reviju filmova o obrazovanju i djeci otvara projekcija filma Abeceda, redatelja Erwina Wagenhofera, u dvorani Općine Orebić, 26. ožujka (subota) s početkom u 19 sati. 

 

eviju čine tri važna i aktualna dokumentarca, koji obrazovanje „vide“ iz različitih uglova: Abeceda, austrijskog redatelja Erwina Wagenhofera (26.03. 2016.); Web Junkie – ovisnici o Internetu, izraelsko-američkog para Shosh Shlam i Hilla Medalie(02.04. 2016.), te švicarski dokumentarac Djeca s planine Napf, Alice Schmid (09.04.2016.). Hrvatski distributer za sva tri filma je Restart Label, a usporedno sa projekcijama u Orebiću, filmove će moći vidjeti i publika u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Velikoj Gorici, Rovinju, i u drugim hrvatskim gradovima.

Kako izgleda djetinjstvo u srcu švicarskih Alpa, može li se reprogramirati tinejdžera te treba li mijenjati obrazovni sustav doznajte već od subote 26.03. u dvorani Općine Orebić.

ABECEDA: Što nije u redu s obrazovnim sustavom?

„Gotovo 98 posto djece rađa se iznimno nadareno, međutim, nakon školovanja samo ih 2 posto to i ostane“ tagline je ovog filma. Što, dakle, nije u redu s obrazovnim sustavom? Pitanje je to na koje svojim zadnjim dokumentarcem Abeceda pokušava odgovoriti Erwin Wagnehofer, redatelj uspješnih i kontroverznih dokumentaraca „Mi hranimo svijet“ (We Feed the World) i „Uzmimo lovu“ (Let’s make Money). Wagenhofer putuje svijetom i razgovara s brojnim protagonistima te uspoređuje razne obrazovne sustave. Abeceda ne kritizira škole pojedinačno već sustav u cjelini te pruža jednu od najboljih filmskih analiza obrazovnog sustava na brojnim primjerima iz cijelog svijeta!

WEB JUNKIE – OVISNICI O INTERNETU: Kako reprogramirati tinejdžera?

Kina je jedna jedina zemljana svijetu koja je ovisnost o internetu i mrežnim igricama prepoznala kao poremećaj. U skladu s tim otvorili su više od 400 centara za odvikavanje, a u jednom od njih odvija se radnja filma Web Junkie – ovisnici o Internetu. S potpunim nevjerojatnim pristupom ustanovi „za odvikavanje i reprogramiranje tinejdžera“, redateljice nam otkrivaju kontroverzne metode s kojima se suočavaju „zabludjeli klinci“ koji su igrice znali igrati i po nekoliko dana bez prestanka. Pomažu li ove metode petnaestogodišnjacima koji su potpuno zamijenili stvarni i virtualni svijet, saznajte iz filma, koji nakon više od 40 svjetskih festivala dolazi i na velika platna u Hrvatskoj.

DJECA S PLANINE NAPF: Jednostavniji i bezbrižniji svijet je moguć!

Djeca s planine Napf priča je o jednom sasvim drugačijem odrastanju.U bogatoj Švicarskoj gdje je školarcima dostupna sva moguća tehnologija, ipak živi skupina djece kojima računala i internet ne trebaju. Daleko od civilizacije, na čarobnoj planini s popisa UNESCO-ove prirodne baštine,djeca pješače deset kilometara do škole, nisu opsjednuti Facebookom, a omiljene igre su im one u prirodi. Uz to, ova djeca suvereno upravljaju svim poljoprivrednim strojevima, pomažu na farmama svojih roditelja i žive život koji je gradskoj djeci potpuno nezamisliv…

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku