Predstavljanje knjige ‘Orebić u 19. stoljeću prema katastru Franje 1.’ autorice Irene Ipšić

Foto: PAF

U nazočnosti brojnih Orebićana u Orebiću je predstavljena knjiga doktorice znanosti Irene Ipšić, vanjske suradnice Sveučilišta u Dubrovniku “Orebić u 19. stoljeću prema katastru Franje I.”

Knjiga se sadržajno i koncepcijski temelji na dokumentaciji katastarske općine Orebić većim dijelom nastale 1836. godine kada je na jugozapadnom dijelu Pelješca obavljena zemljišna izmjera. Kjnigu je u ime izdavača Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku predstavio ravnatelj akademik Nenad Vekarić, ujedno i voditelj projekta i uz dr. Nelu Lonza i recenzant, a o knjizi je govorila i dr.sc. Jasenka Maslek sa Sveučilišta u Dubrovniku, dok je u ime organizatora, Općine Orebić, Pomorskog muzeja i Narodne knjižnice u Orebiću svima nazočnima i sponzorima zahvalila voditeljica knjižnice Nataša Tolj. O svom radu govorila je i autorica Irena Ipšić.

Predstavljanje te, za orebićki i širi pelješki kraj vrijedne knjige bilo je u stilu 19. stoljeća, zlatnog doba Orebića, kada orebićke pomorske obitelji postaju pokretači cjelokupnog društvenog i gospodarskog razvoja tog dijela Pelješca. Takva je bila i scenografija sa stoljnjacima i porculanskim posuđem, nošnjama u koje su bili odjeveni mladi Orebićani Mia Trojanović i Šime Stanković, a vrijedne predmete iz 19. stoljeća za ovu su prigodu posudili gospođa Violeta Bijelić – Kelečić koja potječe iz stare pomorske obitelji i nasljednici pokojnog Matka Župe obitelj Miošić u Orebiću.

Takva je bila i popratna glazba u izvođenju profesora Osnovne glazbene škole u Orebiću Marine Stanković i Marka Kajzogaja koji su na glasoviru i violini izveli skladbe Oskara Riedinga i Georga Fridriha Hendla, a na kraju, skladbu na lijerici izveo je i Nikša Krističević.

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku