Otvorenje izložbe kostimografkinje i modne dizajnerice Dženise Pecotić u Anuncijati

U okviru programa Dani kulture Orebić 2017, Matica hrvatska Orebić poziva vas na izložbu kostimografkinje i modne dizajnerice Dženisa Pecotić pod nazivom ”Adagio”.

Na izložbi će biti predstavljena i knjiga autorice Ane Ledvaj ”ULUPUH – ova modna povijest – Umjetnost odijevanja”, te ćemo u suradnji s Korkyra Baroque Festival ugostiti sopranisticu Anabelu Barić i Izidora Erazema Grafenauera na lutnji.

Pridružite nam se u petak 08.09. u 20h, u crkvi Anuncijati u Orebiću. Izložba će biti otvorena za posjetitelje od 08.09. do 14.09.

”Ovogodišnju izložbu u Orebiću nazvala sam Adagio po mojoj prvoj izvedenoj kostimografiji u dramskoj predstavi koju sam radila u Gradskom dramskom kazalištu “Gavella” u Zagrebu prije točno trideset godina. Predstava je rađena po tekstu Lade Kaštelan, a u režiji Božidara Violića.

Trideset godina kostimografije i tridesetpet godina modnog dizajna, čini mi se poput dugog i jako uzbudljivog putovanja. Na tom putovanju imala sam, i još uvijek imam, ponekad teške i ne uvijek ugodne, ali uglavnom začudne, zadivljujuće i urnebesne susrete.
Ovaj susret namijenjen Orebiću dao mi je vrsne i osebujne suputnike i suradnike; Edina Pličanić (balerina, nacionalna prvakinja), Dubravka Šeparović Mušović (mezzosopranistica, nacionalna prvakinja), Josip Joško Tešija (kustos galerije Kranjčar), te Deyan Barić koji je ovu nesvakidašnju trojku na njemu svojstven način “ulovio” svojim objektivom jednog vrućeg proljetnog dana u zagrebačkoj galeriji Kranjčar. Lana Opp ih je našminkala, a moj prijatelj i dugogodišnji suradnik u teatru arhitekt Nenad Fabijanić mi je poklonio svoje skice koje sam projicirala na metre i metre svilenog organdija.

Tu je i netom izašla iz tiska knjiga “ULUPUH – ova modna povijest – umjetnost odijevanja”, autorice Ane Lendvaj. Knjiga koju sa velikim veseljem predstavljam, evo upravo u Orebiću. Ana Lendvaj je bila prva novinarka koju sam upoznala ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća kada sam shvatila da su modni dizajn i kazališna kostimografija ono čime sam se zauvijek zarazila. Ana je bila ta koja je mene i moje kolege iz ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja sve ove godine vjerno i nadasve stručno pratila i bodrila. Sve do prošle godine kada smo se morali oprostiti sa našom Anom.

A kako je već nekako postala tradicija da svoje izložbe održavam u vrijeme trajanja Korkyra Baroque Festivala, tako ću i ove godine na otvaranju izložbe 8.9. radosno ugostiti dvoje mladih, talentiranih glazbenika. Riječ je o sopranistici Anabeli Barić i Izidoru Erazemu Grafenaueru na lutnji.

Kaže se da je glazba gromka radost a ja mislim da je i bilo koja vrsta umjetnosti i inih umijeća također gromka radost.
Očekujemo Vas na otvaranju izložbe 8.9. u 20 sati u Anuncijati u Orebiću.”

– Dženisa Pecotić, kostimografkinja i modna dizajnerica

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku