Otvorenje izložbe fotografija Milana Tolja i Ivica Trojanovića – večeras u ‘Luncijati’

Foto: Milan Tolj / Ivica Trojanović | Obrada: T. Bikić

Ogranak Matice hrvatske u Orebiću uz potporu Turističke zajednice Orebić i Općine Orebić nastavlja sa programom ”Dani Kulture Orebić” te vas poziva na izložbu ”Naslikaj mi miris”, fotografa Ivice Trojanovića i Milana Tolja.

Otvorenje izložbe je večeras, 13.07. u 21h u crkvi Navještenja BDM – Anuncijati. Izložba će biti otvorena svaki dan od 20h u razdoblju od 13.07. do 19.07. 2016.

Jedan od najvećih umjetničkih neostvaraja zasigurno je onaj kako prikazati miris na slici, budući da se njegova svrhovitost približava tom nedostižnom idealu nanovo probuđene sinestezije. Istančaniji od boje – umije da podsjeti na zaboravljene događaje, nagone, kaotičnost i smiraj života. Naslikaj mi miris bi bilo istoznačno onoj vrati mi sjećanja, vrati mi trenutak, onaj koji je iščeznuo i onaj koji se više nikada neće ponoviti u istom obliku.

Fotografi Ivica Trojanović i Milan Tolj autori su čiji motivi direktno proizlaze iz snoviđenja svakodnevnice koja je usko vezana za lokalitet Pelješca koji se kroz ove fotografije prikazuje kao najintimnija točka kolektivne povijesti, satkana od pokušaja prisjećanja kroz mirise i boje. Kroz vječitu igri svjetla i sjene oba autora postaju tako stražari nad slikama koje nam se svakodnevno prikazuju u svim raskošima svojih kolorita i žele ih zabilježiti, što intimnije – približiti mirise, prizvati sjećanja. Stoga naginju se nad bačene mreže ne bi li se kroz objektiv ušuljala sol, hvataju najveću blagost odsjaja sunca na moru čija je sjena možda ista kao i onoga dana, kucaju na starinska vrata čije se drvo prepustilo vremenu, puštaju tišini da oboji ulicu Getu kako bi se prišuljao miris hortenzija dok svo zlato ovoga smilja uživa u pogledu koji nad njime ne jenjava.

Naslikaj mi miris ostaje tako želja da se posredstvom fotografije zabilježi miris koji će evocirati osobna sjećanja ali i probuditi ushit nad velikom ljepotom.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku