Četvrtak, 19 Svibanj 2022 19:39

Otvorena izložba 'Moda Pelješke rivijere kroz 19. stoljeće' u Pomorskom muzeju Orebić

Napisao/la 

Jučer je u Pomorskom muzeju u Orebiću,  u prostoru čitaonice, otvorena izložba „Moda Pelješke rivijere kroz 19. stoljeće".

 Izložba se održava sklopu obilježavanja 65 godišnjice osnutka, za Pomorski muzej Orebić važne obljetnice, a u povodu Međunarodnog dana muzeja, koji se obillježava 18. svibnja, te u sklopu prvog Festivala peljeških kapetana, koji se održava od 15. ovog mjeseca do 15. lipnja ove godine.

Poveznica je to na rad našeg uglednog sugrađanina I cijenjenog hrvatskog znanstvenika Akademika, dr. Cvita Fiskovića, jednog od inicijatora osnivanja Pomorskog muzeja,ali i autora brojnih djela iz povijesti umjetnosti Hrvatske i Europe te autora koji je obrađivao orebićku žensku narodnu nošnju.
Izložba se oslanja na narodnu nošnju zlatnog doba Orebića, ali i predstavlja njeno ispreplitanje s građanskim stilom odijevanja, diktiranim velikim kulturnim i političkim središtima Europe. Glavnu okosnicu čine fotografije bogatih nasljenika brodovlasničkih obitelji Pelješke rivijere, čije su raskošne kreacije iz 19. stoljeća snimljene u orebićkom foto-studiju fotografa Enrica Perića. Na izložbi je predstavljena pelješka narodna nošnja, građanska nošnja, lepeze od nojevog perja, srebrnih i zlatnih niti, donje rublje, razni uzorci za šivanje sa pečatima, srebrnina, kao i modni dodaci i ostali zanimljivi predmeti iz tog doba.

Izložbu je otvorila kustosica Milena Grego- Njakara, a posjetitelji su mogli uživati i u izvedbama na klaviru prof. Vesne Vanovac Rozić, te učenica Domenike Roso, Stele Njakara i Anamarije Radovančić.

Izložbu možete pogledati do 25. svibnja u vremenu  9 do 12, te od 18 do 21 sati.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 19 Svibanj 2022 22:56

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku