Održane druge ‘Kunovske božićne užance’ – Fotogalerija

Foto i galerija: I. Dajak

Jučer je u Kuni održana druga po redu manifestacija ‘Kunovske božićne užance’ na kojoj su u dobroj atmosferi prezentirane tradicije Pelješke župe u ovo doba godine.

Galerija sadrži fotografije tradicionalnog načina obrade svinjskog mesa nakon klanja – ukoliko vam se takvi prizori ne sviđaju – molimo preskočite je!

‘Užance’ je organizirao Mjesni odbor Kuna pod pokroviteljstvom Općine Orebić.

Središnji dio manifestacije bila je prezentacija tradicionalnog načina obrade 280 kg teškog ‘praca’ u ‘režiji’ iskusnog Joška Antunovića – Meska iz OPG-a Antunović koji je i inicirao ovu manifestaciju.  Paljenje kamišulom, uvid u kvalitetu mesa popraćen zdravicom, te komadanje na način koji korijene ima još u vremenima Dubrovačke republike. Sve to uz detaljna objašnjenja i komentare u režiji iskusnog animatora – dubrovačkog Kunovljanina Gordana Prišlića – Vjeverice, koji već desetljećima obilježava sve kunovske fešte.

Uz svinjetinu s gradela, gostima je ponuđen i kupus s mrsenom (Konavljani bi rekli zelena menestra), te domaće prikle. Sve to, naravno, uz kunovske plavce – koje je prije toga kušanjem ‘naslijepo’ ocijenio žiri – a najboljim je proglašen onaj Mila Antunovića – iz OPG-a Antunović. 

Ova manifestacija pokazala se kao jedinstven način da se oni stariji prisjete, a oni mlađi dožive lijepe običaje koji su nekoć činili dio župske svakodnevnice, a, nažalost, polako postaju nostalgična turistčka atrakcija. Kao kuriozitet i potvrdu autentičnosti onog što smo vidjeli jučer na Pjaci – uz galeriju i tri fotografije iz već davne 2002. – u režiji iste ekipe, ali u autentičnom okruženju.

 

 

Komentiraj sa Facebook-om