Nova projekcija u sklopu revije dokumentaraca u Orebiću – u subotu u 19h

Ogranak Matice hrvatske Orebić nastavlja reviju obrazovnih dokumentaraca sa filmom ‘WEB JUNKIE – OVISNICI O INTERNETU’.

Projekcija će se održati 2.4. u 19h u dvorani Općine Orebić. Karte za projekciju možete kupiti 1h prije projekcije. Kupnjom ulaznice donirate svoj doprinos za audio-video (kino) opremu.

O filmu:

WEB JUNKIE – OVISNICI O INTERNETU
r. Shosh Shlam i Hilla Medalia, Izrael / SAD, 73’

SINOPSIS:

Web junkie – ovisnici o internetu sniman je u Centru za odvikavanje od mrežnih igara i interneta smještenom u predgrađu Pekinga. Film prati trojicu kineskih tinejdžera, od njihova ulaska u jedan od 400 takvih centara u Kini, tijekom tromjesečnog razdoblja odvikavanja, pa sve do odlaska kući. Doprema ih se u klinike najčešće protiv njihove volje, a čuvaju ih vojnici koji nadgledaju dječje odaje okružene ogradama i rešetkama.”To bi se trebalo zvati centar za uništavanje uma tinejdžera. To je kao pranje mozga“, kaže jedan od protagonista. Iako je u pravu, problemi leže negdje duboko zakrabuljeni u obiteljskim odnosima pasioniranih ovisnika.

IZ KRITIKE:

„Shlam i Medalia usvojile su neosuđujući pristup muhe na zidu, dopuštajući kamerama da promatraju razgovore mladih i njihovih roditelja, kako bi nam omogućile da sami izvučemo zaključke o tome koliko je ta ovisnost posljedica društvene izolacije, politike jednog djeteta ili jednostavno upitnog roditeljskog odgoja. Dopuštaju nam da propitujemo jesu li rehabilitacijski kampovi najbolja solucija i koje bi implikacije takvog bijega u irealno mogle biti za druge pozapadnjačene zemlje“ – Amber Wilkinson (The Telegraph)

„To je fascinantno istraživanje ovisnosti o internetu, kao i mladih u Kini koje su razočarali i njihovi otuđeni roditelji i politika jednog djeteta“ – Marlow Stern (The Daily Beast)

“Dokumentarac, koji je prikazan na Sundance Film Festivalu, služi kako bi naglasio psihološke i fiziološke posljedice interneta, ali postavlja pitanje koriste li roditelji ovaj “poremećaj” kako bi svalili krivnju za društvene probleme i probleme u ponašanju” – James Billington (New York Post)

FESTIVALI I NAGRADE:

Sundance Film Festival (SAD) – natjecateljski program
ZagrebDox (Hrvatska) – Teen Dox
Sheffield International Documentary Festival (Velika Britanija) – natjecateljski program
Hong Kong International Film Festival (Kina) – natjecateljski program

REDATELJICE:

SHOSH SHLAM
Shosh je redateljica i producentica filma “Last Journey into Silence” (2003), priče o ljudima koji su preživjeli Holokaust,a danas su u bolnicama za mentalno oboljele u Izraelu. Film je dobio prvu nagradu kao najbolji dokumentarac na Filmskom Festivalu u Lublinu, posebno priznanje Haifa International Film Festivala, prikazan je na Filmskom festivalu kratkog filma i videa u Yorktonu u Kanadi i osvojio je nagradu Columbine na Moondance International Film Festivalu. Njen sljedeeći film “Be Fruitful and Multiply” (2005) je priča o ženskom otporu u ortodoksnom društvu, dok „Good Garbage“ (2008) oslikava borbu za opstanak na smetlištu na Zapadnoj Obali gdje palestinska djeca zarađuju na smeću židovskih doseljenika. Nagrađen je kao najbolji dokumentarac na Shanghai Film Festivalu u Kini, FICA Film Festivalu u Brazilu i nagradu za najbolju kameru na nagradama Israeli Documentary Forum.
Shosh je diplomirala kazalište na sveučilištu u Tel Avivu, studirala je u New Yorku na Školi vizualnih umjetnosti i magistrirala komparativnu književnost na sveučilištu Bar Ilan.

HILLA MEDALIA
Hilla Medalia osvojila je, između ostalih, nagradu Peabody, kao i tri nominacije za Emmy. Njen film “Dancing in Jaffa”, premijerno prikazan na Tribeca Film Festivalu, nagrađen je na festivalu Docaviv kao i na filmskom festivalu u Minhen, a uskoro kreće u kino distribuciju u Americi, Francuskoj i Njemačkoj. Za dokumentarni film “After the Storm” Hilla je osvojila nagradu publike na Woodstock Film Festivalu i nagradu Crystal Heart na Heartland Festivalu. Snimila je filmove“To Die in Jerusalem”, “Happy You’re Alive” i “Numbered” koji je osvojio nagradu Silver Hugo na Chicago International Film Festivalu i nagradu za najbolji debitantski dokumentarac na Israeli Documentary Awards. Hilla je magistrirala na sveučilištu Southern Illinois i suosnivačica je njujorške produkcijske kuće kNow Productions.

IZA KAMERE:

Redateljice: Shosh Shlam, Hilla Medalia
Scenaristice: Shosh Shlam, Hilla Medalia
Direktor fotografije: Shaoguang Sun
Montaža: Enat Sidi
Glazba: Ran Bagno
Producentice: Shosh Shlam, Hilla Medalia, Neta Zwebner – Zaibert

Web Junkie – trailer

http://webjunkiemovie.com/
Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku