Noć knjige, fotografije i dobrog raspoloženja u Narodnoj knjižnici i u ‘Caballeru’

Foto: N. Ćendo | Galerija PAF

Narodna knjižnica Orebić, već tradicionalno, nastoji što kvalitetnije obilježiti sve značajnije datume vezane za knjigu, te pružiti Orebićanima neki novi sadržaj koji će ih privući i obogatiti u prostorijama knjižnice.

Ovogodišnju ‘Noć knjige’ Narodna je knjižnica obilježila sa dva događaja. Prvi sat programa promovirali su ‘Bookcrossing’ – ideju spontane razmjene knjiga kroz njihovo ostavljanje na javnim mjestima kako bi ih i drugi mogli pročitati.

Središnji događaj večeri ipak je bilo otvorenje izložbe Branka Njakare: ‘Slike sjećanja’, prikaz fotografija Orebića iz druge polovice prošlog stoljeća kroz fotografski opus meštra Branka – fotoamatera, pionira orebićke tehničke kulture, pjesnika, ali prije i iznad svega učitelja, koji je podučavao i odgajao generacije orebićana. 

Emotivni su bili brojni susreti orebićana s vlastitom mladošću na već pomalo izblijedjelom fotografskom papiru, a još emotivniji bio je susret Meštra i njegovih učenika, kojih u srijedu u Narodnoj knjižnici nije nedostajalo. Izložbu su također organizirali njegovi učenici – gđa. Nataša Tolj iz Narodne knjižnice Orebić, te članovi foto sekcije Udruge za tehničku kulturu Orebić. Gosp. Njakaru i nazočne pjesmom su pozdravili ženska klapa Nava, klapa Geta, te još jedna učenica – Đurđica Farčić.

Izložbu je otvorila prof. Milena Grego – Njakara, govoreći o umjetničkim aspektima fotografije i opusu gosp. Njakare, a okupljene su u ime organizatora pozdravili voditeljica knjižnice Nataša Tolj, te predsjednik Udruge za tehničku kulturu Orebić Ivica Dajak. Iako već u devedesetima, meštar Branko također se elokventno obratio nazočnima, autoritativno učiteljski ističući vrijednosti poput marljivosti, rada i preciznosti, sjećajući se desetljeća provedenih u nastavi u orebićkoj Osnovnoj školi.

Organizatori su za Meštra spremili još jedno iznenađenje – rođendansku tortu s rolom fotografskog filma, te prigodni dar za rođendan koji je proslavio dan prije. Tortu je uručila još jedna učenica gosp. Njakare, te lice s fotografija na izložbi – gđa. Nadica Šestanović

Druženje bogato pjesmom i nabijeno emocijama koje su izmamile suze na lice meštra Branka, ali i brojnih gostiju kulminiralo je izvedbom ‘Gego levante..’  za koju je stihove napisao gosp. Njakara davne 1974., a koju su uz pratnju Iva Ujevića na harmonici otpjevali složno svi nazočni.

Noć knjige nastavljena je prigodnim druženjem na terasi kafića Caballero uz domaću spizu i pelješka vina, te glazbu Tria ITD i Đurđice Farčić.

Svi koji su propustili ovu lijepu večer, izložbu fotografija, ali i fotografske opreme kojom su izrađene, mogu pogledati sve do sredine svibnja u Narodnoj knjižnici u Orebiću.

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku