Nakon dvogodišnje stanke – ‘Dani otvorenih vrata peljeških podruma’ opet u punom sjaju!

Foto: Boris Poluta

Najveća vinska manifestacija u Dalmaciji „Dani otvorenih vrata peljeških podruma“ nakon dvije godine pauze zbog koronakrize vraća se u velikom stilu. Tradicionalno, prve subote u prosincu od Stona do Mokala više od četrdesetak vinara otvaraju svoje podrume i konobe i promoviraju najsnažniji brend ovog poluotoka, plavac mali.

Osim poznatih vinarija na itinereru su i Muzej vinogradarstva i vinarstva u sklopu PZ Putniković i novootvoreni Muzej pelješke tradicije u sklopu Boutique vinarije Mikulić u Mokalu, ali brojni OPG-ovi u priobalnom i ruralnom dijelu poluotoka te neizostavni prekrasan stonski Kaštio u kojem će se 3. prosinca u 11 sati otvoriti manifestacija uz delicije i pelješka vina. Nakon toga se kreće u organizirani obilazak od mjesta do mjesta.

Središte manifestacije je, naravno, u najpoznatijem pelješkom vinskom mjestu Potomju, poznatom po vrhunskim Dingačima i odličnoj zabavi, a uz moćne plavce i ostala pelješka vina po promotivnim cijenama u Zadružnom domu u Janjini nudit će se vinski gulaš, dok će se u Kuni pripremati kunovski specijaliteti.

Organizatori najavljuju bogat program i dan uoči događanja. Tako će se u poslijepodnevnim satima 2. prosinca vinoljupci i vinari okupiti u Putnikovićima i Kuni.

„Dvanaest mladih enologa s Pelješca u PZ Putniković ocjenjivat će autohtone sorte i podijeliti diplome za najbolje ocjenjeno mlado vino rukatac, pošip i ostale bijele sorte, rose, plavac mali, plavac mali s posebnih položaja te ostale crne sorte. Nakon kušanja ocjenjivanih vina uz gulaš, posjetitelji će moći uživati u koncertu klape Kaše. Istog dana u Kuni Pelješkoj kunovski vinari okupljeni na jednom mjestu osim kušnje svojih vina ponuditi će i janjetinu s ražnja s OPG–a Antunović i zelenu menestru po promotivnim cijenama uz glazbu“, kaže Rosić.

Dani otvorenih vrata peljeških podruma organiziraju se u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, HGK Županijskom komorom Dubrovnik, Obrtničkom komorom Dubrovačko-neretvanske županije, općinama i turističkim zajednicama s Pelješca te uz podršku poznatog brenda Romerquelle.

Program događanja:

Petak
16:00 DOM VINARSKE TRADICIJE PUTNIKOVIĆ
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
Kušanje vina uz gulaš
Koncert klape Kaše

16:00 KUNA PELJEŠKA
Degustacija vina po pristupačnim cijenama, janjetina, zelena manistra, roštilj
Glazba uživo

Subota:
11:00 KAŠTIO STON
Otvaranje manifestacije – Klapa Geta
Vinari općine Ston – degustacija

14:30 JANJINA
Zakuska – vinski gulaš
Vinari općine Janjina – degustacija

15:00 POTOMJE
Obilazak vinarija

15:00 KUNA
Vinari Kune Pelješke – degustacije

13:00 MOKALO
Degustacija uz bakalar – obilazak Muzeja Mikulić

od 12:00 do 18:00 – obilazak vinskih podruma i vinarija

Nakon završenog obilaska vinskih podruma zabava se nastavlja u Potomju, Kuni Pelješkoj i Mokalu uz glazbu uživo.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku