Mala škola brodogradnje

Foto: Ivica Trojanović

U Orebiću od 17. do 21. srpnja održat će se ”Mala škola brodogradnje” u sklopu koje će djeca brodograditelji osmisliti i realizirati barku dugu dva i pol metra.

U Pomorskom muzeju u Orebiću, otvorenom 1957. godine, nalazi se zbirka oko tisuću eksponata što su ih velikim dijelom darovale pomorske obitelji tog kraja. Orebić od samog utemeljenja u 15. odnosno 16. stoljeću živi s dalekim morem. Gotovo svaka obitelj dala je ponekog moreplovca koji bi isplovio na pučinu u jedrenjaku izgrađenom na Pelješcu. Od 17. stoljeća brodograditeljske obitelji sve su moćnije, a krajem 19. stoljeća Pelješko pomorsko društvo može se pohvaliti s čak 33 prekooceanska jedrenjaka.

Bogatu kapetansku tradiciju Orebića pred Pomorskim će muzejom od 17. do 21. srpnja svojim polaznicima približiti  ”Mala škola brodogradnje” u sklopu koje će djeca brodograditelji osmisliti i realizirati barku dugu dva i pol metra. Gradeći vlastiti brod mali će se polaznici povezati s vremenom kada svijet nije bio globalno selo, a nautičku milju bilo je teško prevaliti. Iskustvo gradnje broda ovdje je mnogo više od igre. Paralelno s ”Malom školom brodogradnje”  21. srpnja na istom će se prostoru održati ”Noć pomoraca” – fešta kojom će Orebić otploviti daleko u prošlost.

Večeras, 16.07. u Pomorskom muzeju Orebić, djeca – sudionici škole i njihovi roditelji upoznat će se sa povješću brodogradnje na ovim prostorima, te predstojećom školom.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku