Kunovske božićne užance 2019. – 27. prosinca od 14:30h

Foto: N. Ćendo

U Kuni na Pelješcu i ove godine, po peti put, održat će se manifestacija Kunovske božićne užance u organizaciji Mjesnog odbora i mladih Kune.

Manifestacija je to koja za cilj ima oživiti stare običaje ili užance koji su se u starija vremena događali u svakom domaćinstvu u vrijeme Božića.

Kako stari običaji ne bi pali u zaborav, Kunovljani su odlučili jedan dan o Božiću prisjetiti se starih običaja, a iz godine u godinu broj posjetitelja sve je veći. Od najmlađih koji prisustvuju po prvi put do starih koji se sa sjetom prisjećaju onog što je nekad bio uobičajen dio božićnih običaja. Tako će se i ove godine na kunovsku pjacu dovesti domaći „gudin“ kojeg će spretni mesar Josip Antunović sa ekipom mladih pomagača „iskomarditi“ i pokazati kako se priprema za daljnju obradu. Kako bi cijelu manifestaciju učinili još zanimljivijom, organizatori će otvoriti i svojevrsnu kladionicu, a predmet pogađanja bit će težina svinje. Najbliži rezultat kući će odnijeti 2 kilograma salaaja, kobasica koje su specijalitet ovog kraja. A kako je izrada salaja jedna od užanci, posjetitelji će se moći okušati i u toj radnji.

Na par koraka dalje kuhat će se zeleni kupus i suho meso, a već prosušene salaje će se peći na gradelama. Naravno, sve će se zaliti mladim vinima kunovskih vinogradara kojih u ovom mjestu ne nedostaje. Cijelu manifestaciju bezvremenskim hitovima će popratiti i DJ Vjeverica, inače rođeni Kunovljanin, a zapjevat će se i uz pratnju harmonike i gitare. Kunovske domaćice spretnim rukama će mijesiti i frigati „prikle“ (fritule) za sve posjetitelje.

Kunovske božićne užance održat će se u petak 27.12.2019. na kunovskoj Pjaci s početkom u 14:30, a Kunovljani pozivaju sve ljude dobre volje da im se pridruže i da se zajedno prisjete starih užanci o Božiću.

 

Kunovske božićne užance 2018.

Gordan Prišlić – Vjeverica | Studio GDD
Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku