Utorak, 25 Listopad 2016 13:19

Kreativni dokumentarci četvrtkom - ''Razred''

Napisala 

Matica hrvatska Orebić u suradnji s udrugom Restart u sklopu projekta KineDok organizira projekcije kreativnih dokumentarnih filmova u dvorani Općine Orebić, svaki četvrtak u 19:00h!

Ulaznice po cijeni 20kn dio su cjelogodišnjeg projekta udruge kojima donirate za kupnju audio-video (kino opreme).

U četvrtak, 27.10. u 19:00h gledamo hrv. film ''Razred'' u kojem redateljica, Vesna Čudić, prati romske srednjoškolke suočene s 'klasičnom' dilemom – udati se ili nastaviti školovanje. Film četiri godine prati tri djevojke koje se suočavaju s tipičnim srednjoškolskim izazovima: žonglirajući obveze, Facebook i ispite s ljubavnim životom. Većina njihovih romskih vršnjakinja već ima djecu te nema nikoga tko bi postavio drugačiji primjer. Svakog ljeta nekoliko hrabrih mladih Romkinja iz Baranje bori se za titulu Miss Roma. A poslije titule obično slijedi i prošnja. Mlade djevojke, bez izgledne perspektive za trajno zaposlenje, napuštaju školu, rode djecu i već godinama održavaju ovu teško promjenjivu proceduru na životu. A onda se pojavila nova generacija djevojaka koja je odlučila pokušati drugačije, završiti školu i postati prvim članicama svojih obitelji koje će imati srednjoškolsku diplomu!

KineDok je međunarodni projekt i alternativna distribucijska platforma, u sklopu kojeg se svake godine na 20 različitih lokacija diljem zemlje prikazuju autorski i kreativni dokumentarni filmovi zemalja partnera s ciljem širenja publike i međunarodne suradnje zemalja Centralne i Srednje Europe. Filmovi se prikazuju na lokacijama koja nisu kina poput knjižnica, pučkih učilišta, trgova ili prostora na otvorenom. Zemlje članice projekta su Češka (nositeljica projekta), Rumunjska, Mađarska, Slovačka, Hrvatska te od ove godine Poljska i Norveška.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 25 Listopad 2016 15:05

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku