Srijeda, 30 Studeni 2016 10:54

KineDok četvrtkom - ''Braća po pjesmi''

Napisala 
Detalj plakata filma Detalj plakata filma

Matica hrvatska Orebić u suradnji s udrugom Restart documentary u sklopu projekta KineDok organizira projekcije kreativnih dokumentarnih filmova u dvorani Općine Orebić, svaki četvrtak u 19:00h!

Ulaznice po cijeni 20kn dio su cjelogodišnjeg projekta udruge kojima donirate za kupnju audio-video (kino opreme). Školarcima i studentima slobodan ulaz!

U četvrtak 01.12. gledamo mađarski film ''Braća po pjesmi'', redatelja Balázs Lévaia. Najpoznatija mađarska pjesma svih vremena „Most Mulik Pontosan“ na YouTube-u je pregledana više od 15 milijuna puta, a u ovom filmu spojila je potpuno nepovezive glazbenike. Posuđivanje i prepjevavanje glazbenih motiva, pa i cijelih pjesama, nekada za glazbenike znače prekretnicu u karijeri. Tibor Kiss, pjevač je i tekstopisac mađarskog pop-rock benda Quimbykojemu je popularnost počela opadati, no natrag na svjetlo dana izvukla ih je folk senzacija Csík Band koji je obradu njihove pjesme učinio popularnijom od originala. No, tek kasnije saznali su da niti folk elementi koje su inkorporirali u pop hit, zapravo nisu original. Motiv je to iz malenog transilvanijskog sela prepunog samoukih romskih glazbenika…

KineDok je međunarodni projekt i alternativna distribucijska platforma, u sklopu kojeg se svake godine na 20 različitih lokacija diljem zemlje prikazuju autorski i kreativni dokumentarni filmovi zemalja partnera s ciljem širenja publike i međunarodne suradnje zemalja Centralne i Srednje Europe. Filmovi se prikazuju na lokacijama koja nisu kina poput knjižnica, pučkih učilišta, trgova ili prostora na otvorenom. Zemlje članice projekta su Češka (nositeljica projekta), Rumunjska, Mađarska, Slovačka, Hrvatska te od ove godine Poljska i Norveška.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 30 Studeni 2016 11:14

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku