Izložba Vasiljke Roso: ‘Otok’ – od ponedjeljka u ‘Luncijati’

Ogranak Matice hrvatske Orebić poziva vas na izložbu “Otok” umjetnice Vasiljke Roso. Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 29.8. u 20h u crkvici sv. Navještenja – popularno ‘Luncijati’ u Orebiću.

Izložbu organizira Matica hrvatska Orebić, a vizualno rješenje plakata potpisuje Ivo Matić. Izložba je otvorena svaki dan od 20 do 22h, u razdoblju od 29/08 – 04/09

OTOK

Prije odlaska na otok ostavite sve utege koji priječe do slobode, ali ponesite snove, ne postoji višak od snova, samo igra čudesna i od dodira nepravilnog – danas. Na otoku pleše za prostor, zaboravlja pokrivalo za glavu, divi se suncu, ozljeđuje na stijenama. Svi plovci ovoga svijeta dolaze nam ususret. Dok plutamo – postajemo svjesni kako je otok prva i zadnja stanica, mjesto nad mjestima – naše. Ne treba ti nijedna od onih stvari koje gomilaš da si nadoknadiš ravnotežu. Neka te plovak nauči – plutati, biti ravnopravno lagan disanju zemlje, biti lagan. Odloži, odloži, pusti , pusti, zaboravi, neka te plovak nauči… Plemenito bi bilo da nikada ne odbaciš svoje snove, ponavlja jeka.

Od snova se kuje otok za sebe, a igrom čudesnom i od dodira nepravilnog približavamo se susretima bezvremenskog. Na otoku zaista susrećemo sjenu svoga bića koja je odlučila plutati, biti sa sobom, uistinu sama a tako razigrana. Otok je svako mjesto koje smo izmislili da bi se još jednom susreli sa tom sjenom. Otok je mjesto na kojem mijenjamo načine na koje smo usamljeni.
Autorica Vasiljka Roso izmješta se iz svog prirodnog ambijenta u konceptualni teritorij kojeg romantično nazivamo otokom; otuđena od drugih, u igri sa sobom stvara nepredvidive površine kojima je podredila niti vlastite kontemplativnosti i snova. Njeni otoci postaju imaginarij u koji ćemo tek utkati vlastite misli.

O autorici:

Vasiljka Roso rođena je 20.03.1957. u Dodošima ( Crna Gora). Učiteljica je hrvatskog i njemačkog jezika. Zaposlena je već 31 godinu u Osnovnoj školi u Orebiću. Amaterski se bavi slikarstvom i raznim vidovima kreativnog izražaja. Autorici je ovo prva samostalna izložba.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku