Prezentacija peljeških i vina DNŽ u Rimu

Foto: Udruga 'Plavac mali'

Rim – U suradnji Veleposlanstva Republike Hrvatske, i velike zasluge gđe. Ines Šprem, atašea za kulturu pri Veleposlanstvu Hrvatske u Italiji u vječnom gradu Rimu u suradnji sa Udrugom talijanskih sommeliera i časopisa Bibenda organizirana je prezentacija hrvatskih vina talijanskim trgovcima, ugostiteljima, sommelierima, novinarima u Hotelu Rome Cavalieri.

Prezentaciju je modelirao jedan od najpoznatijih talijanskih vinskih pisaca, Paolo Lauciani, predavač u Bibendi, a vina je prezentirao hrvatski sommelier, Željko Bročiloviċ Carlos. Priču o povijesti i kulturi pijenja vina u Hrvatskoj prezentirao je vinski novinar Željko Suhadolnik, urednik poznatog vinskog časopisa “Svijet u čaši”.Događanje je otvorio Alessandro Scorsone, službeni sommelier talijanske vlade, zajedno sa Veleposlanikom Republike Hrvatske g. Damirom Grubišom i Predsjednikom Zaklade Talijanskih Sommeliera Francom M. Riccijem.
Prezentacija hrvatskih vina odvijala se u dva dijela, seminar/radionicu na kojoj je na degustaciju ponuđeno 11 vina, te kroz druženje s ostalim vinima hrvatskih proizvođača. Prikazana je i Power point prezentaciju, s dosta podataka o površinama, sortama, proizvodnji, te s dosta atraktivnih fotografija gdje su prikazani najvažniji kultivari – Graševine, Malvazije istarske i Plavca maloga, te grozdova Krapinske beline velike (Heunisch Weiss odnosno Gouais blanc).
Reakcije Talijana su izvrsne. Paolo Lauciani je nahvalio hrvatska vina komentirajući svaki uzorak vrlo stručnim i detaljnim istupom. Komplimenti su se čuli i poslije, na široj degustaciji uz proizvođače i talijanske sommelijere zadužene za točenje.
Predstavljanje vina iz Dubrovačko – neretvanske županije organizirala je Udruga Plavac mali – Pelješac u suradnji sa Lokalnom akcijskom grupom (LAG Neretva), pa su se tako na ovom prestižnom predstavljanju uz najbolja vina Hrvatske našla i vina: Dingač-PZ Dingač iz Potomja, Vina Rota-Rota d.o.o. iz Kune Pelješke, Vina Matković sa vinom Dingač i romantičnim vinom l’Amour, vina Rizman d.o.o.-Klek sa vinima Pošip i Tribidarag.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku