Sjećanje na žrtve Vukovara i Škabrnje!

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr - arhiva

Na današnji dan prije 28 godina, nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, okupator je ušao u Vukovar.

Stoga je danas cijela Hrvatska, barem u mislima, u koloni sjećanja. S posebnim poštovanjem sjećamo se  poginulih – oko 550 branitelja i 1700 civila. Oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u srbijanske logore, dok ih se još oko 800 vodi na popisu nestalih.

Sjećamo se danas i Škabrnje – u kojoj su tog istog dana 1991. srpski ratni zločinci ubili 48 civila i 15 branitelja.

Sjećamo se vukovarskih heroja, koji su tromjesečnim otporom protiv svih izgleda, izgubivši bitku protiv tridesetorostruko nadmoćnog neprijatelja trasirali put do konačne pobjede u ratu – slobode i samostalnosti.

“Nema načina da ukradete godine, ukradete sreću – ako ljubavi nema. Može vam se pričiniti sunce i radost, možete pomisliti da je vaš uspjeh potpun u ordenju, u sjenama velikih, ali gledao sam mnoge koji i praznih džepova uspravno hodaju ovim gradom.Njihova radost u neimanju mnogo je veća. Jer oni imaju grad. Imaju prijatelje. Imaju dušu. Nisu imali novac za Zagreb, Beč, Prag. Njihov je novac ostao u čašama ispijenim s prijateljima s kojima su poslije čekali svanuća na hrvatskim barikadama. Nekima je to čekanje bilo predugo pa smo ostali bez njih. Ali mi svi dobro znamo gdje su. Ako nam život omogući da naša ljubav ovlada nama, kao što je njihova ljubav nosila njih, jednom, na kraju puta, možda možemo očekivati da i mi umremo sretni.” – Priča o ljubavi, Siniša Glavašević

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku