Prvi natjecateljski dan na ESET NOD3 FW svjetskom prvenstvu u Vignju

Foto: Hrvatski jedriličarski savez | Galerija: Ivica Trojanović

Unatoč odgodi starta zbog nepovoljnog vjetra, odjedrena su tri plova. Luka Mratović u ‘plavoj’ je skupini završio 16., a Ante Berlengi  u ‘žutoj’  13., odnosno 22.

Odaziv na natjecanje je izuzetan, nakon jučerašnjih 121 prijavljenih natjecatelja iz 26 europskih zemalja + južna Amerika i Australija – uz ‘kasne prijave’ na startu kvalifikacija bi se trebalo naći sveukupno 127 natjecatelja. Kako kažu oni koji temu poznaju bolje od mene, u Vignju se zaista okupila krema svjetske Formula windsurfing zajednice – Antoine Albeau, Arnona Dagan, Gonzalo Costa Hoevel, Ross Williams, Steve Allen, Casper Bouman i drugi.Od hrvatskih surfera na listi prijavljenih našli su se Ante Berlengi, Ivo Buneta, Mihovil Fantela, Vido Jeramaz, Teo Marinović i Luka Mratović. Zašto ne jedri najbolji viganjski surfer Darko Antunović – nisam saznao.

Natjecatelji su podijeljeni u dvije skupine – ‘žutu’ i ‘plavu’ – od kojih će se nakon kvalifikacija formirati ‘srebrna’, te ‘zlatna’ – koja bi kroz uzbudljive borbe – do subote trebala izlučiti pobjednike. 

Kako je staza postavljena za maestral – dio poslijepodneva protekao je u čekanju pravog vjetra i optimalnih uvjeta za start. Tako su umjesto planirana četiri plova – dva u svakoj skupini – odjedrena tri  – dva u žutoj i jedan u plavoj skupini. U žutoj je skupini oba puta najbolji bio Nizozemac Casper Bouman, a odmah za njim Poljak Michael Polanowski i Latvijac Janis Preiss – koji su naizmjenice bili drugi, odnosno treći. Tek je početak regate, nema se što puno reći, ali naravno sretan sam što sam natjecanje otvorio s pobjedom – kazao je Nizozemac.U žutoj je skupini najbolji naš predstavnik bio Ante Berlengi koji je u prvoj utrci bio 13., a u drugoj 22.

U plavoj skupini jedrilo se samo jednom. Najbolji je bio Argentinac Gonzalo Costa Hoewel, a najbolji hrvatski windsurfer – Luka Mratović završio je na vrlo dobrom 16. mjestu. Rezultati su još uvijek neslužbeni.

A posla je danas imala i ronilačka jedinica Hrvatskog crvenog križa. Mladi francuski daskaš dehidrirao je i kolabrirao na moru, srećom u blizini se s jet-skijem nalazio Luka Cipovec koji je zamijetio što se događa, odmah reagirao, odvezao daskaša na kopno i predao dalje lokalnim liječnicima. Mladi Francuz završio je bez posljedica, sa sunčanicom, u situaciji koja je mogla završiti i značajno teže

Kao što smo već izvijestili – poprište Svjetskog prvenstva danas je posjetio ministar turizma Darko Lorencin.
Uz sve ove ljepote i predivno more, predivne obale i ljudi potrebno je imati još bolje ideje i potrebno je boravak ovdje napraviti što interesantnijim, a prikupljanje ovakve svjetske elite znači i pobuđivanje interesa kod mnogih drugih koji se bave tim istim sportom. Istovremeno je i brandiranje ovog predivnog mjesta kao jedne sportske destinacije, što zajedno s ovim drugim blagodatima daje jedan ukupni doživljaj – rekao je ministar Lorencin.

Natjecanja se nastavljaju sutra daljnjim eliminacijskim plovovima po skupinama, a start je, ako vremenski uvjeti dopuste – predviđen za 12 sati.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku