Mostovci se u Orebiću družili s biračima i predstavili svoje planove za bolju Hrvatsku u boljoj EU

Foto: Most nezavisnih lista

 Mato Tomljanović, Mostov kandidat za europaralamentarne izbore, i Ivica Dajak, vijećnik Mosta u Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije, ovog su se tjedna u Orebiću družili s biračima, te pojasnili za što će se Most boriti u Europarlamentu.

Mato Tomljanović bivši je novinar, a već deset godina radi u županijskoj upravi u kojoj se, uz ostalo, bavi europskim projektima. Upravo su oni, uz očuvanje hrvatske baštine, tradicije i resursa, u fokusu njegovih planova za potencijalni rad u Europskom parlamentu. Evo što kaže o članstvu Hrvatske u EU i nekima od stvari koje bi kao Mostov i europarlamentarac iz naše Županije želio mijenjati u Bruxellesu:

Treba li Hrvatska uopće biti članica EU? Mislite li da je Hrvatska dobila dovoljno od članstva u proteklih šest godina?
Apsolutno, mi smo dio europskog kulturnog kruga i dijelimo europske vrijednosti poput slobode i pravednosti, antikorupcijskih politika i jednakosti prilika u obrazovanju. Mišljenja smo da EU treba činiti više u područjima u kojima postoji najveća dodana vrijednost, a da sve druge nadležnosti mora prepustiti državama članicama, kako bi se smanjile negativne posljedice trome i opsežne birokracije.
Svi naši zastupnici, iz koje god stranke dolazili, moraju se izboriti za ravnopravnost Hrvatske. Most će se zalagati za jačanje nacionalnih obrambenih kapaciteta, sigurne granice i migracije, zapošljavanje u Hrvatskoj uz širenje tržišta domaćih gospodarskih subjekata, više sredstava iz EU fondova i njihovo lakše povlačenje, diversifikaciju izvora energije, reformu Zajedničke poljoprivredne politike i Zajedničke ribarstvene politike te uključive i održive socijalne i zdravstvene programe. Naši građani nisu dobili dovoljno, ali to se može promijeniti da nam ubuduće bude bolje.

U čemu se najviše ogleda neravnopravnost Hrvatske?
Da smo ravnopravni, rijetko tko bi imao potrebu ići tražiti uvjete za život u druge, razvijenije članice EU. Kohezijska politika iznimno mi je važna tema, jer predstavlja politiku ravnomjernog razvoja europskih regija, odnosno svih naših gradova i općina. Svaki dio Dubrovačko-neretvanske županije, od doline Neretve do Prevlake, ima pravo biti razvijen kao najrazvijenije europske regije, i bilo bi dobro da iz Dubrovnika imamo još predstavnika u Europskom parlamentu, kako bismo zaštitili naše posebnosti na najbolji mogući način. Neravnopravnost možemo potvrditi i nizom primjera odluka koje EU institucije donose, a na našu štetu. Hrvatski poljoprivrednici će tek 2022. godine ostvariti pravo na potpore u 100 postotnom iznosu. Naši ribari ne smiju koristiti tradicionalne male mreže.
Skandinavski grčki ribari to mogu i to kao rekreativni način ribanja. 90% sredstava za istraživanje preko Europskog istraživačkog vijeća (ERC) ide starijim članicama, dok tek 2% dobivaju nove članice, a hrvatski jezik neće biti u potpunosti primijenjen u radu Europskog parlamenta ni u trećem sazivu u kojemu će raditi zastupnici iz Hrvatske. Postoji širok raspon tema o kojima se odlučuje u Europskom parlamentu i zato je važno da građani shvate značaj izlaska na izbore, jer će o rezultatima ovisiti život svakog pojedinca u Hrvatskoj i EU.

Ivica Dajak, Mostov vijećnik u Županijskoj skupštini Dubrovačko-neretvanske županije pozvao je Pelješčane da u nedjelju izađu na izbore i glasuju za listu Mosta nezavisnih lista i Mata Tomljanovića na izborima za EU parlament
Most zna da Hrvatska može na bolji način iskoristiti prednosti Europske unije, ali i da o načinu života u Hrvatskoj najbolje odlučujemo mi sami. Ljudi koji ne žele slušati diktat Bruxellesa, na isti su mi način omogućili da bez se bez stranačkog diktata borim za probleme našeg kraja, te me u tome podržavaju i pomažu.
Bolja hitna medicinska pomoć u Orebiću, brža i transparentnija izgradnja zaobilaznice Orebića, transparentan pristup izgradnji trajektne luke u Perni i veće uvažavanje potreba lokalnog stanovništva, sprječavanje postavljanja još jednog radara na Roti… neke su od peljeških tema za koje mi se Most pomagao boriti u Županiji ali i u Hrvatskom Saboru. Vjerujem da jednak pristup i podršku mogu očekivati i od Mostovih kandidata koje izaberemo u Europarlament.
S Mostom također dijelim pogled i na Europske teme: Za razliku od većine stranaka koje prema anketama prelaze izborni prag, Most će se boriti za manje Europske birokracije i manje područja u kojima EU kroji Hrvatske propise. Za očuvanje nacionalnih država ujedinjenih u zajedničkim vrijednostima i interesima, ali bez gubitka suvereniteta i identiteta. Također, poznavajući Mostove kandidate, znam da Most nikada neće biti hrvatska podružnica neke od Europskih političkih grupacija – već hrvatska stranka koja će nepokolebljivo zastupati hrvatske interese.
Konačno, izbori za Europarlament u velikoj mjeri određuju i buduću političku sliku u Hrvatskoj. Tako je glas za Most na ovim izborima također i glas protiv Hrvatske klijentelizma, korupcije, političke trgovine, iseljavanja mladih. Za Hrvatsku u kojoj će građani moći živjeti od vlastitog rada, ne očekujući milostinju političkih elita koje na njemu parazitiraju. 
Zato ću u nedjelju izaći na izbore i zaokružiti listu Mosta nezavisnih lista – listu broj 17, a pozivam i vas da to učinite.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku