S XII sjednice Općinskog vijeća – nula točaka na dnevnom redu – AUDIO | FOTO | VIDEO

Foto: S. Tomašević | I. Trojanović

Jučer je održana dvanaesta po redu sjednica ovog saziva Općinskog vijeća Općine Orebić. Kako je jedina točka ‘otpala’ s dnevnog reda, sjednica je privedena kraju u rekordnih 30 minuta, tijekom kojih smo uglavnom slušali prepucavanje oporbe i predsjednice vijeća.

Video zapis

Ovo je, uz ovogodišnju svečanu sjednicu OV, prva koju donosimo i u formi video zapisa. Razlog za to je prilično banalan- nemamo opremu i ljudstvo koje bi moglo odraditi video snimku i montažu uobičajeno maratonskih sjednica koje traju tri i više sati.
Stoga se i ova sjednica – kao polusatna, uklopila u naše tehničke mogućnosti. I dalje je kvaliteta odrađene snimke jako ispod adekvatnih TV standarda – teško je pronaći volontere koji bi ‘uživali’ u lokalnoj predstavničkoj politici, pa da svatko upravlja svojom kamerom, uz jednu osobu koja bi režirala. 
Stoga isprike na tehničkim nedostacima – smatramo da je najvažnije da i oni koji ne mogu odvojiti vrijeme i uživo nazočiti ovakvim zbivanjima imaju mogućnost što kvalitetnije ih popratiti, a posebno želimo pružiti mogućnost transparentnog uvida u rad ljudi koje smo izabrali da upravljaju mnogim važnim aspektima našeg svakodnevnog života, a u krajnjoj liniji i s naših 10-tak milijuna kuna godišnje.
Zahvala uredu načelnika Općine Orebić, OŠ ‘Orebić’, te vrijednim volonterima Udruge za tehničku kulturu Orebić na pomoći i sudjelovanju u ovim aktivnostima.

Podsjetimo – sjednica je sazvana izvanredno na zahtjev 11 vijećnika (HDZ, HSP-AS i SDP), te zahtjev ureda načelnika. Na sjednici su se trebale donijeti izmjene i dopune prostornog plana uređenja Općine Orebić, a zbog zakonskih rokova, odluka je mogla biti donešena najkasnije 9. listopada. Stoga su vijećnici i ured načelnika tražili sazivanje sjednice 7. listopada. Ipak, ona je sazvana i održana 13. listopada. Nazočni građani i predstavnici medija svjedočili su tako rijetkom prizoru u kojem sjednica nema nijednu validnu točku dnevnog reda, te ne može polučiti nikakav rezultat ni učinak. Kako ne biste ostali uskraćeni za ovaj zanimljiv i poučan primjer političkog djelovanja, prenosimo Vam razvoj događaja – tekstualno, zvučno i kroz video zapis.

Obzirom na vanrednu narav sjednice nismo slušali izvješće o radu ureda načelnika, niti vijećnička pitanja. Na samom početku sjednice, načelnik Tomislav Ančić kratko je obrazložio kako je zakonski rok za donošenje odluke prijedlog koje je na dnevnom redu istekao, te nema smisla o njoj raspravljati.

Glasno je negodovao oporbeni HDZ, u čemu su prednjačili vijećnici Jurjević i Bogoje, te predsjenik Općinskog odbora HDZ-a Miroslav Roso. Tražili su od predsjednice objašnjenje zašto je sjednicu, za koju su  vijećnici i ured načelnika tražili da se održi 7. listopada kada se odluka još mogla donijeti sazvala tek po isteku tog roka. Predsjednica Vijeća Marija Mrgudić obrazložila je da je bila spriječena prije dogovorenim obvezama, te da je zakonski rok u kojem je trebala sazvati sjednicu 15 dana, a teče od 30. listopada.

Oporba nije bila sretna s takvim obrazloženjem, te su sugerirali kako je postojao niz pravnih i tehničkih mogućnosti da se sjednica održi, primjerice uz predsjedanje dopredsjednika Vijeća Kazimira Opačka, te su pitali za to tko će snositi štetu koja će eventualno nastati. Predsjednica Mrgudić kazala je kako je za moguću štetu odgovoran ured koji izrađuje ove izmjene i dopune PPUO, jer je, po njenom mišljenju, trebao brže privesti posao u završnu fazu, pa bi taj ured trebao snositi troškove ponovljene javne rasprave. Vijećnici HDZ-a inzistirali su na tome da je odgovornost za propuštanje roka isključivo prdesjednice Vijeća, te je optužili da koči investitore. Predsjednica Mrgudić je sugerirala da su eventualni investitori trebali predstaviti svoje projekte na javnoj raspravi, te da se na njoj  ‘nisu spominjali nikakvi investitori’. Vladimir Bogoje konstatirao je kako se predsjednica ponaša jako ružno i neprihvatljivo i da se ruga s vijećnicima. Optužio je također da sjednicu nije sazvala ‘iz osobnih razloga”, koje skriva iza različitih izgovora.

Svađu je prekinuo predsjednik Komisije za statut i poslovnik Lovro Katalinić, koji je prezentirao zaključke Komisije – koja je zaključila kako su Konačni prijedlog izmjena i dopuna PPUOO, zahtjevi za sazivanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća Općinskog načelnika, te 11 vijećnika utemeljeni, te da se sjednica može sazvati do 9. listopada, te je bespredmetno voditi se rokom 13. listopada 2014. zbog zakonskih rokova za donošenje ove odluke. Skrenuo je pozornost da je zadaća vijećnika utvrditi dnevni red, pa je pozvao vijećnike da sjednicu vode u tom smjeru.

Predsjednik OO HDZ-a Miroslav Roso predložio je da se kao podnositelji zahtjeva, osim vijećnika HDZ-a o razvoju događaja očituju i ostali. Odazvao se jedino načelnik Tomislav Ančić, koji je još jednom ponovio proceduru sazivanja ovakvih sjednica, u kojoj predsjednik(ca) vijeća ima rok 15 dana od primitka zahtjeva u kojem treba sazvati sjednicu, a tek nakon isteka tog roka to može učiniti načelnik Općine odnosno Ured državne uprave. Zaključio je kako je Vijeće postupilo sukladno zakonu.Vladimir Bogoje inzistirao je da se i ostali vijećnici vladajućeg bloka očituju o razvoju događaja, međutim nitko od vijećnika HSP-AS ili SDP-a nije se javio za riječ.

Tomislav Jurjević konstatirao je kako po njegovom mišljenju ovakav rasplet ukazuje na nefunkcioniranje općinske vlasti, sugerirajući kako nema suradnje između ureda načelnika i predsjednice Vijeća – čime je blokiran rad Općine, te još jednom pozvao predsjednicu Vijeća da odstupi.

Marija Mrgudić zatražila je da 11 vijećnika koji su potpisali inicijativu kažu tko je potpisani zahtjev predao u Općinu. Tomislav Jurjević odgovorio je kako su se vijećnici odazvali inicijativi gosp. Jadrana Ortolia, a kako je nebitno tko je dokument donio u prostorije Općine dok god je dokument valjan i pravno utemeljen. Našalio se i kazao kako je dokument dostavio teklić.

Predsjednica Mrgudić konačno je pozvala na očitovanje o dnevnom redu, te je sjednica ostala bez jedine točke dnevnog reda i zaključila sjednicu jer ista više nema svrhe.

{jumi [*20]}

Video zapis XII. sjednice Općinskog vijeća

Snimanje/Montaža/Ton – I. Dajak
Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku