Prva sjednica Općinskog vijeća Općine Orebić – AUDIO – Galerija

Foto: Ivica Dajak

Kao što smo u nekoliko navrata najavljivali, danas je održana prva sjednica Općinskog vijeća Općine Orebić. Donosimo kratko izvješće, kompletan tonski zapis sjednice, te galeriju fotografija.

Od videa nažalost ništa – iz praktičnih i tehničkih razloga, a tonski zapis biti će u punoj funkciji negdje od dva iza ponoći.

Danas je u dvorani Općine Orebić održana prva sjednica Općinskog vijeća. Tehnički, održane su dvije. Jedna protokolarna – konstituirajuća, te druga, radna sjednica tek konstituiranog vijeća.

Iako susretljivošću i trudom donačelnika Perice Tolja, uz izravan prijenos također donosimo i kompletan tonski zapis sjednice, za one koji nemaju 90 minuta za politiku – ovdje kratko tekstualno izvješće.

Očekivano, opcije koje su u drugom krugu podržale kandidate HSP-a Tomislava Ančića, te Pericu Tolja – i u vijeću su zauzele jedinstven stav. Iako nismo dobili službeno očitovanje o eventualno potpisanim sporazumima, HSP, SDP i nestranačka lista ‘Zajednica sretnih ljudi’ u vijeću su oformili programsku koaliciju i danas su nastupili kao jedan blok. Nasuprot njima sjedilo je 6 vijećnika Hrvatske demokratske zajednice, koji su čini se očekivali pripremljene prijedloge vladajućeg bloka, te odlučili bez primjedbi, rasprave i protprijedloga ispratiti tijek sjednice u kojoj bi očito bili svaki puta preglasani 7:6.

Nakon uvodnog dijela gđe. Radojke Ćurković, predsjednice Općinskog izbornog povjerenstva, predsjedanje sjednicom nakratko je preuzeo bivši načelnik Tomislav Jurjević, kao prvi čovjek s liste koja je osvojila najviše glasova. Tako se našao u poziciji da osobno čestita, kako kolegama iz HDZ-a, tako i pojedinačno svakom od sada vladajućih vijećnika.

Nakon odabira komisije za imenovanja iz redova vladajućeg bloka, te njihove kratke konzultacije, za predsjednicu (prvu u povijesti) Općine Orebić izabrana je Marija Mrgudić (Zajednica sretnih ljudi) koja je odmah potom od Jurjevića preuzela vođenje sjednice, a za dopredsjenika Kazimir Opačak (predsjednik HSP-AS Orebić). Nakon kraće rasprave o tomu jeli točka dnevnog reda ‘izbor dopredsjednika’ implicira izbor jednog ili dva dopredsjednika – što je bila primjedba HDZ-a, odlučeno je kako će se drugi dopredsjednik izabrati na nekoj od slijedećih sjednica. Time je protokolarna konstituirajuća sjednica završena.

Nova predsjednica Općinskog vijeća na malo neobičan je način progovorila o svome prethodniku Ivanu Rosu – obrativši se HDZ-u s konstatacijom kako joj je “drago što su uvidjeli grešku, te ga nisu postavili na listu, jer je bio na jako niskoj komunikacijskoj razini’. Ovo su joj jako zamjerili zastupnici HDZ-a. Kada je na kraju konstituirajuće sjednice predložila nastavak rada – radnom sjednicom, HDZ je prigovorio na činjenicu da nisu na vrijeme upoznati s planiranom sjednicom niti njezinim dnevnim redom, te je uz oštar prigovor na način obraćanja predsjednice prema HDZ-u i bivšem predsjedniku vijeća – napustio sjednicu. Naknadno smo dobili obrazloženje predsjednika OO HDZ-a Tomislava Jurjevića, kako sjednicu ne bi napustili unatoč primjedbi koju su doživjeli uvredljivim, da su ih vladajući barem našli za shodno prije proglašenja pauze upoznati s planiranim dnevnim redom radne sjednice te dali nešto dužu pauzu kako bi unutar stranke usuglasili stavove.

Radna je sjednica nastavljena bez vijećnika HDZ-a. Na dnevnom redu bili su i redom su obrađeni:

  1. naknada za rad načelnika koji dužnost obavlja bez zasnivanja radnog odnosa 
  2. plaća donačelnika koji će dužnost obavljati profesionalno – u radnom odnosu u Općini Orebić – nisu brojkom navedene, ali je sugerirano da će ukupno opterećenje proračuna biti otprilike jednako dosadašnjem.
  3. izbor članova komisije za statut, poslovnik i mandatnu djelatnost (Katalinić, Radović, N. Krističević, Marelić, Vekić)
  4. izbor članova komisije za proračun i financije (Radović, Katalinić, Opačak, Mrgudić, N. Krističević)
  5. informacije o gotovosti postupka primopredaje vlasti
    donačelnik Perica Tolj opisao je proces primopredaje vlasti, te sugerirao kako je to jako opsežan i kompleksan posao, te će trebati još barem petnaestak dana da se dovrši na adekvatan način i prezentira vijeću. Također je ustvrdio kako će biti provedena tzv. komparativna revizija Općinskih finacija – ne samo zato što će to potvrditi ispravan rad dosadašnje i početnu točku sadašnje vlasti, već je to i dokument koji će biti potreban ako će se aplicirati za projekte EU. Vezano za točku 5. vijećnik Radović postavio je i pitanje o mogućoj reviziji poslovanja TZO Orebić te komunalnog poduzeća Bilan, kao i pitanje rada odbora za koncesijska odobrenja kojeg je imenovao prošli saziv Općinskog vijeća. Sugerirao je kako odbor ne bi trebao raditi dok sastav ne verificira postojeći saziv vijeća. Gđa. Ćurković i donačenlnik Tolj obrazložili su kako je odlukom načelnika, a zbog poslovanja subjekata koji trebaju koncesije, te potrebe za punjenjem proračuna, odbor održao sjednicu, te riješio pedesetak zaprimljenih zahtjeva.

Predsjednica vijeća predložila je da slijedeća sjednica bude za 15 dana, te zadužila donačelnika da za slijedeću sjednicu pripremi odluku o provedbi komparativne financijske revizije. 

Sve točke dnevnog reda i zaključci donešeni su bez primjedbi, rasprave, sa svih 7 preostalih vijećnika za svaku od odluka.

{jumi [*8]}

{rokcomments}

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku