Priopćenje predsjednika Općinskog vijeća Tonija Marelića

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr - arhiva

Predsjednik Općinskog vijeća općine Orebić priopćenjem je reagirao na prozivanja od strane orebićke podružnice HSP-AS, vezano uz zahtjev za ostavkom vijećnika Guća – bivšeg člana te stranke.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovana gospodo!

Iako ne običavam komunicirati priopćenjima putem sredstava javnog priopćavanja, kao Predsjednik Općinskog vijeća Općine Orebić, prisiljen sam ovoga puta to učiniti, budući sam osobno prozvan. Izrijekom me se proziva da, rukovodeći sjednicom Općinskog vijeća širim neistine, a nastavno i za nezakonitost u postupanju.

U prvom redu, apsolutna je neistina da sam na sjednici Vijeća odbio pročitati integralni tekst Vašeg zahtjeva za povratom mandata člana Općinskog vijeća Josipa Guća, obrazlažući to činjenicom da se u istom “…govori o ustašama i partizanima…”. Na sreću, način upravljanja Predstavničkim tijelom Općine Orebić je demokratski i javan, tako da je svatko zainteresiran imao priliku tijek sjednice pratiti i u neposrednom prijenosu, te svjedočiti kako je tvrdnja iz Vašeg priopćenja daleko od stvarnosti. Zainteresirani, pa tako i Vi, u svako doba možete preslušati i tonski zapis sa sjednice, koji će potvrditi ove navode. U svojem obraćanju članovima Vijeća i prisutnima na sjednici, nisam niti pokušao intervenirati u tekst Vašeg zahtjeva, već sam ga opisao riječima “…čiji je dide bio ustaša, a čiji partizan…”, i to samo iz razloga što ste u tom tekstu izrijekom naveli kako čelnici SDP-a članove Vaše stranke nazivaju “…fašistima i drugim pogrdnim imenima.” Kako je SDP prodao ovo ili ono i riječi mržnje koje pokušavate prezentirati javnosti.Vjerujem da ste toliko ozbiljni da bi dokaze koje imate odmah prezentirali institucijama koje su za to zadužene.Uvjeravam Vas da nebi pročitao tekst bez obzira o kome se radi,bez obzira o kojoj stranci ili osobi je riječ, ako ne postoje nepobitni argumenti a ne neka Vasa nagađanja ili misljenja. Stojeći na stajalištu kako je samo riječ o Vašem igrokazu i pokušaju skretanja pozornosti javnosti na svoje postojanje, odgovarajući na Vaše priopćenje sam upotrijebio riječi “apsolutna neistina”, a ne zlonamjerna laž. Naime, za ovaj grublji termin zahtijevala bi se i veća doza malicioznosti, koje za sada ne nalazim. U nedostatku razumnih i kvalitetnih političkih prijedloga, koji bi doprinosili boljitku naše Općine, posegnuli ste za već odavno deplasiranom temom i terminologijom, pa sam i dalje mišljenja kako je usporedba s pričom čiji je djed bio ustaša, a čiji partizan, na vrlo plastičan način opisala Vaš zahtjev.

Znatno je opasnije Vaše stanovište, koje se indirektno iščitava iz tona i sadržaja Vašeg zahtjeva, kojim ultimativno zahtijevate povrat mandata člana Općinskog vijeća, čijim bi se neudovoljavanjem kršio Zakon. I opet na sreću, živimo u demokratski uređenoj, pravnoj državi, u kojoj su pitanja takove vrste decidirano regulirana pozitivnim propisima. Skrećem Vam pažnju na odredbe Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji jasno propisuje kako je mandat člana predstavničkog tijela u lokalnoj samoupravi njegov osobni mandat, dobiven na neposrednim izborima. Kao takav je nepodložan opozivu i oduzimanju. Član predstavničkog tijela koji je mandat na izborima dobio, njime raspolaže samostalno i neovisno, te mu ga predstavničko tijelo ne može suspendirati. Potpuno je, stoga, deplasiran Vaš zahtjev za povratom tog mandata. Predlažem Vam s ovog mjesta, dapače sugeriram, da pročitate Zakon kako biste se u navedeno i osobno uvjerili. Naime, pretpostavka je elementarne komunikacije, neovisno o činjenici da li aktivno obnašate vlast, ili predstavljate oporbu, poznavanje tog temeljnog propisa, a to se postiže isključivo čitanjem.

Stoga, a ovime ću diskusiju i zaključiti, zahtjev ste prvenstveno uputili na pogrešnu adresu, a sadržajnu neutemeljenost ću pripisati Vašem neznanju i nesnalaženju. Neprimjereni rječnik kojim se koristite ću, s druge strane, kao iskren i odgojen kršćanin oprostiti, u duhu Kristove “Oprosti im Bože, ne znaju što čine!”.

Toni Marelić

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku