Priopćenje KLGB ‘Zajednica sretnih ljudi’: dvije godine rada u poziciji Općine Orebić

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr - arhiva

Priopćenjem javnosti obratila se kandidacijska lista grupe birača nositeljice Marije Mrgudić – ‘Zajednica sretnih ljudi’. Prenosimo ga u cijelosti.

DVIJE GODINE RADA “ZAJEDNICE SRETNIH LJUDI” U POZICIJI OPĆINE OREBIĆ

Prije pune dvije godine ” Zajednica sretnih ljudi” kao izlučena politička opcija Udruge za Orebić, uspjela je ući u Općinsko vijeće i u suradnji sa opozicijom prijeći u poziciju. Kao dio pozicije podržali smo načelnika Ančića u drugom krugu, te skupa sa HSP-AS i SDP-om dobili i tu “bitku”. Oformivši poziciju na bazi interesno nepovezane političke opcije željeli smo unijeti pozitivne promjene u lokalnu politiku i društvo. Imali smo dobro razrađen i pripremljen gospodarski program, na kojemu smo i bazirali sporazum sa druga dva politička aktera.

Naša vizija napretka cijele Općine je okretanje prema EU fondovima, kao i podizanje svijesti o kvaliteti života u očuvanju i upravljanju ljepotom koju smo naslijedili.

Naša mišljenja su bila usmjerena na spoj mladosti i iskustva, sa duboko usađenim moralnim vrijednostima, dovoljno obrazovani, dovoljno hrabri i dovoljno odlučni ljudi, koji će biti provodioci napretka cijele Općine. Željeli smo da svatko uživa samo onoliko koliko je radio i zaradio.

Stanju koje smo zatekli nije plod čari zlih vještica, nego pokvarenih političara iz našeg susjedstva, koji su još uvijek u vijećnici. Sad na strani opozicije, ali u borbi za oportuno rušenje svega što je napredak. “Vozači” koji su nas doveli do ruba litice, vrlo agresivno nastoje pune dvije godine upravljač ubaciti u rikverc. Nije jednostavno niti lako držati upravljač čvrsto i voziti naprijed, te k tome još i vidjeti cijelu stazu. Smatrali smo pune dvije godine, da naši sugrađani ne zaslužuju vozanje kojekakvim “prevoznim sredstvima” rubom litice.

Nismo nikad imali razumijevanja za jedne jednaki je od drugih ili neke prvije od prvih. Svi su nam bili jednaki, svi su nam uvijek prvi i svi imamo isti cilj.

Općinski HDZ optužuje nas za “nerad, populizam i neispunjena obećanja” i traže da podnesemo račun s onim što smo napravili. Ovo je odgovor gdje ćemo Vam dati iscrpno priopćenje sa konkretnim podacima, projektima i uspjesima koje smo postigli u protekle dvije godine. Svijesti smo da će gospoda iz HDZ-a odustati nakon prve stranice, te nas i dalje nastaviti prozivati bez obzira kakve argumente podastrli javnosti, ali mi smo ponosni na naše rezultati, a oni bi se trebali crvenjeti.

Došavši na vlast JLS zatekli smo projekt rekonstrukcije Osnovne Škole, kao jedan od najvećih projekata koje je bivša vlast spremala svoja dva mandata. Uvidjevši da je projekt rekonstrukcije OŠ u fazi dovršenosti, ali da financijska konstrukcija neće moći izdržati, dali smo si zadatak da lobiramo u MRRFEU kako bi mogli povećati postotak financiranja od Ministarstva. To smo i postigli te je MRRFEU odobrilo dodatno plaćanje kako bih mogli započeti izgradnju i rekonstrukciju OŠ. Moramo napomenuti da mi nismo bili suglasni sa projektom, pošto smo smatrali da je projekt na ovom mjestu preglomazan i da Orebić ima i drugih prostora gdje bi se škola mogla raditi i uklopiti u okoliš puno primjerenije negoli što je planirano, ali pripremljenost projekta je bila u završnoj fazi i nismo htjeli da se sve vraća na početak.

Malo pojašnjenje – prijenosi sjednica Općinskog vijeća moj su doprinos zajednici!

Drugi put otkad uređujem portal orebic.com.hr komentirat ću prispjelo priopćenje. Razlog je isti kao i zadnji put, pa ću i svoj komentar, zapravo, ponoviti.

U cilju objektivnog informiranja javnosti, i pridržavanja minimuma osobnog ponosa, moram pojasniti kako smo prijenos prve (pa tako i slijedećih) sjednica ovog saziva Općinskog vijeća organizirali zamjenik načelnika Općine Orebić Perica Tolj i ja. Sve prijenose sam osobno realizirao, jer sam želio posjetiteljima portala pružiti najbolju moguću informiranost, a vijećnicima omogućiti da rade pred očima (ušima) javnosti. Do travnja 2014. činio sam to  kao pojedinac i pokretač portala orebic.com.hr, volonterskim radom i vlastitim sredstvima. Od travnja 2014.  do travnja 2015. to radim u sklopu programa rada Udruge za tehničku kulturu Orebić, a dio materijalnih troškova rada portala pokriva i Općina Orebić – Vašim proračunskim sredstvima na čemu Vam i ovom prilikom zahvaljujem. Od travnja 2015. projekt nastavljam realizirati samostalno. Petnaest sjednica u dvoranu dolazim i po sat vremena prije dolaska vijećnika, a napuštam je pola sata nakon njihova odlaska. Nijednom nisam izostao. To je moj doprinos zajednici – onoj pisanoj malim početnim slovom – svim zainteresiranim slušateljima, biračkom tijelu i poreznim obveznicima – čijim proračunskim sredstvima i životnim okruženjem upravlja trinaestoro vijećnika čiji rad ovako možete uživo pratiti. Stoga ne želim da ga kao vlastito postignuće prisvaja ijedna stranka ili politička opcija.

Potpunosti radi, želim istaknuti da cijelo vrijeme nailazim na punu suradnju i razumjevanje svih zaposlenika i dužnosnika u Općini Orebić pri realizaciji spomenutih prijenosa, iako se to isto na žalost ne može uvijek reći za ostatak mog profesionalnog i društvenog angažmana.

‘elektronski medij’ sa sjednica Općinskog vijeća

Ivica Dajak, urednik portala

Po pitanju transparentnosti rada naglašavamo uvođenje izravnog prijenosa (live streaming) OV, čime je omogućen bolji uvid rada vijećnika i vijeća. Zatim elektronske pozive općinskim vijećnicima, čime smo omogućili efikasniji rad tajništva kao i smanjeni trošak tiska. Sa otvorenošću prema javnosti smanjujemo mehanizme korupcije. U našemu Društvu se osjećaju pravila korupcije, koji se očituju u narušenoj selekciji po sposobnosti, a što vodi ka slabljenju gospodarstva. Uz veliki trud i transparentnost, za što se mi zalažemo, želimo da građani shvate kako život bez korupcije donosi veću ljubav prema Zajednici. U informiranju nismo zadovoljni sa loše odrađenom web stranicom OO i neažuriranošću podataka.

Bili smo sudionici kreiranja vizije komunalnog društva (KTD Bilan), koji se brine o infrastrukturnima projektima i o viziji razvoja komunalnog uređenja svih mjesta. Podržali smo otvaranje kamenoloma. Podržali smo sve napredne ideje komunalne prirode, želeći da odgovorni za dugogodišnje loše obavljanje svog posla podnesu odgovornost. Dugogodišnje zanemarivanje i nedostatak razumijevanja što sređeno stanje znači, koristilo je manjem broju pojedinaca da bi nemoralno stjecali imovinu i tome smo se protivili. Protivili smo se i tome da cijena vode bude namet, želeći da ona bude realan izračun troškova.
Imajući u vidu potrebe stanovništva za mobilnošću prema obližnjoj Korčuli, a i standarde koje u prijevozu zaslužujemo prvenstveno mi, kao i svi naši gosti, mi smo podržali kupnju putničkih brodica koje prometuju na relaciji Orebić-Korčula. Radosni smo da je Orebić ponovno postao vlasnik brodica koje plove u komercijalne svrhe.

Kao ekološki osviješteni stanovnici zalažemo se za pravilno gospodarenje otpadom, te smo pozdravili dobivanje planske dokumentacije za reciklažno dvorište. Smatramo da je razvrstavanje kućnog otpada mali doprinos koji svatko od nas može dati za zaštitu okoliša, pa se stoga zalažemo za razvrstavanje na kućnom pragu.

Iako zakon, brzi način života i sve veći broj trgovačkih centara ograničava i sužavaju djelatnost tržnice, još uvijek se takav vid kupnje diže na pijedestal zdravog života. Naročito je važno da kao primorsko mjesto imamo prostor gdje će se moći prodavati svježa riba, ribarnica. Uz našu veliku energiju uloženu u edukaciju odgovornih o tome kakva tržnica treba biti, nismo uspjeli napraviti ništa, te i dalje sebi postavljamo zadatak da obučimo odgovorne što znači tržnica i ribarnica za mala Dalmatinska mjesta.

U izradi prostornih dokumenata OO pokazali smo da nikada nećemo popustiti prisilama i zastrašivanjima. U potpunosti smo podržali izradu IIDDPPUOO namijenjenu svim stanovnicima OO, a ne samo nekim. Podržajemo UPU-e koje su se upućivali u rad za otvaranje investicijskih projekata (UPU-TZ HOTELI, UPU PODVAŠTICA, UPU DUBRAVICA ISTOK, IIDUPU TZ HOTELI)

Usredotočili smo se pune dvije godine na pripremu i aplikaciju projekata za sredstva iz EU fondova, što je rezultiralo povlačenjem sredstava za razne manje ili veće projekte, od projektne dokumentacije, rasvjete, komunalne infrastrukture do izvedbe tih projekata. Provedba dobivenih projekata kod prvih projekata nije bila baš dobra, pa nismo uspjeli sva sredstva Iskoristiti, ali svakim novim dobivenim projektom smo jači u iskustvu, te je iskoristivost sve veća.

U kontekstu fiskalnih mjera koje će potaknuti i poduprijeti razvoj uslužnih i poljoprivrednih djelatnosti, inicirali smo donošenje proračunski poticajnih mjera za poljoprivredu i energetsku učinkovitost. Međutim nismo zadovoljni šutnjom administracije na zahtjeve gospodarstvenika o pravednoj i poticajnoj politici trošenja kom. sredstava od legalizacije objekata.

Općina nije ustanova koja može rješavati sve gospodarske probleme koji su se nagomilali, naročito u poljoprivredi (vinarija Dingač), ali svojim autoritetom treba biti spona i pokretač rješenja za dobrobit onih koji su oštećeni. Radi toga smo pokušali na OV doći do dijaloga sa odgovornima, ali nismo uspjeli jer za dijalog treba dvoje sugovornika. Naše je mišljenje da se ne smije odustajati od traženja rješenja, iako svakim danom prilazimo bliže ponoru u kojeg nas vode neodgovorni gospodarstvenici.

Uslužne djelatnosti u turizmu razvijaju se u skladu sa potražnjom gostiju koji koriste njihove usluge, pa su se u zadnjih 10-ak godina te usluge spustile i uglavnom su bile jednoobrazne. Dolaskom novih partnera u najveće hotelske kuće u općini, a i razvojem malih obiteljskih hotela, vidljiv je pomak u potražnji usluga turističkog tipa. Iz tog razloga smo i učestvovala u kreiranju i provedbi prihrane naših plaža, kao i u stvaranju nove vizije korištenja javnih površina. Nismo zadovoljni sa relativnim kaosom na javnim površinama, koji se stvorio sa nejasnim planom. Smatramo da na tom projektu trebamo još puno raditi kako bi se dostigao maksimum.
Kulturno nasljeđe Orebića vidljivo je u pomorskom muzeju, muzeju franjevačkog samostana i u Narodnoj knjižnici. Društvena događanja koje te ustanove održavaju postali su okupljališta svih generacija, u svim godišnjim dobima. U zadnje dvije godine vidljiv je pomak u samoj organizaciji i prezentaciji bilo koje vrste događanja. Pomak je vidljiv i u izostanku političke dimenzije evenata, što daje naglasak na civilni dio, a i oslobađa prisutne od pritiska. U duhu civilnog društva i inicijative GMO-FREE Država, inicirali smo u Narodnoj knjižnici banku sjemena, koja je zaživjela, a prave rezultate korisnosti očekujemo za par godina.

Ljepote prirode,relativno dobro ekonomsko stanje i ugodan način života,omogućuje mladim ljudima da svoje familijarne obaveze započnu u našoj Općini. Tako imamo veliki broj djece koja svoju socijalizaciju započinju u Dječjem vrtiću Orebić. Nedavno renoviran i proširen uglavnom zadovoljava potrebe potražnje. Za potrebe uređenja vanjskog dječjeg igrališta dječjeg vrtića Orebić, uspjeli smo pribaviti novčanu donaciju. U radu dječjeg vrtića Orebić, kao ustanove u vlasništvu općine Orebić, osjeća se pritisak i nezadovoljstvo roditelja i zaposlenika, te takve reference nisu dobre i mi ćemo i dalje insistirati na rješavanju takvih problema.

Rad turističke zajednice mjerljiv je u svim parametrima društva, od stvaranja destinacijskog brenda koji indirektno pomaže gospodarstvenicima, do naplate turističke takse koja direktno pomaže iznajmljivačima. Kako je godinama naš ured TZ bio u funkciji politike, a ne turizma, tako smo mi bili protiv plana TZ koji nije vodio u konstruktivni smjer nego u destruktivni. Nismo podržali krutost institucije, nego smo tražili otvoren pristup i komunikativnost sa svima. Iz tog razloga smo podržali smjenu čelnika i očekujemo da se taj “gordijski čvor ” raspetlja na korist svih, a ne pojedinca.

Rad MO je prvi skalin u suživljavanje demokracije, zato smatramo da su projekti koje MO ostvaruju izuzetno bitni. Podržavamo sve hvalevrijedne akcije koje naši MO provode, ukazujući sa time da se entuzijazmom i razgovorom mogu pomaknuti granice mogućeg. Vidljivo je to i kroz naše protivljenje VP na Čučinu i Biloj ploči, gdje smo postigli rezultate uz pomoć MO-a. Podržavamo sve prijedloge, akcije i provedbu koje su izvedeni na područjima MO. Nismo zadovoljni sa neradom najvećeg MO, MO Orebić, a u kojem i sami učestvujemo, ali kao manjina.

Mi smo prije dvije godine rekli da nas ne zanimaju pozicije i da nećemo trgovati sa nikim. Voljeli bi da smo kao vladajući sa opozicijom dosegli drugačiji sklop ponašanja i razmišljanja, pa da u “političkom ringu” svi radimo dobro stanovnicima Općine, a ne da čekamo kako će vrijeme proći. Shvatili smo da će naša Općina napredovati onoliko koliko joj svaki od nas da. Općina Orebić će rasti svakako, ali mnogo sporije ako budemo ovisiti o energiji pojedinca. Zato Vas pozivamo da pomognete svojoj sredini onoliko koliko najbolje znate, savjetom, kritikom, radom. Molimo Vas da imate razumijevanja da radimo u zajedništvu i da je naš dolazak zajedno bio početak, ostanak zajedno je napredak, a rad zajedno je uspjeh.

Hvala Vam što ste nam dali priliku pokazati da ova Općina može bolje i da za nju postoje šanse, ali uspjet ćemo i više budemo li stajali, čvrsto jedan uz drugoga i gledali naprijed.

Nezavisna civilna opcija građana “Zajednica sretnih ljudi”

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku