Potvrđen proračun Općine za 2014. – šesta sjednica Općinskog vijeća (AUDIO, FOTO)

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr

U ponedjeljak je održana maratonska sjednica Općinskog vijeća Općine Orebić koja je trajala gotovo pet sati.

Međutim, to ne znači da je bilo velikih rasprava, konfrontacija ili amandmana. Vladajući i opozicija u dobroj su mjeri razmijenjivali pohvale – vladajući tijekom rebalansa proračuna, govoreći o proračunu za 2013. koji im je ostavila opozicija, a oporba na temu proračuna za 2014. koji su, uz ponešto manjih primjedbi, u cijelosti podržali.

Okosnicu sjednice činili su rebalans proračuna za 2013. – koji je prvenstveno bio blago usklađivanje planiranog iz prosinca 2012., sa stvarnim stanjem nastalim u 2013. (jedine veće razlike nastale su na pozicijama vezanim za rekonstrukciju škole i dogradnju dvorane za koje je bilo planirano da počnu već u 2013.), te donošenje proračuna za 2014. sa pripadajućim popratnim aktima.

Donačelnik Perica Tolj vrlo iscrpno je elaborirao oba dokumenta. U njima se uglavnom nije našlo ništa neočekivanoga.

Glavnu zamjerku sa strane oporbe Tomislav Jurjević uputio je na nedostatak konzultiranje oporbe – odnosno vijećnika općenito tijekom pripreme dokumenta, jer, kazao je, puno je jednostavnije eventualne prijedloge i primjere zaprimiti prije izrade proračuna, nego pokušavati amandmanima mijenjati već gotovi dokument. Također je kritizirao i dodjelu značajnih sredstava udrugama koje su se prvi put našle u proračunu, a spomenuo je i činjenicu kako je u manjem dijelu proračun i ‘postizborni’ – pa neke njegove stavke odražavaju zahvalnost udrugama i sredinama koje su aktualnu vlast podržale na lokalnim izborima – prvenestveno ‘Udruga za Orebić’, koja se, kazao je, transformirala u ‘Zajednicu sretnih ljudi’ – koja je danas važan čimbenik vladajuće koaliciji. Unatoč zamjerkama – koje su oporbi ‘u opisu radnog mjesta’ – a uz Tomislava Jurjevića primjedbe na proračun imali su i Miroslav Roso (malo financiranje za udruge Hrvatski dom Viganj i UZORNA Nakovana, premalo sredstava za uređenje centra Vignja), Niko Antičević (tražio da se požuri postavljanje nadstrešnica na autobusnim stajalištima za školsku djecu), te Tonči Bogoje (primjedba na nedostatak srestava za poticanje gospodarstva) – i HDZ je uz vladajuće glasao za proračun. 

Uz proračunska pitanja, na sjednici je bilo riječi i o odjelu za koordinaciju s europskim fondovima Općine Orebić, sustavu zaštite i spašavanja. Donešene su i dvije odluke o izradi prostornih dokumenata UPU gospodarske zone Podvlaštica i UPU turističke zone Bili dvori. Jedino iznenađenje na sjednici bilo je neslaganje dijela vladajuće koalicije sa posljednjom donešenom odlukom – onom o izradi UPU TZ Bili dvori – vijećnik Anto Radović (HSP-AS) bio je protiv, dok je predsjednica vijeća Marija Mrgudić (ZSLj) bila suzdržana. Kako je uz vijećnike HDZ-a ruku za bilo dovoljno, a vijećnici i malobrojni okupljeni građani bili su iscrpljeni s gotovo pet sati sjednice – i ova je točka donešena bez posebne rasprave.

Na kraju su iscrpljeni vijećnici, načelnik, donačelnik i gosti, a i vaš reporter okrepu pronašli u čitaonici Napredak u sklopu Pomorskog muzeja, gdje su članice Lige za borbu protiv raka – ogranak Orebić pripremile stol pun domaćih delicija i kvalitetnih peljeških vina za klonule političare i goste.

Ono najzanimljivije – na što bi se i kako planiraju utrošiti proračunska sredstva u 2014. – možete pogledati na priloženom linku uz ovaj članak. Ovdje također možete preslušati tonski zapis čitave sjednice. Naravno, možete i ‘premotati’ na djelove koji su vam zanimljiviji – posebno ako vas zanima neko od objašnjenja pojedinih stavki proračuna (poželite li preskakati, prvo pauzirajte snimku te ju ostavite neko vrijeme kako bi se učitala na vaše računalo). Za sve ostale zanimljivosti iz rada lokalne samouprave, pričekajmo početak slijedeće godine.

 {jumi [*10]}

Proračun Općine Orebić za 2014.
Proračun Općine Orebić za 2014. – preambula

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku