Otvoreno pismo općinskom Načelniku i Načelniku općinskog Stožera CZ orebićke organizacije Hrvatske stranke umirovljenika

Foto: HSU OO Orebić

Iz Hrvatske stranke umirovljenika – općinske organizacije Orebić zamolili su da objavimo otvoreno pismo naslovljeno na načelnika Tomislava Ančića i načelnika općinskog Stožera CZ Kristiana Kapitelija. Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani načelniče općine Orebić i
Poštovani načelniče Stožera CZ Orebić.

Od kada smo suočeni sa ovom opakom pandemijom korona virusom na prostorima lijepe naše, OO HSU Orebić je više puta na svojim stranicama objavljivala preporuke Kriznog Stožera RH i Stožera CZ Orebić o načinu i postupcima ponašanja kako najugroženije umirovljeničke populacije tako i svekolikog puka općine Orebić.
U nekoliko navrata kritizirali smo i rad Stožera CZ Orebić o neprimjenjivanju propisanih mjera i ako ste bili dužni ih primijeniti a niste, što vam i sada zamjeramo ne postavljanje kontrolnih punktova na ulazima na prostor općine Orebić i trajekt. Tim više što je u općini Trpanj, a nama susjednoj općini evidentirano 5 slučajeva zaraze. Isto tako je na snazi zabrana napuštanja mjesta boravišta a u Orebiću se prìmjećuju nepoznate osobe za koje sigurno znamo da nemaju prebivalište ili stalni boravak u Orebiću.

S obzirom da smo se svi zajedno zatekli nespremni, a da ne bi samo kritizirali mi se trudimo i na dalje informirati poticati naše članove i na druge mjere samozaštite, kao šivanje zaštitnih maski sebi i susjedima te besplatno dijeljenje starijim i nemoćnim koji nisu iste uspjeli nabaviti ili ih ne mogu ni šivati. Dijelili smo i objave kako napraviti pripravak za dezinfekciju na bazi alkohola. No međutim kako vrijeme više odmiče stariji i nemoćni postaju sve napetiji iz razloga njihovih potreba a ne mogu ih samostalno konzumirati, kao odlazak do liječnika, kupovina lijekova, namirnica, ali i obveza odlaska na banku ili poštu radi plaćanja komunalija i drugih režija ukoliko im netko mlađi ne pomogne.

Ne znamo koliko će sve ovo još dugo trajati ali već neki stariji i nemoćni osjećaju poteškoće i probleme zbog nestašice novca, a u vrtu nisu mogli saditi poljoprivredne proizvode, na koji način su do sada kompenzirali nedostatak novca.

Lijepo je vidjeti da su to prepoznali naši susjedi i volonteri CK Korcula, ali priznat će te da je tužna činjenica da općina Orebić nije prepoznala te poteškoće i probleme naših starijih i nemoćnih..

Ako tome dodamo da je Vlada RH donijela odluku da općine samostalno donesu odluke o dodjeli “Uskrsnice” za umirovljenike i starije, sto odluku na vašim stranicama nismo vidjeli, dok su mnoge općine turističke orijentacije kao i mi donijeli takvu odluku i pružili pomoć svojim starijim i nemoćnim.
Kada je već govorimo o vašim stranicama primijetili smo da ste sukladno čl.10 Pravilnika o financiranju javnih potreba općine Orebić (Sl.gl.01/20), dana 06.03.2020 godine raspisali javni poziv sa rokom prijave od 60 dana za izbor prikupljanja ponuda za predlaganje programa udruga koje doprinose kvaliteti života umirovljenika. Ne znamo dali ste izvršili izbor ili ne ali zar to nije predug rok 60 dana u ovoj hitnoj situaciji.

S obzirom na ozbiljnost situacije i stalne preporuke Kriznog stožera RH da su naredna 3-4 tjedna najkritičnije vrijeme i da u Hrvatskoj korona virus jos nije dostigao vrhunac a umirovljenička populacija stanovništva najosjetljivija to smo osjetili kao potrebu i obvezu da vas potaknemo na povećanu brigu i zaštitu starijih i nemoćnih.
Istovremeno OO HSU Orebić stoji vam na raspolaganju prema svojim mogućnostima i preostaloj radnoj sposobnosti pružiti vam pomoć u rješavanju ovih nakupljenih ali složenih problema, na dobrobit svih nas.

Da poznati su nam i vaši problemi da je privreda na području općine stala i da nemate priliva sredstava iako i njima treba pružiti pomoć ili olakšice raznih rasterećenja kako bi i oni sto prije pokrenuli proizvodnju, i izašli iz krize.

Stoga predlažemo:
1. Organizirati i postaviti cjelodnevna dežurstva na svim prilaznim cestama i trajektu a u svezi kontrole propusnica o napuštanju mjesta prebivališta ili stalnog boravka.
2. Izvršiti izbor udruge u što je moguće kraćem vremenu koja u svom programu doprinosi kvaliteti života umirovljenika a u svom programu imaju brigu i skrb u kući za starije, a do izbora da se organizira prehrana za sve one najugroženije stare i nemoćne putem dostave od Dalmatinca d.o.o iz Orebića na teret općine.
3. Da stručne službe općine iznađu modalitete te pripreme Programe i Planove sa olakšicama privrednih subjekata kako bi isti mogli sto prije, izaći iz krize, zadržati zaposlene i pokrenuti proizvodnju.

I na kraju mi vjerujemo da svu ovu navedenu problematiku dobro znate i da ste sigurno u tijeku realizacije rješavanja iste ali kako mi nemamo saznanja a ne vidimo ni rezultate realizacije, osjećamo potrebu da vas potaknemo na brzu i učinkovitiju realizaciju, kao i informiranje.

Predsjednik HSU OO Orebić
Nikša Sambrailo

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku