Orebićki HDZ traži ostavku predsjednice Općinskog vijeća – oštro priopćenje povodom XII. sjednice OV

Foto: S. Tomašević i I. Dajak | orebic.com.hr

Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice i Klub vijećnika HDZ-a općine Orebić uputili su priopćenje za javnost s oštrim osvrtom na događanja na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća. Tvrde: “Predsjednica Općinskog vijeća Općine Orebić neometano radi  i protiv zakona i protiv volje većine – funkcionira li vlast u Orebiću?”

Priopćenje objavljujemo u cijelosti:

Predsjednica Općinskog vijeća Općine Orebić neometano radi  i protiv zakona i protiv volje većine – funkcionira li vlast u Orebiću?

Već šesnaest mjeseci općinom Orebić upravlja nesvakidašnja koalicija sačinjena od pripadnika HSP-AS, SDP-a i nezavisne liste grupe birača Marije Mrgudić, koja osobno i predsjeda Općinskim vijećem.
Još od prvog dana primjetno je kako nema adekvatnog suglasja u pripremi, niti razumijevanja i stručnosti u vođenju sjednica Općinskog vijeća. Od prvog dana ovog saziva, prvenstveno smo bili konstruktivna oporba, unatoč činjenici da šest vijećnika HDZ-a (od 13 koliko broji Vijeće) nije zastupljeno ni u jednom radnom tijelu, niti kroz potpredsjednika vijeća na što imamo pravo i zakonom o lokalnoj samoupravi. Ipak, ne možemo ostati nijemi na kulminaciju nestručnosti i samovolje predsjednice vijeća, te očito nefunkcioniranje institucija lokalne samouprave koja se dogodila na zadnjoj održanoj sjednici Općinskog vijeća, te uzrokovala odgodu donošenja izmjena prostorno planskih dokumenata i zaustavljanje više investicija u našem okruženju.

Naime, suprotno interesima većine, pismenom zahtjevu 11 od 13 vijećnika, pismenom zahtjevu načelnika, te tumačenju Komisije za statut i poslovnik – koji su tražili da se u primjerenom roku sazove sjednica Općinskog vijeća kako bi se u zakonskom roku donijele već usuglašene i pripremljene izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Orebić, gđa. Marija Mrgudić zloupotrijebila je svoju poziciju predsjednice vijeća, te je sjednicu sazvala tek kada odluku više nije bilo moguće donijeti, čime je značajno odgodila donošenje ovog dokumenta, prevarila javnost i vijećnike, te grubo oštetila investitore i gospodarstvo općine Orebić.

Učinila je to, javna je tajna i dobro poznata činjenica u našem mjestu, zbog poriva nižeg i od materijalnih interesa – puke osobne netrpeljivosti prema jednom od ljudi koji dokument s nestrpljenjem očekuju kako bi pokrenuli nove investicije.
Svojim ponašanjem, predsjednica vijeća demonstrirala je i snagu koju njezini osobni stavovi i vrijednosti imaju u vladajućoj koaliciji, iako njena lista daje tek dva vijećnika u Općinsko vijeće. Načelnik, njegov zamjenik i vijećnici vladajućih, koji su i sami zatražili održavanje sjednice nisu pokazali želju ni volju spriječiti ju u njezinoj opstrukciji, pokazavši još jednom kako su spremni kompromitirati osobne stavove, interes članova svojih stranaka, ali i najvažnije – interes većine i dobrobit općine Orebić – samo kako bi zadržali krhku većinu, vlast i beneficije koje nosi.

Općinski odbor HDZ-a i Klub vijećnika HDZ-a ovim putem i javno poziva sve vijećnike – članove vladajuće koalicije HSP-AS, SDP, NL – da se javno odrede podržavaju li uistinu ovu anarhiju ili će se opredijeliti za poštivanje zakonskih akata kako im i nalaže Statut, ali i prisega koja nije trebala biti izgovorena kao puka formalnost i dio folklorne baštine.

Također pozivamo Mariju Mrgudić da podnese neopozivu ostavku na mjesto predsjednice Općinskog vijeća, te barem tim činom pokaže da ipak stavlja interes građana općine Orebić ispred vlastitog, jer će tako spriječiti daljnje štete koje ovakvim svojim postupanjem čini.

Orebić, 28. listopada 2014.

Općinski odbor HDZ Općine Orebić

 

Cjelovit video zapis sa sjednice objavljen je i na našem portalu

Video: orebic.com.hr
Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku