Klub vijećnika HDZ-a protiv načina naplate odvoza otpada iznajmljivačima

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr - arhiva

Povodom uvođenja dodatne naplate odvoza komunalnog otpada iznajmljvačima priopćenjem se oglasio klub vijećnika orebićkog HDZ-a.

Priopćenje jedine oporbene stranke u Općinskom vijeću prenosimo u cijelosti:

Nakon što su ovih dana na adrese iznajmljivača s područja Općine Orebić počeli pristizati računi KTD-a Bilan, sve su brojnije reakcije i prosvjedi na novi namet kojeg je nazvan “ĆISTOĆA PO KREVETU” .

Kako je ovaj, još jedan promašen potez u režiji KTD-a Bilan i Općine Orebić odnosno Načelnika izazvalo brojne komentare i pitanja, osjećamo potrebnim reagirati i izraziti naše mišljenje na ovaj najnoviji potez vladajućih. Naime, namjera je bila da se brojnim iznajmljivačima naplati usluga odvoza smeća kojeg su proizveli njihovi gosti odnosno njihovi KREVETI u turističkoj sezoni – preciznije u mjesecu srpnju i kolovozu. Podatke o broju kreveta su dobili od nadležnih tijela , pa su tako obračunali i pomoćne ležajeve, paušalno odredili cijenu od 18 kn + PDV bez obzira na stvarnu popunjenost kod iznajmljivača i umislili da će tako doći do financijske injekcije za loše poslovanje preko leđa već opterećenih legalnih iznajmljivača.

Na žalost, kao i više puta do sada ova vlast nije pokazala niti minimum pristojnosti prema građanima, već opet krši važeće zakone i ne poštuje proceduru koja je temelj demokracije i odgovornog ponašanja.
Dakle, da bi predmetni račun od strane KTD BILAN uopće mogao biti poslan na adrese iznajmljivača, predstavničko tijelo – Općinsko Vijeće Općine Orebić trebalo je na temelju Zakona o održivom gospodarenju otpadom iz srpnja 2013 godine , donijeti “Odluku o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada”, koja sadrži nekoliko važnih odredbi (kriterije obračuna količine otpada, standardne veličine spremnika, najmanja učestalost odvoza otpada prema područjima, obračunska razdoblja kroz kalendarsku godinu, područje pružanja javne usluge i opće uvjete ugovora s korisnicima). Tako bi se na ispravan i na zakonu utemeljen način utvrdilo pravedno plaćanje odvoza komunalnog opada, ne samo za iznajmljivače – već i ostale građane. Isto tako napominjemo kako je Općinsko vijeće po donošenju ove Odluke bilo dužno bez odgađanja dostaviti Odluku Ministarstvu i objaviti je u Službenom glasniku i na mrežnoj stranici općine Orebić .

Naravno ništa od toga nije napravljeno, a korisnici usluga nisu niti na vrijeme obaviješteni o novom nametu, niti su razlozi njegovog uvođenja obrazloženi – kako građanima, tako ni predstavničkom tijelu.
Neupitno je kako tijekom turističke sezone na našem području boravi veliki broj turista i kako su troškovi odvoza smeća sigurno višestruko veći nego van sezone . U svakom slučaju ovakva raspodjela tereta na one koji iz svog dohotka već izdvajaju za komunalnu infrastrukturu kroz boravišnu pristojbu je nepoštena i nekorektna. Svima je poznato da neregistrirani iznajmljivači u toku sezone ostvare preko 100 tisuća prijavljenih noćenja, ali njima računi nisu poslani.

Da bi se ova osjetljiva problematika riješila i donijele kvalitetne i na Zakonu utemeljene odluke treba puno više umješnosti, sposobnosti i odgovornosti, koje na žalost trenutna Uprava KTD BILAN sigurno nema, kao što je nema ni izvršna vlast – Načelnik u Općini Orebić .

Stoga najavljujemo sazivanje sjednice Općinskog Vijeća i raspravu po ovoj problematici , kao i prijavu nadležnim institucijama (Državni inspektorat, resorno Ministarstvo te Udruge za zaštitu potrošača) .

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku