Izvješće s drugog dijela 15. sjednice Općinskog vijeća – Audio, Foto

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr

U četvrtak, 7. svibnja okončana je prekinuta 15. sjednica Općinskog vijeća Općine Orebić. Iako s ponešto kašnjenja donosimo izviješće i cjelovitu tonsku snimku.

Nakon što je u utorak, 5. svibnja prekinuta u prilično konfliktnoj atmosferi, nastavak sjednice započeo je poprilično rutinski. Međutim, u kasnijem tijeku sjednice došlo je do prijepora i konflikta između predsjednice Mrgudić i vijećnika oporbe, koji su nakon višestrukog zahtijevanja da se raspravlja o točkama o stanju u TZO Orebić, KTD Bilan te ‘Vodovodu i odvodnji’, te predsjedničinog ustrajnog odbijanja – na kraju uz proteste napustili dvoranu. U kasnijem tijeku sjednice izdvaja se i izvješće načelnika Ančića o stanju u KTD Bilan, tijekom kojega je najavio kako bi predsjednik upravnog odbora mogao inicirati kazneni progon temeljem određenih saznanja o poslovanju te tvrtke.

Na početku sjednice, svi vijećnici oporbe imali su vijećnička pitanja:
Nikica Grljušić pitala je o radovima u Potomju i odvozu smeća na području Dingača. Načelnik je izložio planove KTD Bilan i eventualne suradnje s tvrtkom Gran na tim poslovima.

Miroslav Roso pitao je o sredstvima za uređenje za plažu Trstenica za koja se kandidiralo kod Ministarstva Turizma – načelnik je izjavio kako sredstva nisu dobivena zbog imovinsko – pravnih odnosa, te natuknuo kako se isto dogodilo i sa sredstvima za projekt obnove grobnice Mimbelli. Na drugo pitanje o ‘balonu’ – planiranoj sportskoj dvorani pored hotela Orsan – odgovorio je kako je dokumentacija u završnoj fazi, te se izgradnja dvorane očekuje do kraja godine. Treće pitanje odnosilo se na autobusnu liniju Orebić – Dubrovnik, na što je načelnik izložio kako se ne mogu usuglasiti interesi Autotransa i Libertasa, zbog čega se dodatna linija trenutno ne može uspostaviti, a eventualno bi mogla krenuti s početkom srpnja.

Na pitanja Darija Krističevića načelnik je odgovorio:
na temu tempa radova na Osnovnoj školi – kako radovi teku planiranim tempom ali je došlo do problema pri financiranju opreme, za koju je bilo predviđeno kako će je opremiti Županija sa DUNEA-om, ali kako sredstva za to nisu u županijskom proračunu, te da će biti teško na vrijeme opremiti školu i dvoranu.
za stanje brodica i održavanja linije Orebić – Korčula kazao je kako KTD Bilan održava liniju temeljem ugovora te prima subvenciju, a da će se dodatnim ulaganjima u brodice pristupiti kada se dobije kredit. Lovro Katalinić, direktor KTD Bilan dodao je kao su brodice gotovo spremne na sezonu, a pojasnio je i financijske parametre, te opisao i turističke poslove transfera i izleta koje Bilan brodicama obavlja.
Vladimir Bogoje požalio se na neadekvatno dostavljene dokumente koje je tražio – za koje mu je obećano kako će ih dobiti u roku od 15 dana, a da ih već mjesec i po dana nije zaprimio. Zatražio je od načelnika da obrazloži tvrdnju s Radio Korčule gdje je kazao da je orebićki HDZ opstruirao dodjelu linije od nadležne agencije – za što je načelnik kazao da ima izjavu i svjedoke što će dostaviti pismeno.

Načelnik je na njegov zahtjev također pojasnio sadržaj dopisa kojim nadležno Ministarstvo daje nalog predsjednici vijeća i načelniku da stave van snage pokrenutu proceduru ispravki tehničkih grešaka kojom se trebao promijeniti prostorni plan, te da se iste izmjene trebaju provoditi kroz redovnu proceduru izmjena i dopuna. Bogoje je istaknuo kako je oporba od početka upozoravala kako procedura nije u skladu sa zakonom što je nadležno ministarstvo sada potvrdilo.

Lovro Katalinić iznio je financijske parametre kredita kojeg KTD Bilan traži od HBOR-a u iznosu od 3,7 milijuna kuna, a kojega je cilj povrat pozajmice Općini za kupnju brodica, te kupnju radnog stroja za kamenolom.
Tomislav Jurjević tražio je obrazloženje i financijske parametre suradnje orebićkih komunalnih poduzeća i Općine Orebić s poduzećem koje obnaša pravne poslove za sva tri subjekta. Katalinić je odgovorio kako orebićka komunalna poduzeća plaćaju 4 i 5 tisuća kuna tom poduzeću, te potvrđuje kako je u KTD Bilan sada zaposlena pravnica. Načelnik je kazao kako će svoj dio informacija dostaviti pismeno.

Jednoglasno je donešena odluka o pokretanju još jednih izmjena i dopuna UPU TZ Hoteli Orebić, a koje su potrebne kako bi Laguna Novigrad (Grand hotel Orebić) i HTP Orebić (Orsan, Bellevue) mogli realizirati investicije u svojim turističkim objektima.

Odluka o donošenju izmjena i dopuna UPU zapadnog dijela TZ Liberan usvojena je nakon prepirke i međusobnog optuživanja HDZ-a i predsjednice Vijeća. Suzdržano je bilo dvoje vijećnika KLGB.
Atmosferu je dodatno podgrijao pokušaj predsjednice Vijeća da iz dvorane udalji posjetitelja koji je nešto dobacio iz klupe, te se odbio udaljiti iz dvorane. Zbog toga je predsjednica prekinula sjednicu na 10 minuta, što se kasnije ponovilo nekoliko puta.

Kod donošenja odluke o dodjeli javnih priznanja prijepor je izazvala (ne)dodjela priznanja tvrtki Viganj commerce, koju su za ustupanje prostora OŠ Orebić tijekom izvođenja radova na školskoj zgradi za nagradu predložili OŠ Orebić, Školski odbor i Vijeće roditelja. Marija Mrgudić kao članica Komisije obrazložila je kako je zaključak komisije, kao i prošle godine za isti prijedlog, da se nagrada ne daje prije nego se dovrši škola i završi period korištenja ustupljenog prostora. Na zahtjev vijećnika Jurjevića predsjednica je obrazložila kako su preostala dva prijedloga odbačena zbog administrativno nepotpunih prijava, te pročitala recenziju za nagradu za životno djelo za prof. Nenada Jaspricu.Osim njega, laureati su HTP Orebić – zahvalnica Općine Orebić, te sportašica Irena Bikić – godišnja nagrada Općine Orebić. Odluka je usvojena uz jedan suzdržan glas.

Načelnik je referirao o pripremama za turističku sezonu s akcentom na kulturno-zabavna događanja na koja će biti utrošeno ukupno 294.000 kn. Kazao je kako pripreme idu po planu. Novost su zbivanja iz programa baroknog festivala iz Korčule, 9. i 10. rujna, kapetanove večere, biciklističke ture, nastupi klapa iz susjednih općina, ribarske večeri i utrke tovara.
Izvijestio je i na temu događanja vezanim uz smjenu direktorice turističkog ureda, kazao kako je Turističko vijeće postupilo prema naputku Ministarstva iako – za koji tvrdi kako nije bio obvezujući, niti sve tvrdnje u tom dopisu smatra točnima. Iz izlaganja nije do kraja jasno kakav bi točno bio razvoj događanja da se po istome nije postupilo. Također je kazao kako su županijska, a potom i općinska turistička zajednica zatražila nadzor rada TZO Orebić koji je proveden, pa predlaže kako bi se mogla napraviti tematska sjednica nakon rezultata nadzora, sugerirajući kako ‘ništa nikad nije kao što se čini’. Izvijestio je i da je direktorica turističkog ureda upotrijebila pravo na prekid rada zbog zaštite dostojanstva do okončanja postupka pred sudom, te da će se do daljnjega čekati na njezin povratak.

Ova je točka izazvala prepirku oporbe i predsjednice Vijeća Marije Mrgudić. Oporba je inzistirala na mogućnosti rasprave o ovoj točki, kao i o točkama vezanim za poslovanje općinskih komunalnih poduzeća. Pozivali su se na dogovor koji je postignut tijekom rasprave o dnevnom redu 5. svibnja, kada je usuglašeno da će se o ovim točkama raspravljati. Predsjednica je odbila njihove zahtjeve, višestruko opomenula više vijećnika oporbe, oduzimala riječ, zatražila udaljavanje vijećnika Jurjevića sa sjednice, te inzistirala kako sukladno poslovniku rasprave po ovim točkama neće biti. Vijećnici HDZ-a inzistirali su na pravu na raspravu, tražili glasovanje o mogućnosti rasprave, preslušavanje tonske snimke kako bi se utvrdilo je li im obećano da će se o točkama raspravljati. Nakon još jedne stanke i nemogućnosti dogovora, oporbeni vijećnici protestno su napustili dvoranu.

Lovro Katalinić, direktor KTD Bilan i Vodovoda i odvodnje detaljno je izvijestio o radovima na infrastrukturi i radovima na javnim površinama koje provodi KTD Bilan.

Vijećnicima se želio obratiti predsjednik nadzornog odbora KTD Bilan, također vijećnik Anto Radović, međutim, zaključeno je kako to ne bi bilo sukladno poslovniku. Umjesto njega se vijećnicima obratio načelnik (koji ujedna funkcijom načelnika općine čini i skupštinu tog trgovačkog društva), koji je sugerirao kako se informacije koje treba prezentirati vijećnik Radović mogu prezentirati vijećnicima pismeno ili na zatvorenoj sjednici, jer da dokumentacija “nije baš lijepa”. Kazao je da Radović s dokumentacijom ide prema USKOK-u, te da slijede procesi koji neće biti lijepi i koji bi mogli uzrokovati štetu KTD Bilan. Za direktora Vodovoda i odvodnje d.o.o. kazao je kako je razriješen radi ‘grijeha iz prošlosti’, apostrofirajući zastare dugovanja u iznosu 2,5 milijuna kuna, za koju kaže da je bila omogućena samo nekima. Opisao je i zbivanja vezana uz imenovanje i razrješenje Tonija Ćurkovića za kojeg je sugerirao kako je smijenjen zbog nesporazuma s nadzornim odborom. Još jednom prenosi tvrdnje odvjetničkih ureda koje je konzultirao kako se može smatrati da Ćurkovićev ugovor tehničkog upravitelja vrijedi. Osvrnuo se i na budući angažman razriješenog direktora Milana Rosa, te ponovio kako je plan da nastavi s radom na mjestu savjetnika.

Još jednom je pred sedam vijećnika vladajuće koalicije izašao Lovro Katalinić koji je izvijestio nazočne o radovima na vodovodnoj mreži.

Tri posljednje točke dnevnog reda odrađene su brzo i u tišini, te je završena 15. sjednica Općinskog vijeća Općine Orebić.

Uz članak možete poslušati cjelovitu  tonsku snimku 2. dijela 15. sjednice OV. Iako izvješće stiže ponešto kasno, drago nam je što je preko sto čitatelja portala iskoristilo mogućnost i snimku već poslušalo izravno na servisu Mixcloud, koji koristimo za pohranu i naknadno emitiranje audio materijala.

{jumi [*31]}

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku