Izvješće s devete sjednice Općinskog vijeća – AUDIO, FOTO

Foto: S. Tomašević i I. Dajak | orebic.com.hr

U nedjelju, 5. svibnja održana je deveta sjednica Općinskog vijeća Općine Orebić. Pripremili smo vam kratko izvješće, cjelovit tonski zapis, te galeriju fotografija.

9-sjednica-kazo

Dopredsjednik Općinskog vijeća i predsjednik orebićkog vladajućeg HSP – AS Kazimir Opačak, neumjesno je, koristeći poziciju Općinskog vijećnika, oštro kritizirao moje pisanje na portalu.

Kako je “Kazo” zapravo moj omiljeni vijećnik, osoba koja će bez zadrške i politikanstva reći kako misli i što mu je na duši, žao mi je što ga veoma muči i veoma ljuti sadržaj moje najave ove sjednice, u kojem sam za dvije njegove kolegice ustvrdio da su ‘neiskusne’. Također se pozvao na eventualno (ne)financiranje mog rada od strane Općine Orebić i izrazio vjerovanje kako se ‘to’ neće ponoviti.

Na stranu činjenica da su nove članice vijeća za dodjelu koncesija (za koje sam također napisao i da su mlade i obrazovane) na početku svojih profesionalnih karijera – temeljem čega sam naprečac zaključio da su ‘neiskusne’. Inače ih osobno ne poznajem, te ću im ovom prilikom samo poželjeti puno sreće u budućem radu – a ovom prilikom mogu kazati kako mi je iskreno žao ako ih je moje usputno utvrđivanje činjeničnog stanja povrijedilo.

Ovdje ipak želim Kazimiru i svima koje zanima objasniti što je portal orebic.com.hr i kako funkcionira:

Orebic.com.hr je pokrenut kao privatni projekt, a vremenom je zbog nekomercijalnog i volonterskog karaktera predan na održavanje Udruzi za tehničku kulturu Orebić. Glavni urednik portala je Ivica Dajak, a na portalu surađuju kao novinari još i Joško Jelavić, Silvija Tomašević i drugi u manjem obimu. Također, rado objavljujemo obavijesti, pozive i priopćenja Općine, škole, vrtića, DVD-a i drugih ustanova, udruga i tvrtki koje djeluju na našem području.
Kao glavni urednik nastojim portal profilirati kao javni medij, te ne pisati niti po željama vlasti, ni po željama oporbe – već objektivno informirati javnost općine Orebić koja je dovoljno mudra sama donositi zaključke i dovoljno duhovita sama iznositi komentare. Općina Orebić kao ustanova nema utjecaj na izgled i sadržaj portala.
Stoga svečano obećavam da će portal dok ga ja uređujem ostati slobodan i biti nepodložan bilo čijim pritiscima.

Općini Orebić, njenom vodstvu i djelatnicima i ovom prilikom zahvaljujem na razumijevanju, suradnji i potpori – od samog početka naišao sam na otvorena vrata i spremnost na suradnju. Neki možda nisu najbolje razumjeli ulogu i okvir u kojem portal djeluje – pa se nadam da će u tom smislu i ovo pojašnjenje biti od koristi.

Što se financiranja tiče – Od ožujka 2013. do danas, sve troškove rada portala pokrio sam ja sam. Srećom, vodstvo Općine Orebić prepoznalo je u natječaju za financiranje rada udruga korist koju djelovanje portala donosi široj zajednici našeg kraja – te alociralo u proračunu nešto manje od 30.000,00 kn za potrebe financiranja dijela materijalnih troškova projekta (novinarski rad ostaje volonterski, a polovicu drugih materijalnih troškova Udruga će osigurati sama). Dio tih sredstava smo zatražili, te, unatoč malom kašnjenju, očekujem da ćemo ih kao udruga i dobiti. Međutim, ona ne kupuju naklonost naših novinara. Čvrsto vjerujem da vodstvo Općine Orebić cijeni slobodan i nezavisan medij, koji piše o događanjima u općini za građane općine – te da je spremno podupirati njegov rad bez obzira na to sviđa li se baš svakome svaki put istina koju objavljujemo.

Stoga, Kazo – lako je moguće da će se „to“ ponoviti, molim te nemoj se tako jako ljutiti.,

Ujedno hvala zamjeniku načelnika Perici Tolju i vijećniku Tomislavu Jurjeviću na pojašnjenju vijećnicima onog što ja nisam smio ni mogao na sjednici pojasniti.

Vladajući su i na ovoj sjednici izglasali sve odluke predviđene dnevnim redom, ali ovaj puta neke su naišle na oštro protivljenje opozicije u dvorani, te su zahtjevale izmjene, prilagodbe, te pravne manevre vladajućih.

Vatreno je bilo već kod usvajanja dnevnog reda. Oporba se protivila dvjema točkama – prvoj vezanoj uz dodjelu javnih priznanja, te točci ‘razno’ – za koje su obje tvrdili da nisu u skladu s pravnim aktima Općine Orebić. Komisija koja ocjenjuje pravnu ispravnost predloženih točaka a kojoj predsjeda SDP-ov Lovro Katalinić dala je svoje mišljenje koje je također bilo na tom tragu. Tako je točka ‘razno’ s deset glasova vijećnika uz glas protiv predsjednice Marije Mrgudć – otišla s dnevnog reda.

Preostala je sporna točka bila ona o dodjeli javnih priznanja. Komisija za dodjelu javnih priznanja kojoj predsjeda Kazimir Opačak, a članovi su predsjednica vijeća, vijećnici vladajućih i građani – odlučila je dodijeliti tri nagrade za životno djelo iako Općinska odluka koja regulira tu materiju, predviđa dodjelu samo jedne. Nakon burne rasprave vladajući su došli do zaključka, te usvojili dnevni red u kojem su uvrstili novu točku – Izmjenu odluke o dodjeli javnih priznanja kako bi dopustila mogućnost dodjelu više nagrada za životno djelo, nakon čega bi se usvojila ovogodišnja odluka o nagrađenima.

Vijećnićka pitanja su bila raznolika i uglavnom neuzbudljiva, vijećnici su uglavnom pitali u smjeru tema vezanih za mjesne odbore iz kojih dolaze. Niko Antičević je još jednom potencirao potrebu za borbom protiv izgradnje vjetroparkova na Čučinu i Biloj ploči. Kazimir Opačak promovirao je ideju na kojoj se, kaže, već radi u uredu načelnika – koja će nam donijeti komunalnog redara u uniformi, ‘naoružanog’ fiskalnom kasom koji će na taj način još više doprinositi punjenju proračuna Općine. Dopredsjednik vijeća također je s govornice u formi vijećničkog pitanja za koje ne znam komu je upućeno, jer ja na vijećnićka pitanja ne smijem odgovarati na sjednici osudio moje pisanje na portalu. Stoga koristim priliku i odgovaram u okviru uz tekst. Uz ostalo, predsjednica Marija Mrgudić p(r)ozvala je odgovorne za nedovršeno i, kako kaže, devastirano dječje igralište iza vrtića u Orebiću.

Bura u dvorani nastavila se raspravom o novoj prvoj točki dnevnog reda – izmjenama odluke koja regulira dodjelu javnih priznanja – kako bi se omogućilo donošenje predložene ovogodišnje Odluke o dodjeli javnih priznanja. Uz oštro negodovanje oporbe, a prvenstveno Tomislava Jurjevića kako je sukladno poslovniku OV ovakav način izmjene odluke nelegalan – vladajući su korigirali odluku po kojoj će se ubuduće u svakoj godini moći dodjeliti tri nagrade za životno djelo, te po jedna u ostale dvije kategorije.

Ništa manje vatreno nije bilo ni kod donošenja same Odluke o dodjeli javnih priznanja. Zastupnik Jurjević inzistirao je na predočenju adekvatne dokumentacije za svakog predloženika – imenima predlagača i po dvoje stručnih recenzenata, kako bi se nedvojbeno uvjerio kako je u donošenju odluke poštivana procedura. Predsjednica vijeća nabrojila je nekoliko imena – nezaovoljavajuće za Jurjevića, ali i optužila bivšeg načelnika kako iz vrenena prethodne vlasti nije pronašla adekvatnu dokumentaciju – što je on negirao. Odluka je ipak donešena kako je i planirano – te su ovogodišnje nagrade dodijeljene gvardijanu fra Petru Perkoviću, Branku Njakari, te Nini Vodopić. Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju – dr. sc. Ireni Ipšić iz Dubrovnika, te nagrade za doprinos ugledu i promicanju Općine Orebić u zemlji i svijetu – DVD Orebić (50 godina rada) kao društvu, te gosp. Nevenu Faziniću iz Korčule kao pojedincu.

Slijedeće četiri odluke – o uređenju upravljanja grobljima, organizacije ukopa i prijevoza pokojnika, izbor novih članova u Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja, te Provedbeni Plan unapređenja zaštite od požara donešene su bez puno rasprave.

Posljednja točka dnevnog reda – Odluka o dozvoljenom prekoračenju po poslovnom računu Općine Orebić također je izazvala burnu raspravu. Oporba je ustrajala na tomu kako je donošenje bilo kakve odluke o financijskom zaduženju na ovakav način nezakonito, a posebno su inzistirali na tome da odluka treba sadržavati namjenu novca. Zamjenik načelnika Perica Tolj, koji je odluku prezentirao, inzistirao je pak na tome kako ovakav oblik zaduživanja formalno pravno nije kredit – te se odluka može donijeti van procedure predviđene za kredit, te je obrazložio kako je namjena novca koji bi se eventualno posudio – raspolaganje fondom u koji se može posegnuti nađe li se Općina u kakvoj povoljnoj poslovnoj ili razvojnoj prilici. Oporba je pak, sugerirala kako se ipak vjerojatnije radi o financijskim neprilikama, te da su sredstva vjerojatno potrebna za tekuće poslovanje Općine – optužujući vladajuće za neadekvatno gospodarenje novcem. Donačelnik je ustrajao na svom obrazloženju te uvjeravao nazočne kako je tekuće Općine Orebić adekvatno i pozitivno. Odluka je donešena – preglasavanjem od strane vladajućih – što im je uvelike olakšala i nenazočnost dvoje vijećnika HDZ-a na sjednici.

Sjednica je u svakom slučaju bila nešto burnija od dosadašnjih – obilovala je raspravama i političkim folklorom. Ipak, sve odluke su donešene sukladno planovima vladajućih. Tko ne vjeruje, ili ga zanima detaljnije, neka posluša sjednicu ispod članka. I jedan mali P.S., tek toliko u svjetlu kritika na rad portala – samo ovo izvješće je plod 8 sati volonterskog rada članova UTK Orebić nagrađenih zadovoljstvom čitatelja portala!

{jumi [*14]}

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku