Izbori za vijeća mjesnih odbora 2014. – tiha ‘kampanja’

U nedjelju, 15. lipnja održat će se izbori za članove vijeća mjesnih odbora na području općine Orebić. Zašto izaći? Tko su kandidati? Za što se zalažu različite opcije?

Nisam siguran da znam odgovore na sva gornja pitanja.

Prije sedam dana, u petak, 30. svibnja, Općinsko izborno povjerenstvo objavilo je pravovaljane liste kandidata za članove vijeća mjesnih odbora na području općine Orebić. Članak u kojem smo objavili kandidacijske liste samo na našim stranicama pročitalo je oko 350 ljudi, a pojedine liste pogledalo i njih 100-tinjak. Međutim, u ovih sedam dana ‘kampanje’ – čak ni do mene – koji radeći na portalu nastojim pratiti društvena i politička zbivanja  Općini – nisu doprle predizborne poruke ni s jedne liste. 

Kako smo mala sredina – uglavnom  poznajemo ljude koji su kao kandidati istaknuti na pojedinim listama, te je, naravno, dijelom i njihovo ime – njihov program. Također, dio listi potpisuju i znane političke stranke – pa bismo možda kroz te naočale trebali procjeniti smjer njihova budućeg djelovanja (iako je teško kazati kako bi se program neke političke stranke s nacionalne razine prelio na onu mjesnog odbora). 

Kao portal kojemu je prvenstvena misija informirati građane s područja općine Orebić, do početka izborne šutnje koja počinje 14. lipnja u 00:00 sati, a traje do 15. lipnja do 19:00 sati, pokušat ćemo što kvalitetnije informirati građane, posebno onih mjesnih odbora u kojima se natječe više kandidacijskih lista, o tome kako budućnost naših sela, ulica i mjesta vide kandidati s pojedinih lista i za što će se tijekom svog četverogodišnjeg mandata zalagati. 

Također ćemo se otvoreno svrstati na stranu demokracije – i promocijom izbora pozvati vas da izađete u što većem broju, te i ovom prilikom pokažete kako imate mišljenje i da ono ima težinu, pa žrtvujući nekoliko minuta svog slobodnog vremena i sami preuzmete djelić odgovornosti upravljanja našom zajednicom.

Od jedanaest mjesnih odbora na području općine Orebić, u njih 8 su mještani zainteresirani za ‘politički angažman’ zaključili da njihovi pogledi na vitalna pitanja za njihovo mjesto i nisu tako različiti, a i zbog malog broja stanovnika, očito nije postojala želja ni potreba za ‘alternativnim opcijama’. Stoga je u većini mjesnih odbora, za članove vijeća mjesnih odbora kandidirana samo jedna lista.

Tri mjesna odbora koja nude izbor su Viganj (HDZ i HSP-AS), Potomje (Grupa birača predvođena Božom Daničić-Kačićem i HDZ), te Orebić gdje se natječu HDZ, HSP-AS, SDP i Grupa birača nositeljice liste Višnje Vukotić. Ove ćemo liste dodatno predstaviti na portalu, te pokušati doznati kako vide budućnost mjesnih odbora za čija se vijeća natječu, te zašto su oni bolji izbor od onih drugih. Iako sam neformalno razgovarao s nekim nositeljima lista ili predsjednicim lokalnih organizacija političkih stranaka, u ponedjeljak ću još jednom uputiti poziv svim nositeljima lista i predsjednicima lokalnih organizacija političkih stranaka i pozvati ih da u kratkom priopćenju biračima predstave svoju listu. Priopćenja ćemo objaviti u cijelosti (po želji lektorirati ili ostaviti izvornima) – naravno ukolko ne prijeđu zakonske okvire i granice dobrog ukusa (iako  ovom prilikom zaista vjerujemo u fair-play predizbornu utakmicu). Ako neka od lista bude imala predizborni skup, rado ćemo objaviti po jednu najavu i jedno izvješće sa skupa za svaku od njih. Ukoliko bude interesa, volje i organizacijsko-tehničkh mogućnosti, u petak ćemo pokušati organizirati debatu nositelja lista u MO Orebić, kako bi u izravnom sučeljavanju predstavili biračima svoje prednosti.

Svim sudionicima izbornog procesa želimo puno sreće, a posebno biračkom tijelu općine Orebić!

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku