20. sjednica Općinskog vijeća – novi predsjednik je Toni Marelić – AUDIO, FOTO

Foto: Ivica Trojanović

Vladajuća je koalicija u Općinskom vijeću općine Orebić opet unisona – za predsjednika Općinskog vijeća izabran je Toni Marelić.

Nakon što na 19. sjednici Općinsko vijeće nije uspjelo izabrati predsjednika, na 20. sjednici održanoj u ponedjeljak, 26. listopada, svi vijećnici vladajućeg bloka podržali su prijedlog i za predsjednika izabrali Tonija Marelića (SDP). Nakon prisege novih vijećnika na 19. sjednici – sada je u Vijeću ponovo jedan vijećnik HSP-AS, pa tako orebićku poziciju sada čine: HSP-AS, HKS, SDP i KLGB Marije Mrgudić. 

Tako kompletirano Vijeće ekspeditivno je prošlo i kroz preostale točke dnevnog reda, te popunilo komisije u čijem sastavu su bili vijećnici koje su svoje mandate zamrznuli. HDZ je još jednom predložio da u komisije uđu i njihovi vijećnici – ukoliko su vladajući spremni prihvatiti ono na čemu od početka inzistiraju a to je da razmjerno zastupljenosti u Vijeću (6 od ukupno 13 vijećnika), HDZ ima jednog člana u tročlanim, a dva u peteročlanim komisijama. Na prijedlog nisu odgovorili ni predsjednik, ni klubovi vijećnika vladajućih – te su komisije prema unaprijed definiranim prijedlozima popunjene vijećnicima vladajućih.

Na kraju sjednice, tajnica vijeća Radojka Ćurković informirala je vijećnike kako bi se Vijeće u vrlo kratkom roku trebalo očitovati na upit Visokog upravnog suda, koji po zahtjevu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja ispituje zakonitost  Zaključka o ispravci tehničke greške u Odluci o donošenju izmjena i dopuna Odluke o donošenju prostornog plana uređenja Općine Orebić – koju je donijelo Općinsko vijeće, a Ministarstvo stavilo van snage. O ovoj odluci već su se vodile burne rasprave u Vijeću i van njega – a općinski HDZ je u nekoliko navrata optuživao vladajuće kako su kroz ‘ispravke grešaka’  zapravo željeli mimo propisane procedure mijenjati prostorni plan i time protivno zakonu pogodovati pojedinim investitorima. Stoga će biti zanimljivo poslušati raspravu o očitovanju Vijeća upravnom sudu – za koju je sugerirano da će se održati ubrzo.

Izravni prijenos sjednice, kao i obično, mogli ste pratiti na portalu Orebić.com.hr a tonsku snimku možete poslušati ovdje:

{jumi [*39]}

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku