17. sjednica Općinskog vijeća općine Orebić: izvješće i tonski zapis

Foto: I. Dajak | Orebić.com.hr

U petak, 22. veljače, održana je 17. sjednica ovog saziva Općinskog vijeća općine Orebić.

Sjednica je započela usvajanjem zapisnika sa 16. sjednice, koje je potrajalo duže nego obično, jer se zbog utvrđivanja ispravnosti navoda preslušavala i tonska snimka. Nastavilo se redovnim izviješćem načelnika, iz kojeg zbog opsežnosti ovoga puta nećemo ništa izdvajati – sve možete poslušati u tonskoj snimci uz članak.

I usvajanje dnevnog reda nije prošlo bez dodatnih komplikacija. Na traženje vijećnice Marčele Lukač, sa šest glasova ‘za’ vijećnici su prihvatili da se o dvjema prodajama nekretnina treba raspraviti odvojeno. Međutim, kako je konstatirano da se u kratkom vremenu ne mogu prirediti dvije odvojene odluke, predložena točka o raspisivanju natječaja za prodaju nekretnina povučena je s dnevnog reda. U dnevni su red uvrštene dvije nove točke – pa su vijećnici jučer raspravili i jednoglasno usvojili i Analizu stanja sustava civilne zaštite za područje Općine Orebić za 2018.g., te Smjernice za organizaciju i razvoj sustava CZ za područje Općine Orebić za razdoblje 2019. – 2022.

Vijećnička pitanja trajala su najveći dio ukupno dvosatne sjednice. Vijećnici su najviše pitali o stanju u KTD Bilan, prvenstveno onom financijskom, te gospodarenju otpadom, a nakon manjeg verbalnog konflikta – direktor KTD Bilan Joško Đeldum odbio je uopće odgovoriti na tri pitanja SDP-ovog vijećnika Gorana Palihnića. Pitanja vijećnika odnosila su se i na pripremu turističke sezone i uređenje plaže Trstenica, financijsku situaciju u Dječjem vrtiću Orebić i projektima EU fondova koji se odnose na vrtić,  na ostale projekte koji bi se ili su se trebali financirati sredstvima EU fondova, kao i na ostale aktualne teme.

Uz dvije odluke kojima je nadopunjen dnevni red, vijećnici su jednoglasno izglasali još tri odluke: 

Odluku o visini paušalnog poreza na dohodak po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i objektu za robiznoski turizam – koja je zamijenila nepotpunu odluku koju je vijeće donijelo na 16. sjednici. Na upite vijećnika, načelnik je kazao kako je dobio informacije da će, bez obzira što je nova odluka donešena nakon roka od 31. siječnja, biti uvažen datum donošenja prve odluke, te bi trebala biti prihvaćena kao valjana i pravovremena.

S preostale dvije odluke vijećnici su, temeljem zahtjeva vijećnika Gorana Palihnića s prethodne sjednice, umjesto njega u Komisiju za Statut, poslovnik i normativnu djelatnost imenovali vijećnicu Ines Kurilj, a u Komisiju za Proračun i financije vijećnika Anta Rosa.

Puno detaljnije i vjernije nego u par rečenica izvješća – sjednicu možete poslušati u cjelovitom tonskom zapisu ovdje:

{jumi [*66]}

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku