14. sjednica Općinskog vijeća – AUDIO, FOTO, VIDEO

Foto i galerija: S. Tomašević | I. Dajak

U subotu, 14. ožujka, održana je 14. po redu sjednica aktualnog saziva Općinskog vijeća Općine Orebić. Pročitajte, poslušajte i pogledajte o čemu su pričali vaši predstavnici u lokalnoj samoupravi.

Orebić.com.hr – istina i objektivnost!

Uz detaljno tekstualno izvješće, te kompletnu tonsku snimku, a u cilju objektivnog informirnja posjetitelja portala – radije bih bio bez uredničkog komentara.

Međutim, KLGB ‘Zajednica sretnih ljudi’, u svom se obračunu s HDZ-om na Facebook stranicama liste, odlučila neutemeljeno kritizirati nešto do čega iznimno držim – objektivnost informiranja posjetitelja portala orebic.com.hr, te ih stoga moram ispraviti.

U priopćenju naslovljenom “HDZ- GLASAO JE PROTIV IZMJENA PROSTORNOG PLANA OPĆINE OREBIĆ…” završavaju sa slijedećim: “Znakovito je da ni nas najčitaniji portal orebic.com nije zabilježio ovu činjenicu koja je bila jedna od najznačajnijih na sinoćnjoj sjednici OV.”

Znakovito je, prije svega, da se rečena “činjenica” nije ni dogodila, što je valjda  objektivan razlog iz kojeg je nisam zabilježio, a nije mogla biti ni ‘jedna od najznačajnijih’ – što pokazuje i tonska snimka, ali i priloženi video, te me čudi kako ZSLj, s dvoje vijećnika na sjednici, dolazi na drugačiju ideju.

Žalosti me što, unatoč otvorenosti portala orebic.com.hr za sve javnosti zanimljive istupe i stavove, jedan manji segment dionika javnog života Orebića ne želi prihvatiti činjenicu kako njihov subjektivni stav nije jedina moguća  istina – te umjesto da na našim stranicama participira u dijalogu – tendencioznim nas tumačenjima našeg rada  često stavlja u ulogu fiktivnog protivnika.

Hvala na komplimentima o čitanosti, stojimo na raspolaganju za suradnju u objektivnom informiranju javnosti općine Orebić!

Ivica Dajak, urednik portala

Na početku sjednice priseglo je dvoje novih vijećnika. Nikica Grljušić zamijenila je u redovima HDZ-ovih vijećnika Marčelu Lukač koja je svoj mandat stavila u mirovanje, dok je u redovima SDP-a Vladimir Vuković zamijenio Lovra Katalinića čiji je mandat u mirovanju nakon njegova imenovanja za direktora poduzeća ‘Bilan’ i ‘Vodovod i odvodnja’.

Načelnik Tomislav Ančić opsežno je izvjestio vijećnike i javnost  o aktivnostima ureda načelnika u razdoblju od prošle sjednice OV 19. prosinca 2014.

Rasprava o dnevnom redu počela je dopunama. Predložena je izmjena odluka o komisijama u kojima je sudjelovao Lovro Katalinić. Vijećnici HDZ-a predložili su dopunu dnevnog reda točkama s informacijama o stanju KTD ‘Bilan’ d.o.o, ‘Vodovod i odvodnja d.o.o.’, te TZO Orebić, te radu tih subjekata u pripremi turističke sezone, obrazlažući kako su slične točke bile na dnevnom redu u ovo vrijeme prethodnih godina. Nakon stanke, vladajuća koalicija odbacila je prijedlog koji je podržalo šest vijećnika HDZ-a.

Vijećnićka pitanja obilježila je burna rasprava vijećnika Miroslava Rosa i zamjenika načelnika Perice Tolja o potraživanjima i dugovanjima Rosove tvrtke, Općine Orebić i KTD ‘Bilan’ u kojoj su prezentirali oprečne stavove a rasprava je poprimila i negativnu osobnu notu.

Tomislav Jurjević oštro je kritizirao vladajuće zbog odbijanja predloženih točaka dnevnog reda, te nazvao licemjernom činjenicu da se prošle godine Vijeće izvješćivalo o ‘Bilanu’, TZO Orebić, ali i o školama, vrtiću i drugim subjektima, a da se o stanju u ‘Bilanu’, ‘Vodovodu i odvodnji’ i TZO Orebić, te smjenama direktorâ u tim subjektima vijećnici danas mogu informirati samo iz medija. Načelnik Tomislav Ančić kazao je kako će u najskorije vrijeme biti održana tematska sjednica Općinskog vijeća o tim temama.

Razgovaralo se i o zaobilaznici Orebića, problemima na njezinoj trasi, izjavi o osnivanju društva Vodovod i odvodnja, gdje Jurjević dvoji jesu li nedavne smjene i imenovanja u skladu s tom izjavom i sa zakonom.

Nikša Krističević postavio je pitanje vezano uz starački dom koji već godinama nije u funkciji, ali nakon što je Miroslav Roso upadicom upozorio na potencijalno dugo trajanje odgovora – zamjenik načelnika Perica Tolj promptno je završio s izlaganjem pa smo ostali uskraćeni za informaciju o eventualnim planovima Općine vezanim za taj objekt u privatnom vlasništvu.

Nastavilo se o komunalnoj opremi i propustu Općine ili KTD ‘Bilan’ pri naplati sredstava iz natječaja, te pojedinim komunalnim problemima u Mokalu i Potomju.

Vladimir Bogoje oštro je kritizirao predsjednicu Vijeća vezano za 12. – ‘izvanrednu sjedicu’, te njezinu korespodenciju s Ministarstvom uprave, u kojoj je, kaže, predsjednica iznijela niz neistina. Načelnik je predložio pismeni odgovor, a vijećnik Jurjević kritizirao stil i pravopis predsjednice Vijeća sugerirajući joj da kod korespodencije u ime Općinskog vijeća angažira lektora.

Predsjednica Mrgudić zamolila je vijećnike HDZ-a da ne budu destruktivni u nečijem privatnom ili društvenom napretku – na što su oni burno negodovali protuoptužbama, a sve završava povišenim tonovima vijećnika i zvonjavom predsjednice. Predsjednica je tražila Nadzorni odbor i upravu Bilana dostavu popisa dužnika za čije se dugove ostvarila pretpostavka za otpis, što je oporba karakterizirala povredom poslovnika.

Nakon uvodna dva sata koja su prošla u konfrontacijama počela je rasprava o prvoj točki dnevnog reda. Svih dvadeset točaka dnevnog reda raspravljeno je i izglasano u samo 50 minuta. Čini se kako je Vijeće posvetilo više pozornosti raspravama pozicije i opozicije, nego temama na dnevnom redu od kojih neke umnogome utječu na život i rad žitelja općine. Sve su točke ‘prošle’ u predloženom obliku ili uz minimalne tehničke izmjene glasovima vladajuće većine. Iznimno kod glasovanja o, riječima načelnika ‘čuvene’, Odluke o donošenju Ciljanih izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Općine Orebić, koja je već polučila puno bure u vijećnici i javnosti, ‘protiv’ su glasovali članovi KLGB ‘Zajednica sretnih ljudi’ Marija Mrgudić i Nikša Krističević, dok je ‘za’ bilo 5 vladajućih i troje trenutno nazočnih oporbenih vijećnika. Oporbeni HDZ dio je odluka podržao, kod većine bio suzdržan, a dijelu se usprotivio – a kako njihovi glasovi nisu mijenjali na stvari – čak je i glasovanje pojedinih vijećnika HDZ-a kod nekih točaka bilo različito.

Tako je Niko Antičević sugerirao kako već uočava negativan pristup pojedinim zahtjevima za izmjenama i dopunama PPU, te je i jedini glasovao protiv ove odluke.

Raspravljalo se i o odlukama o prodaji nekretnina u vlasništvu Općine Orebić. Raspravu je poveo Tomislav Jurjević, sugerirajući kako je predloženo smanjenje cijena od 15% u odnosu na prvotno ponuđene cijene preveliko, te da ne prati procjene izrađene za nekretnine. Zamjenik načelnika Perica Tolj kazao je kako su cijene u prvom krugu uvećane na zahtjev Općinskog vijeća, te da se sada spuštaju zbog nedostatka interesa za prvotno traženu cijenu, a kako je u postupku konzultirana i Porezna uprava. Miroslav Roso također je kritizirao žurbu u spuštanju cijene, te izrazio čak i sumnju u moguće postojanje pogodovanja nekom kupcu.

Još jedna od rijetkih točaka koja je polučila raspravu bio je zaključak o dohrani plaža – pojedini su vijećnici tražili dohranu plaža u Potočinama i u Mokalu, a vijećnik Jurjević još jednom je kritizirao vladajuće upozoravajući kako je još na prošloj sjednici tražio veće količine, kada mu prijedlog nije prihvaćen. Također je inzistirao kako bi trebalo izraditi detaljni plan uređenja obalnog pojasa koji će regulirati cjelokupnu tematiku, te omogućit sustavno nasipanje. Istaknuo je da ovakva odluka pogoduje pojedincima, što je licemjerno, a posebno od strane Udruge za Orebić koja je za vladavine HDZ-a burno reagirala i na najmanje nasipanje.

Tijekom rasprave o izmjenama u odborima u kojima je član bio Lovro Katalinić, klub vijećnika HDZ-a još jednom je tražio predstavnike klubova vijećnika vladajuće koalicije da se očituju o traženjima HDZ-a, koji sukladno izbornim rezultatima traži dva od pet, odnosno jednog od tri predstavnika u radnim tijelima. Vijećnik Nikša Krističević sugerirao je kako se on osobno ne slaže s takvim prijedlogom, te želi da HDZ ima samo jednog člana i u radnim tijelima koja broje pet članova, dok bi se ostali trebali očitovati pismeno.

Želite li zaista vidjeti kakve su odluke donešene na ovoj sjednici, najbolje je pročitati prijedloge odluka na Službenim stranicama Općine. Možemo kazati kako je značajno istaknuti da je nakon ove sjednice službeno u tijeku Izrada izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Orebić, da su izbori za članove Vijeća MO Viganj 3. svibnja, a da će se zaduženje KTD Bilan u iznosu od 3,7 milijuna kuna koristiti za vraćanje sredstava za kupnju brodica Općini, te nabavu dijela strojeva za kamenolom.

{jumi [*29]}

Isječak videosnimke 14. sjednice OV Općine Orebić

Video: Udruga za tehničku kulturu Orebić
Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku