13. sjednica Općinskog vijeća – 6 i po sati lokalne politke

Foto: S. Tomašević | orebic.com.hr

U petak, 19. prosinca održana je 13. sjednica aktualnog saziva Općinskog vijeća općine Orebić. Na dnevnom su redu bili rebalans proračuna iz 2014., proračun za 2015., izvješće o kupnji brodica i odluka o pozajmici ‘Bilanu’ u tu svrhu, zaključak o dohrani plaža i još 9 točaka dnevnog reda.

Turistička zajednica općine Orebić poslala nam je ispravak netočnih informacija

Turistička zajednica općine Orebić zatražila je da na portalu objavimo  ispravak neistinitih informacija, kao reakciju na vijećničko pitanje predsjednice OV Marije Mrgudić i odgovor načelnika i predsjednika TZO Orebić Tomislava Ančića.

Kako bismo priopćenju TZO Orebić dali adekvatan medijski prostor, priopćenje objavljujemo kao zaseban članak koji možete pročitati klikom na:

Turistička zajednica općine Orebić – ispravak netočnih informacija iz tonskog prijenosa sjednice OV.

Unatoč više od šest sati rasprave i sučeljavanja stavova, sjednica nije donijela posebnih uzbuđenja, vladajuća koalicija i na ovom je proračunu iskazala suglasje – te izglasala sve točke kako su i predložene vijećnicma.

Nakon vijećnićkih pitanja, koja su još malo podigla buru vezanu uz (pre)kasno sazvanu 12. sjednicu OV i neizglasane ciljane izmjene i dopune prostornog plana, zamjenik načelnika Perica Tolj prezentirao je rebalans proračuna za 2014. godinu o kojem smo već pisali u najavi sjednice.  Najžešće primjedbe oporbenog HDZ-a odnosile su se na donošenje ovog dokumenta na samom kraju godine, kada je većina poteza koji se njime trebaju odobriti već provedena, što je vijećnik Tomislav Jurjević ocijenio nedopustivim i nezakonitim. Donačelnik je uzvratio protuoptužbom – kako je i 2012., za vrijeme dok je Jurjević bio načelnilk, rebalans također stavljan pred vijećnike  na samom isteku godine. Vladajuća koalicija izglasala je rebalans i prateće odluke kako su i predložene.

Slijedeći paket točaka dnevnog reda odnosio se na proračun za 2015. godinu. Financijska sredstva kojima će baratati Općina Orebić za račun svojih građana predviđena su tako u visini od 41.356.000 kn. Od ove impresivne svote, oko polovice se ipak odnosi se na projekt rekonstrukcije i dogradnje OŠ Orebić (21,1 milijun kuna) koji se najvećim dijelom financiraju sredstvima MRRFEU, CEB i DNŽ (17.840.000 kn) dok Općina planira namaknuti 3.260.000 kn prodajom nekrentina u svom vlasništvu o kojima je već bilo riječi na sjednicama OV i ovim stranicama. Dodatnih 4 milijuna kn odnosi se na 2,5 milijuna kn pozajmice KTD ‘Bilan’ za kupnju ‘Lovora’ i ‘Tamarisa’, te 1,5 milijun kuna kredita koji bi Općina, većim dijelom u tu svrhu, podigla. Tako je ostatak proračuna oko 16 milijuna kuna (što i dalje uključuje određene kapitalne pomoći i prodaju nekretnina) – i dalje značajan rast u odnosu na 2013 (oko 12 milijuna) ili 2012. godinu (oko 10.5 milijuna), a toliki se otprilike proračun projicira i za 2016. odnosno 2017.  Dobro je da se ovakav rast ne planira ostvarivati povećanjem poreznog opterećenja žiteljima općine, te se nadamo da će ostali planirani prihodi, prodaja i kapitalne donacije pratiti optimistične prognoze.

Oporba, kako se i očekuje, bila je nešto oštriji kritičar  – ne toliko proračuna, koliko načina njegova donošenja. Zamjeraju, naime, vladajućoj koaliciji isključivanje iz procesa planiranja vijećnika oporbenog HDZ-a, čijih su 6 vijećnika od ukupno 13, u ovaj saziv vijeća izabrali građani općine, te su još jednom naglasili i problem neadekvatne zastupljenosti HDZ-a u radnim tijelima Vijeća. Stoga su odlučili na sjednici prezentirati Vijeću svoje primjedbe i amandmane, bez prevelikih očekivanja da će isti biti usvojeni. Tako je većina vijećnika oporbe iznijela svoje primjedbe i sugestije. Nakon što su vladajući prigovorili mogućnosti usmenog izjavljivanja amandmana, većina oporbenih vijećnika nije pokušala svoje sugestije pretočiti u konkretne amandmane. Uporan je bio vijećnik Jurjević, citirajući odredbe poslovnika koje mu to omogućavaju, što je, nakon pauze, rezultiralo malim kompromisom – prebacivanjem 50.000 kn s proračunske stavke ‘uređenja kuća maslina i vina’ na ‘uređenje nogostupa od A.G. Matoša do Braće Radića’ (za što je on tražio 200.000 kn). Prema tvrdnji vladajućih – ostatak sredstava trebao bi se namaknuti iz EU fondova. Ovaj ad hoc osmišljeni kompromis prvenstveno je djelovao kao politički folklor s obje strane vijećnice.

Uz usvojeni amandman, usvojen je i proračun – sa sedam glasova iz redova vladajuće koalicije.

Još su dvije teme izazvale buru u vijećnici, uz glasnu raspravu vijećnika popraćenu zvonjavom zvona koje se sinoć prvi puta pojavilo na jednoj sjednici OV, a kojim je predsjednica vijeća odlučila nadglasati vijećnike, a ponešto razveseliti i njih i malobrojnu javnost u dvorani.

Žitelji općine Orebić pokazali velik interes za važne teme!

orebiccomhr 1Pravi se festival transparentnosti i demokracije odvijao se na stranici http://mixlr.com/ict-orebic/ gdje možete pratiti naše izravne tonske prijenose.

Ukupno 201 slušatelj pratio je naš prijenos 13. sjednice OV, 201 računalo – možda i koji slušatelj više. Kako je sjednica trajala (pre)dugih više od šest sati – naravno da nas nisu svi pratili od početka do kraja – pa je na vrhuncu prijenosa s nama bilo više od 60 slušatelja.

To su brojevi koji raduju i obvezuju – nas na izravan prijenos i slijedećih sjednica OV, političke predstavnike i dužnosnike na odgovornost i transparentnost, te aktivno sudjelovanje u radu i otvorenu komunikaciju s građanima.

Kupnja brodica ‘Lovor’ i ‘Tamaris’ najambiciozniji je ovogodišnji poslovni potez Općine Orebić (ostvaren kroz KTD ‘Bilan’), ali i ekspresno reješenje problema koji bi potencijalno nastao da su ove dvije brodice otplovile iz pelješkog kanala kupljene od strane turističkih poduzetnika izvan ovog područja. Načelnik Tomislav Ančić istaknuo je  kako se na ovaj način hitno otklonila mogućnost značajne degradacije prometne povezanosti Orebića s Korčulom – posebno važne stanovnicima općine Orebić koji gravitiraju školama, medicinskim, pravosudnim i upravnim ustanovama smještenim na otoku. Također je kazao kako je vodstvo Općine ocijenilo da će ova dva broda, poslujući u okviru KTD Bilan, ostvarivati značajnu dobit, te osigurati relativno brz povrat investicije.

Oporba se složila s potrebom zadržavanja kvalitetne veze Orebić – Korčula, ali se i obrušila na izvršnu vlast općine i Nadzorni odbor ‘KTD Bilan’ zbog načina na koji su proveli ovaj potez. Inzistirali su kako je prije obvezivanja na plaćanje oko 2.5 milijuna kuna za koliko su brodice izlicitiranje, bilo nužno konzultirati vijećnike, makar kroz kraće konzultacije s predsjednicima klubova, umjesto da se autonomno poduzme taj potez, a Vijeće ovede pred gotov čin. Također su izrazili sumnju u optimistične financijske projekcije i brz i bezbolan povrat investicije – pitajući se može li brodski prijevoz u sklopu komunalnog poduzeća biti baš tako profitabilna djelatnost – posebice imajući u vidu poslovanje ‘Mediteranske’ u stečaju, te manjak interesa za brodove od strane privatnih investitora tijekom dosadašnjih brojnih aukcija. Prozvali su načelnika i NO ‘Bilana’ za nezakonitosti u poslovanju – na što je posebno oštro reagirao predsjednik NO Bilan – vijećnik Anto Radović prozivajući prethodu općinsku vlast za nezakonitosti u radu KTD Bilan.

Nakon gotovo šest sati politike, na dnevni je red stigla točka o dohrani plaža. Čini se kako je dio naših općinskih vijećnika u izvrsnoj formi, jer je i ova rasprava protekla prililčno burno. Odluka predviđa dohranu niza plaža na području Općine relativno malim količinama kamenog agregata iz kamenoloma u Podvlaštici. Vijećnici Antičević i Krističević skrenuli su pozornost na pojedine nedostatke odluke u pogledu potreba plaža u Potočinama i Mokalu. Načelnik Ančić sugerirao je kako je ova odluka donešena kako bi se provela prva od više faza dohrane predviđenih elaboratom koji je naručila Općina. Vijećnik Jurjević nije bio zadovoljan takvim objašnjenjem niti ovakvom odlukom. Naglasio je kako podržava dohranu, pa, ako treba i nasipanje – ali da se Vijeće ne bi trebalo postavljati licemjerno – te nalagati dohranu malom količinom žala, a pri tome eventualno planirajući zatvoriti oči pred potencijalnim samostalnim akcijama zainteresiranih investitora. Zatražio je da Vijeće dodijeli suglasnost za bitno veće količine dohranjenog materijala, te tako omogući zainteresiranim investitorima da uz količine kojima dohranjuje Općina i sami mogu u skladu s odlukom Vijeća o svom trošku izvršiti dodatnu dohranu plaža. Oštro je napao, prvenstveno predsjednicu Vijeća za politikanstvo – podsjećajući kako je Udruga za Orebić čiji su članovi pretežito činili listu grupe birača Marije Mrgudić bila veliki protivnik svakog nasipanja za vrijeme prethodne vlasti, a sada ona podržava dohranu čak i na lokacijama na kojima do sada nije bilo plaža. Predsjednica Vijeća odgovorila je kako se sada radi o drugačijem pristupu kakav ona podržava, te da neće podržati nikakve dodatne zahvate bez stručne podloge i odobrenja OV. 
Ovaj prijedlog vijećnika Jurjevića nije niti dospio na glasovanje, niti je on na tome inzistirao – te je sjednica zaključena uz još jednu odluku donešenu glasovima vladajuće koalicije.

Ovo izvješće malo odstupa od standardne ‘rekao je’ – ‘rekla je’ forme skraćenog zapisnika koju smo do sada često prakticirali. Nemoguće je u razumnom broju rečenica sačiniti zapisnik 15 točaka i više od 6 sati rasprave. Koga zanima tko je točno što rekao i drugi detalji sa sjednice, može poslušati cjelokupnu tonsku snimku. Pokušali smo realizirati i video snimanje, međutim unatoč trudu i izmjeni kamera, kartica i baterija – više od 5 sati nije išlo – pa ju nepotpunu nećemo objavljivati.

{jumi [*21]}

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku