Srijeda, 26 Rujan 2018 14:39

Život normaliziran, u Orebiću održan sastanak vatrogasnog stožera DNŽ

Napisao 
Ministar Krstičević u obilasku oštećenih obiteljskih kuća u Stankovićima Ministar Krstičević u obilasku oštećenih obiteljskih kuća u Stankovićima Foto i galerija: I. Dajak | Orebić.com.hr

U Orebiću i okolici danas se život odvija normalno, iako raštrkani ostaci vatrene stihije koja je jučer, nošena jakim vjetrom, protutnjala rubnim djelovima Orebića, okolnim naseljima i brdima, povremeno se reaktiviraju, te su vatrogasne postrojbe još uvijek na terenu.

Prve informacije sugeriraju kako je požar koji je jučer oko 8 sati ujutro izbio u blizini sela Radešić uzrokovalo iskrenje dalekovoda. Lokalne vatrogasne postrojbe koje su odmah izašle na teren nisu mogle do kraja obuzdati vatru koja se širila nošena jakim vjetrom, a kanaderi su dva puta morali odustati od gašenja zbog opasnih turbulencija uzrokovanih nepovoljnim vjetrom i konfiguracijom terena. Upomoć su krenule snage sa svih djelova Pelješca, otoka Korčule, Mljeta, ostatka Dubrovačko-neretvanske županije, te brojnih postrojbi iz gotovo cijele Hrvatske. Od požara su se branile kuća po kuća, te se radilo na sprečavanju prodora požara u najostjetljivije djelove oko naselja Orebić. Do večeri se situacija na požarištu nešto popravila, naselja više nisu bila izravno ugrožena, a vremenski uvjeti su dopustili da interveniraju i tri kanadera koji su treći puta izašli na teren u poslijepodnevnim satima. U požaru su oštećene četiri obiteljske kuće u naselju Stanković, a uz šumsku vegetaciju izgorjeli su i brojni maslinici i vinogradi. Sve raspoložive snage borile su se s požarom cijelu noć, a pristigi su iz svih djelova Hrvatske: Splitsko-dalmatinske županije, Šibensko-kninske Županije, Zadarske županije, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije, državne vatrogasne intervencijske postrojbe, HGSS, služba Hitne medicinske pomoći, Hrvatska vojska i brojni lokalni stanovnici.

Jutros u 8 sati u prostoru Općine Orebić održan je sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije, koji je sazvao Ministar obrane Damir Krstičević, a na kojem su, bili i članovi Stožera Civilne zaštite Općine Orebić predvođeni načelnikom Stožera Kristijanom Kapitelijem i načelnikom Općine Orebić Tomislavom Ančićem, članovi Stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije predvođeni načelnikom Stožera Joškom Cebalom, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županija Stjepo Simović i drugi.

Vatrogasni zapovjednici Tucaković, Simović i Nikša Nogalo, zapovjednik orebićkog DVD-a izvjestili su o stanju na terenu, a ministar Krstičević pohvalio je rad svih službi, te istaknuo važnost sustava domovinske sigurnosti, suradnje svih službi i 'narastanja snaga', koje su nakon angažmana loikalnih žurno osnažene regionalnim i nacionalnim.

Nakon sastanka i izjava za medije ministar je s pratnjom članova stožera i domaćina obišao požarište, te se posebno zadržao uz oštećene objekte u Stankovićima.

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku