„Želim pomagati” mijenja sliku nezaposlenosti na LAG 5 području

Foto: Ivica Dajak

U srijedu, 4. prosinca 2019., u kino dvorani Centra za kulturu, predstavljen je opsežan projekt Lokalne akcijske grupe LAG 5 „Želim pomagati“ u sklopu kojeg će do kraja 2021. godine zaposliti 38 žena, uključiti više od 150 korisnika te poboljšati kvalitetu života u slabo dostupnoj, ruralnoj i otočnoj sredini.

„Želim pomagati“ projekt je vrijedan više od šest milijuna kuna, a provodi se u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područni ured Dubrovnik, Centrom za socijalnu skrb Korčula te čak pet otočnih i poluotočnih općina Vela Luka, Orebić, Blato, Smokvica i Gradom Korčulom. U naredne dvije i pol godine projekt će omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Konferencija održana u srijedu predstavila je djelatnicima, korisnicima, partnerima i javnosti dosadašnje aktivnosti projekta. Okupljene je pozdravio predsjednik LAG-a 5 Vjeran Filippi, u prvom redu predstavnike institucija i jedinica lokalne samouprave, istaknuvši kako se nada da će projekt pridonijeti jačanju strategije razvoja i poboljšavanju kvalitete života na poluotočnom i otočnom području u skladu s dugoročnom strategijom Europske unije za teže dostupna područja, dok je detalje provedbe i ciljeve objasnila voditeljica LAG-a 5 Katarina Slejko.

„Ciljane skupine su nezaposlene žene, najvišeg srednjeg stručnog obrazovanja s posebnim naglaskom na žene starije od 50 godina, žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice, bivše ovisnice i žene iz sličnih ranjivih skupina. Iako smo se pitali hoće li ovakva vrsta projekta naići na zainteresiranost ciljanih skupina, odaziv je premašio naša očekivanja. Krajem kolovoza zaposlili smo 21 ženu za rad s korisnicima treće dobi te dvije koordinatorice projekta, početkom studenog zaposlili smo još devet žena, a od početka prosinca na projektu rade čak 33 žene u pet različitih općina, a izvjesno je da ćemo ciljanu brojku od 38 žena i nadmašiti. Od 33 žene, 13 ih je starije od 50 godina, 7 ih je dugotrajno nezaposleno, čak duže od 10 godina, 9 je završilo samo osnovnu školu, jedna je bivša ovisnica, 3 su osobe s invaliditetom, 4 su mlađe od 30 godina te su 3 stranog podrijetla. One trenutno skrbe o 132 korisnika, svaka radnica skrbi o najmanje četiri korisnika“, objasnila je voditeljica Slejko.a
„Nezaposlenost je kompleksan društveni problem, no posebno se ističe nezaposlenost žena koje se na tržištu rada susreću s višestrukom diskriminacijom, manjkom institucionalne podrške te im više nego drugim skupinama prijeti socijalna isključenost kao posljedica dugotrajne nezaposlenosti. Konkretno u Hrvatskoj, žena starije životni dobi zaposleno je tek 23 posto u odnosu na 41 posto muškaraca. Zabrinjavajući je podatak da više od pola nezaposlenih žena posao traži duže od jedne godine te da veliki broj žena radi u sivoj zoni ili na crno. Ovaj program mijenja tu sliku na području LAG-a 5 i zato je toliko važan“, objasnila je Slejko.

Na konferenciju su sudjelovali predstavnici partnerskih organizacija na projektu: ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Korčuli Dobrila Petković – Kolumbić, voditelj pododsjeka HZZ, ispostava u Korčuli Mario Lozica, načelnica općine Vela Luka Katarina Gugić, načelnik općine Blato Ante Šeparović, načelnik općine Smokvica Kuzma Tomašić, načelnik općine Orebić Tomislav Ančić i gradonačelnik Korčule Andrija Fabris.

Ukupan iznos projekta 6.057.031,16 kuna
Iznos EU potpore 6.057.031,16 kuna

zelim pomagati lenta

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku