Trpanjska ‘ćumuruša’ već proradila i poslala poruku susjedima priko kanala!

Foto: kulturna udruge 'Trpanj odma'"

Oko 80 aktivista okupilo se jučer na starom mulu u trpanjskoj luci, te duhovitim performansom poslalo jasnu poruku što misle o gradnji termoelektrane na ugljen svom susjedstvu.

Performansom pod nazivom ‘Suside, jel’ nam to nestaje sunca i vitra’, osamdesetak aktivista iz Trpnja, ali i iz Orebića, Kune, Dube, Gornje i Donje Vrućice i drugih peljeških mjesta, podržali su prosvjede u Pločama i izrazili i vlastito protivljenje gradnji velike termoelektrane na kameni ugljen u Pločama. 

Uz naloženu simboličnu peć na ugljen, iz čijeg se dimnjaka širio crni dim od kojeg su se štitili maskama, ukazali su na opasnost od utjecaja ovog izvora energije na turizam, poljoprivredu i kvalitetu života općenito u ovim krajevima. Naziv performansa ukazivao je na poticanje korištenja obnovljivih izvora energije, a pojedini transparenti ukazivali su na činjenicu da je kameni ugljen gorivo primjerenije 18. nego 21. stoljeću, potičući nadležne na razmišljanje o prirodnom plinu i drugim manje štetnim izvorima energije za termoelektranu.

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku