Studijsko putovanje na Krk u organizaciji LAG-a 5

Foto: LAG5

Lokalna akcijska grupa LAG5 vodila je protekli vikend svoje članove – predstavnike jedinica lokalne samouprave, komunalnih poduzeća, turističkog i poljoprivrednog gospodarstva – na studijsko putovanje na otok Krk kako bi se iz prve ruke upoznali s primjerima dobre prakse u gospodarenju otpadom, autohtonom poljoprivrednom proizvodnjom, poslovanjem OPG-ova i upravljanje zaštićenim područjima prirode.

Članovi LAG-a boravili su na Krku od četvrtka do nedjelje. Među ostalima, putovali su i Vinko Kapelina, gradonačelnik Korčule, načelnici općina Lumbarde, Trpnja i Smokvice, direktori komunalnih  NKPLM-a, KTD Hober, Komunalac d.o.o. Lastovo, razvojne agencije grada Korčule Kora, predstavnici turističkih zajednica, OPG-ova, udruga i LAG-a 5.

Tijekom prvog dana boravka posjetili su grad Krk i lokalno komunalno poduzeće Ponikve – koje je u suvlasništvu svih krčkih gradova i Općina, te obavlja djelatnosti vodovoda, odvodnje, te gospodarenja otpadom za cijeli otok Krk. Oni su još 2005. godine na otoku Krkuuveli ekološki zasnovan sustav zbrinjavanja komunalnoga otpada, te su svoja iskustva rado podijelili s gostima. Delegaciju su također primili i gradonačelnik, te vodstvo grada Krka, nakon čega su se najodgovorniji za komunalu naše regije zaputili na brdo Treskavac gdje su na se na licu mjesta upoznali s postrojenjima za zbrinjavanje otpada – sortirnicom, kompostanom, te privremenim odlagalištem (za sada se dio otpada krčkih gradova i općina koji se ne može reciklirati odlaže na Treskavcu, ali će se uskoro, kao što zakoni i preuzete obveze RH predviđaju, odlagati na središnjem županijskom deponiju otpada).

Subota je bila zanimljivija turističkim djelatnicima i predstavnicima peljeških OPG-ova – Josipu Antunoviću iz Kune i Vedranu Kiridžiji iz Potomja – jer smo obilazili seoska domaćinstva koja pružaju usluge smještaja i prehrane na otoku Krku. 

U jutarnjim satima dana polaska, domaćini su goste upoznali s ornitološkom stanicom i upravljanjem zaštićenim područjima prirode na primjeru Natura 2000 staništa ptica na Jezeru pored Njivica, a gosti su posjetili i jedno klasično ‘reciklažno dvorište’ – sabirno mjesto na koje građani samostalno donose odvojeno prikupljeni otpad, a postavljanje kojih se uskoro očekuje na području grada Korčule i peljeških Općina. 

Naravno, tijekom posjeta Krku, gosti su se iz prve ruke upoznali i s autohtonim krčkim specijalitetima i vinima, pa su nakon radnih aktivnosti uživali i u krčkom pršutu, fritaji sa šparogama, janjetini, Žlahtini i Brajdici, te ugodnom druženju i upoznavanju s domaćinima.

Dominirajući utisci u autobusu orebićke agencije Croatia holidays, koja je putovanje suorganizirala s LAG-om 5 i krčkom agencijom Aleta, govore kako puno možemo naučiti od krčkih komunalaca, na primjeru organizacije, vodoopsrbe i odvodnje, te posebno gospodarenja otpadom. Naši vinari, turistički djelatnici i OPG-ovi, ponudom i kvalitetom nimalo ne zaostaju za krčkim kolegama, te su u brojnim elementima i ispred njih. Međutim, puno lošiji zemljopisni položaj naše županije u odnosu na, riječima domaćina: “bezobrazno dobar položaj Krka” u odnosu na hrvatsku i europske metropole, traži od nas još više truda i kreativnosti kako bismo, usprkos izoliranosti, pokušali ostvariti prihvatljive rezultate koji bi ruralni turizam našeg kraja učinio isplativom gospodarskom granom.

 

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku