Stožer za obranu hrvatskog Vukovara – skuplja potpise i u Orebiću

Obavješteni smo kako će aktivisti inicijative za raspisivanje referenduma o promjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina skupljati potpise i u Orebiću te drugim mjestima naše Općine.

Skupljanje potpisa trajat će do 1. prosinca. Inicijatori traže izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, prema kojima bi jedinice lokalne samouprave imale obvezu uvođenja manjinskog jezika i pisma tek ukoliko nacionalna manjina čini najmanje 50% stanovništva grada ili Općine. Prema sadašnjem Ustavnom zakonu taj udio je trećina stanovništva.
Tako predloženo referendumsko pitanje glasi:
“Jeste li za to da se članak 12., stavak 1., Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruju se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva takve jedinice.”
Potpisi za referendum skupljat će se i na području Općine Orebić, priopćio nam je koordinator Kazimir Opačak. Planirano je da se potpisi organizirano prikupljaju u jutarnjim satima ispred ‘opskbrnog centra’ (Konzum, OTP banka, Pivac) pored zelene tržnice u Orebiću, ali je ta lokacija za sada ‘na čekanju’ radi kiše. Volonteri inicijative potpise će i osobno prikupljati u Orebiću i ostalim mjestima Općine.
Potpisi se skupljaju na ukupno oko 2000 mjesta u cijeloj Hrvatskoj, a za raspisivanje referenduma inicijativa mora skupiti 450.000 potpisa.
 
Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku