Splitski Upravni sud poništio rješenje o prihvatljivosti izgradnje vjetroelektrane ‘Bila Ploča’

Foto: Udruga BIOM

Upravni sud u Splitu usvojio je tužbu Udruge BIOM kojom se poništava rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti izgradnje vjetroelektrane ‘Bila Ploča’ nadomak Orebića.

Udruga BIOM danas je priopćila kako je Upravni sud u Splitu presudu u korist Udruge kao tužitelja donio 28. prosinca prošle godine, a temeljem tužbe koju je ova Udruga sa sjedištem u Zagrebu podnijela u veljači 2013. nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijelo rješenje kojim se izgradnja vjetroelektrana Bila Ploča ocijenila prihvatljivom za okoliš i ekološku mrežu. Time je ovaj, po mnogima na kontroverzan projekt, vraćen jednu stepenicu unatrag u ishodovanju dokumentacije potrebne za njegovu realizaciju.

Sutkinja Miranda Gulišija Jurišić u opsežnom obrazloženju navodi kako Mišljenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje je priloženo uz zahtjev za procjenu utjecaja na okoliš nije valjan dokaz o usklađenosti zahvata s prostorno – planskom dokumentacijom, te kako Studija outicaju na okoliš nije izrađena temeljem najnovijih, vjerodostojnih i dostupnih podataka. Stoga je Sud rješenje poništio i vratio na ponovni postopak nadležnom ministarstvu.

„Već za vrijeme javne rasprave upozoravali smo na stručnu neutemeljenost studije te na apsurdnu situaciju da se planira izgradnja vjetroelektrane na području koje su državne institucije za zaštitu prirode identificirale kao međunarodno značajno za zaštitu ptica. Prostorno loše pozicionirane vjetroelektrane mogu izazvati visoku smrtnost kod ptica i šišmiša koji stradaju uslijed sudara s elisama vjetroturbina“ rekao je dipl. ing. biologije Vedran Lucić iz Udruge BIOM.

Sličnu tužbu protiv istog ovog rješenja, u veljači 2013. podnijelo je također i ‘Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode’ sa sjedištem u Osijeku.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku