Pripreme za početak radova na školi – zbrinjavanje zelenila

foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr

Danas je, u sklopu priprema za početak radova na rekonstrukciji i dogradnji škole u Orebiću, te dogradnji športske dvorane, krenulo zbrinjavanje zelenila – stabala i biljaka iz školskog vrta i dvorišta – koje će se maksimalno nastojati očuvati, te u skladu s projektom – zadržati u školskom okolišu ili preseliti na druge prigodne lokacije.

U dvorištu kako sada već kažemo ‘stare’, a nadam se vrlo skoro ‘nove’ škole, u kojoj se već od početka polugodišta ne odvija nastava, zatekli smo načelnika Općine Tomislava Ančića, ravnatelja OŠ ‘Orebić’ Nenada Meknadžieva, te dugogodišnjeg učitelja OŠ ‘Orebić’, danas umirovljenog Iva Maričića Đanija – koji je većinu radnog vijeka zajedno s učenicima uređivao školski vrt.

Naime Općina Orebić i OŠ Orebić su, kao dio pripreme za početak izvođenja radova na projektu rekonstrukcije i dogradnje škole, te izgradnje športske dvorane, organizirali početak zbrinjavanja stabala i biljaka iz okruženja OŠ Orebić.

Od ravnatelja Menkadžieva saznali smo kako se za dio od ukupno preko pedeset stabala – pet velikih i petnaest manjih izvođač radova ugovorno obvezao premjestiti  ih –  i uklopiti u novi školski vrt predviđen projektom rekonstrukcije i dogradnje. Ostala zatečena stabla izvođač je u ubvezi deponirati kako bi ih investitori bili u mogućnosti preseliti na prikladno mjesto.

Načelnik Ančić, informirao nas je kako će djelatnici KTD Bilan, u dogovoru s Općinom i OŠ ‘Orebić’, dio stabala izvaditi zajedno s korijenjem, te presaditi na prikladna mjesta. 

Nove lokacije određene su u dogovoru s mjesnim odborima, pa će se dio naći na zelenim javnim površinama uz more, za dio je predviđeno da se premjeste u neposrednu blizinu – na prostor parkirališta neposredno pokraj škole, a za što će biti zatražena suglasnost HAZU koja je vlasnik te površine. Dio raslinja također će biti preseljen u okruženje zgrade dječjeg vrtića Orebić

Dok smo se uspjeli organizirati i posjetiti dvorište ‘stare’/buduće ‘nove’ škole – djelatnici ‘Bilana’ već su bili gotovi s vađenjem prve skupine manjih stabala – te je za sutra ujutro predviđeno njihovo usađivanje na nove lokacije.

Osim stabala, ponovno će se iskoristiti i kamen kojim su učenici prethodnih generacija OŠ ‘Orebić’ ogradili djelove dvorišta, a deponirat će se za buduću uporabu reflektori, a čak i ograda školskog igrališta. 

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku