Požar u odlagalištu otpada u Podvlaštici – što se događa i što nas očekuje?

Foto i galerija: I. Dajak | Orebić.com.hr

Orebić, 2. listopada 2018. Iako se vatra još uvijek povremeno aktivira na različitim djelovima opožarenog područja oko Orebića, možemo kazati kako je požar koji nam je donio velike probleme uglavnom ipak iza nas.

Nažalost, ispred nas je dugotrajna borba s vatrom koja gori u tijelu odlagališta otpada u Podvlaštici, izvana se manifestira dimom  neugodnog mirisa, dok ju je u samom odlagalištu izuzetno teško ugasiti, te će adekvatna sanacija biti izuzetno zahtjevna – vremenski, količinom posla i znatnim financijskim sredstvima.

Požar koji je protutnjao odlagalištem u Podvlaštici, u kratkom je vremenu progutao papir, plastiku i drugi uskladišteni odvojeno prikupljeni otpad, a zapalio je i ‘tijelo’ odlagališta, koje gori od prošlog utorka, te je prije početka sanacije, prema riječima stručnjaka, teško utvrditi do koje dubine  i u kojoj mjeri je odlagalište zahvaćeno vatrom.

Jučer je odlagalište kratko pregledao Arsen Zoran Tonšić, inženjer iz tvrtke koja sudjeluje u sanaciji splitskog odlagališta Karepovac, a trenutno je angažirana na poslovima sanacije odlagališta otpada na otoku Korčuli. Nakon uvida u stanje na terenu izniio je predstavnicima tvrtke KTD BIlan, a u nazočnosti predstavnika lokalnog stanovništva i medija, svoje mišljenje o situaciji i prijedloge za djelovanje. Kako saznajemo, telefonski su konzultirani i drugi stručnjaci i nadležne službe. Od direktora Joška Đelduma i načelnika općine Orebić Tomislava Ančića saznajemo kako se inicijalno planira prekrivanje tijela odlagališta slojem zemlje, koji radovi su već počeli a trebali bi se intenzivirati tijekom slijedećih dana. To bi trebalo u relativno kratkom vremenskom roku  eliminirati dim koji se već nekoliko dana, kada nema vjetra, izlijeva Podvlašticom, Stankovićima, Dubravicom i šire, te uzrokuje neugodnosti stanovništvu, turistima i gospodarstvu. Također, jučer su obavljena i  preliminarna mjerenja plinova ručnim uređajem koja su pokazala kako dim ni na samom izvoru ne sadrži izrazito visoke koncentracije štetnih plinova karakterističnih za otpad, pa je preliminarna informacija iz Općine Orebić  da zdravlje stanovništva okolnih naselja ne bi trebalo biti ugroženo. Ipak, radi veće sigurnosti, očekujemo i detaljnija mjerenja HZJZ-a.

Nažalost, opisana inicijalna sanacija ne može ugasiti požar u dubini odlagališta, koji će i dalje ostati prijetnja okolišu ali i sigurnosti odlagališta. Zato će biti potrebno žurno pristupiti i slijedećem koraku – adekvatnoj sanaciji odlagališta Podvlaštica, postupnom gašenju vodom i premještanju otpada na posebno pripremljenu podlogu uz popratnu infrastrukturu, kako više ne bi predstavljao prijetnju okolišu.Takva, cjelovita sanacija, zahtjeva opsežnu dokumentaciju, te financijsku pomoć države ili EU, pa se čini da ćemo na nju neko vrijeme pričekati. Neko kraće vrijeme ćemo pričekati i na cjelovita mjerenja kvalitete zraka koja bi po narudžbi Općine Orebić trebao provesti Hrvatski zavod za javno zdravstvo iz Splita, koji, čini se, to nije u stanju organizirati preko noći.

Iz Općine Orebić također doznajemo kako su o požaru u orebićkoj ‘kavi’ obaviještene sve nadležne službe i najviše državne instance, te će se intenzivno tražiti stručna, tehnička i financijska pomoć kako bi se provela adekvatna sanacija ovog, zaista gorućeg, problema.

Ovaj nemio događaj ultimativno je upozorenje kako i KTD Bilan i Općina Orebić ali i najšira zajednica trebaju problem zbrinjavanja otpada shvatiti ozbiljno i odgovorno, te bez odgađanja povući prave poteze. Odlagalište u Podvlaštici treba što prije sanirati, a ubuduće sav otpad, ne samo komunalni, zbrinjavati prema ekološkim standardima 21. stoljeća. Ne zbog toga što to od nas traži Europa ili hrvatski zakoni, ne zbog financijskih učinaka, već zbog zdravlja naše djece i budućnosti naše zajednice – kvalitete života i razvoja turizma i poljoprivrede. Nažalost, neki naši sugrađani i ovih su dana, unatoč formalnoj zabrani KTD Bilan, i u zapaljenoj ‘Kavi’ odlagali sve i svašta – od građevinskog otpada, do namještaja, ležaljki, opreme za rekreaciju i sl. Ovo nije prvi put da odpad u Podvlaštici gori – pokazujući kako Vižanjica problem može sakriti od naših očiju, ali to ne znači da on ne postoji.  Iz ‘Kave’ ovih dana smrde desetljeća naše zajedničke nebrige, a zdravija budućnost naše djece od svih nas zahtjeva promjenu navika i odgovornije ponašanje prema okolišu!

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku