Parlamentarni Izbori 2015. u općini Orebić – lijepo vrijeme i dobar odaziv

Foto: Ivica Dajak

Današnja nedjelja u Orebiću prolazi u znaku lijepog vremena, a tek onda i parlamentarnih izbora.

Kako doznajemo iz Izbornog povjerenstva, izbori protiču mirno i u skladu s propisima, a do 11:30 sati na jedanaest izbornih mjesta na području općine Orebić glasovalo je 21% upisanih birača, što je tek nešto manje od nacionalnog 21,55%, te postotka izašlih za X. izbornu jedinicu koji iznosi 22,47%. Izlaznost je bolja od one na parlamentarnim izborima 2011.kada je na području općine Orebić do 11h glasovalo 13,24%, a na nacionalnoj razini 16,39%  – pri čemu treba imati na umu kako je ove godine brojanje izašlih obavljeno pola sata kasnije.

BIrači se u našoj izbornoj jedinici odlučuju za jednu od 16 ponuđenih lista, pri čemu glas mogu dati i jednom od kandidata s odabrane liste – dajući mu tako prednost pred ostalim kandidatima – što osim što unaprjeđuje demokratske standarde – čini i glasovanje ponešto kompliciranijim. 

Birači pripadnici nacionalnih manjina imaju mogućnost odabira – glasovati ili za liste ponuđene za X. izbornu jedninicu, ili za kadidate u XII izbornoj jedinici. Birački odbor će im uručiti glasački listić sukladno njihovom izboru.

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku