Općinski vijećnik SDP-a uputio otvoreno pismo načelniku Ančiću

Foto: Orebic.com.hr

Vijećnik Goran Palihnić uputio je otvoreno pismo načelniku. Tekst prenosimo u cjelosti:

 OTVORENO PISMO GOSPODINU NAČELNIKU

Dana 25.03.2020 primio sam kao i svi drugi vijećnici obavijest da se sjednice vijeća zbog trenutne epidemiološke situacije do daljnjeg neće održavati. Shvaćam da su potrebe socijalnog distanciranja u ovom trenutku nužne, međutim isto tako smatram da se epidemiološka situacija ne smije zlorabiti u svrhu suspendiranja demokracije. Smatram da se uz malo dobre volje od strane općinskog načelnika i predsjednika vijeća sjednica vijeća može održati na način da se poštuju svi epidemiološki standardi. Svakodnevno se u medijima mogu vidjeti brojni primjeri održavanja sjednica od vlade i sabora do tijela lokalnih jedinica. Jedna od mogućnost je svakako i dvorana osnovne škole Orebić u kojoj se raspored sjedenja može organizirati da se osigura potreban razmak među prisutnima. Ako stožer civilne zaštite iz nekog razloga smatra da se to ne može odraditi na epidemiološki siguran način, postoji i varijanta telefonske odnosno on-line video sjednice što smo također vidjeli u medijima da su neke općine organizirale.

Razlog zašto uopće tražim da se sjednica održi je sljedeći. Naime od početka cijele ove krize nisam čuo ni pročitao nikakve izjave našeg načelnika, te kao vijećnik nisam informiran oko stanja u općini. Pitanja su brojna, a od načelnika nemamo nikakvo izvješće o radu u proteklom periodu. Zato molim načelnika da meni kao vijećniku, a i cijeloj javnosti odgovori na sljedeća pitanja:

1) Kakvo je trenutno financijsko stanje općine? Poznato je svima da je stanje računa općine prije početka krize bilo -1.500.000,00 KN. U ovom periodu smanjenje gospodarske aktivnosti kada su smanjeni i prihodi općine kakvo je stanje računa? Da li je sigurna likvidnost općine i da li će plaće zaposlenika biti sigurne u skoroj budućnosti? Hoće li biti smanjenja plaća zaposlenika i ako da, u kojoj mjeri? Da li se općina planira prijaviti na neku od vladinim mjera i zadužiti kod ministarstva financija?

2) Kakvo je trenutno financijsko stanje komunalnih poduzeća? U kuloarima se govori o smanjenju plaća od 20%, molio bih službenu informaciju? Koliko su smanjeni prihodi komunalnih poduzeća i kako će to utjecati na likvidnost?

3) Općinski odbor SDP-a i ja osobno tražili smo od vas da donesete mjere koje će pomoći građanima i gospodarstvenicima u ovoj krizi. Te mjere nisu velike jer općina ima limitirane alate za pomoć. Međutim smatram da koliko god mala ta pomoć bila, nužna je da se pošalje poruku građanima i tvrtkama da je njihova općina uz njih. Nikakav odgovor od vas nismo dobili, tražimo ga ponovno!

4) Informacije vezane za požar u kavi, koliko je odvojenog otpada zahvaćeno požarom? Zašto je uopće toliko količina otpada bila odložena u kavi, zbog čega nije ranije zbrinuta? Koliki će biti iznos potreban za sanaciju? Kolika je materijalna šteta na postrojenju i opremi?
Još jednom želim naglasiti da se ova kriza ne smije iskorištavati na način da se smanji transparetnost, da se vijećnike i javnost ne informira o stanju u općini. Upravo suprotno, u vremenu krize još je važnije da svi budemo dobro informirani. To se naročito odnosi na nas vijećnike koji u ovim teškim trenucima moramo pokazati odgovornost prema sugrađanima i donositi odluke koje će pomoći oporavku cijele općine od ovog šoka. Prvi preduvjet za to je da se sjednice općinskog vijeća nastave održavati!

GORAN PALIHNIĆ
OPĆINSKI VIJEĆNIK SDP-A

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku