Vrlo zanimljivim, poučnim i poticajnim predavanjem o tradicijskoj prehrani u Dalmaciji ‘Mediteranska prehrana kao baština’ s posebnim osvrtom na izvore i načine prehrane na Korčuli i Pelješcu kustosice Gradskog muzeja u Korčuli Sani Sardelić Pomorski muzej u Orebiću sinoć je obilježio Međunarodni dan muzeja.
U svom predavanju popraćenom slajdovima također se osvrnula i na još nedovoljno za suvremenike istražen način prehrane na pelješkim i orebićkim jedrenjacima tijekom 19. i ranijih stoljeća, koji je kao i u ruralnim područjima Korčule i Pelješca imao specifičan karakter i bio uvjetovan izvorima hrane koje su nudile zemlja i more. ‘Hrana je medij kroz koji možemo progovoriti o mnogim aspektima baštine’- rekla je Sani Sardelić založivši se za oživljavanje i u turističkoj ponudi sustavnije korištenje gastronomskog nasljeđa. Predavanje je bilo popraćeno degustacijom nekih tradicijskih jela koje su pripremile članice orebićkog ogranka Lige protiv raka i nastupom ženske klape Nava iz Orebića.