Održano Javno izlaganje o Studiji o utjecaju na okoliš obilaznice Orebića

Foto i galerija: I. Dajak | Orebić.com.hr

Jučer je u općinskoj dvorani u Orebiću održano Javno izlaganje o Studiji o utjecaju na okoliš obilaznice Orebića.

 

Izlaganje je održano uz primjenu epidemioloških mjera u organizaciji Upravnog odjela za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Dubrovačko-neretvanske županije. U ime Upravnog odjela dvadesetak zainteresiranih građana, među kojima su bili i pročelnik Miho Baće, načelnik i zamjenik načelnika Općine Orebić Tomislav Ančić i Kristijan Kapiteli, pozdravila je Dijana Tomašević Rakić

Studiju je predstavila voditeljica izrade Studije Ena Bićanić-Marković iz Instituta IGH, a na raspolaganju za pitanja zainteresiranih građana bili su i predstavnik projektanta Anton Ecimović iz Projektnog biroa P45, Lucija Končurat iz Instituta IGH, te putem video veze predstavnicia nvestitora – Hrvatskih cesta gđa. Andreja Markovinović. Predstavila je trasu planirane, oko 6,5 km duge prometnice, prijetnje za okoliš koje je studija identificirala, te mjere kojima se predlaže njihovo ublažavanje. Studija ocjenjuje, kako je uz predložene mjere – projekt prihvatljiv za okoliš. Nakon provedene javne rasprave te odgovora na zaprimljene primjedbe – tu ocjenu prije nastavka projekta mora potvrditi nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Najviše pitanja, primjedbi i prijedloga građana odnosilo se na prolazak prometnice poljoprivrednim površinama, te je nekoliko nazočnih građana izrazilo nezadovoljstvo i stav kako ih planirana trasa uvelike oštećuje – te uništava vrijedno poljoprivredno zemljište u zaleđu Orebića. Većina nezadovoljnih predlagala je izmjenu trase, na što im je odgovoreno kako je trasa definirana prostornim planovima Županije i Općine – te nije predmet ove javne rasprave. Dio građana iskazao je zabrinutost i za utjecaj nove prometnice na samostan Gospe od Anđela – dok je fra. Šimun Romić, upravitelj samostana, istaknuo kako je postojeća cesta puno veća opasnost za crkvu, dok je stava da zaobilaznicu od samostana treba pomaknuti dalje od samostana. Građani su se također interesirali za preciznu trasu zaobilaznice, ali je projektant Ecimović kazao kako točna trasa neće biti definirana do izdavanja lokacijske dozvole.

Javno izlaganje održano je u sklopu javne rasprave o Studiji koja traje od 16. listopada do 16. studenog 2020. U tom razdoblju uvid u Studiju omogućen je i u prostorijama Općine Orebić svakog radnog dana u vremenu od 9-12h. Pisana mišljenja, prijedloge i primjedbe na Studiju, javnost i zainteresirana javnost može upisati u knjigu primjedbi na mjestu javnog uvida ili u pisanom obliku dostaviti na adresu: Dubrovačko-neretvanska županija, Upravni odjel za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove, Vukovarska 16, 20000 Dubrovnik, u tijeku roka predviđenog za javnu raspravu.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku