Održana prva radionica za izradu ‘Zelenog plana’ LAG-a 5 u Orebiću

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr

Sinoć je u dvorani Općine Orebić održana prva radionica u sklopu izrade ‘Zelenog plana’ – strateškog dokumenta održivog razvoja naše regije koji izrađuje lokalna akcijska grupa LAG 5.

U tijeku je prva faza izrade dokumenta ‘Zeleni plan’ – koji bi trebao trasirati održivi razvoj ruralnog područja na kojem djeluje ova lokalna akcijska grupa. U ovom koraku to podrazumijeva radionice koje u središtima jedinica lokalne samouprave okupljaju njihove čelnike, gospodarstvenike, udruge i građane – kako bi kroz razgovor komunicirali stručnjacima koji će pisati dokument prioritete, potrebe i probleme u svom okruženju, te uvrstili u ‘Zeleni plan’ smjernice koje će pridonijeti podizanju kvalitete života u svojoj zajednici.

Sinoćnja radionica u Orebiću okupila je tridesetak zainteresiranih građana, predstavnika Općine, gospodarstvenika i pojedinih udruga koje djeluju na našem području. Radionicu je ispred dijela ekipe stručnjaka koji će sudjelovati na izradi plana moderirao Zoran Skala, dipl. ing. strojarstva sa stažem u INA petrokemiji, te kao viši savjetnik za razvojne poslove i ekologiju pri Zavodu za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije. Radionici su nazočili i načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić, te predsjednica Općinskog vijeća Marija Mrgudić.

Gosti su prezentirali svoju viziju održviog razvoja, s naglaskom na iskustva koja su osobno stekli na otoku Krku – koji se često ističe kao primjer dobre prakse na tom polju. Domaći su naglasak stavili na dio problema koji ih muče, često skrećući sa sugeriranih smjernica moderatora na probleme koje osobno doživljavaju akutnima, uz povremeno povišene tonove.

Prva je orebićka radionica samo zagrebala po površini problema koji bi se trebali rješavati strateškim smjernicama ‘Zelenog plana’, a stekao se dojam kako je dobar dio domaće populacije još uvijek nezainteresiran za tematiku – te nije ni bio zastupljen u dvorani. Važno je naglasiti kako će temeljem ‘Zelenog plana’ pojedini infrastrukturni, gospodarski ili društveni projekti u ne tako dalekoj budućnosti dobijati ili ne dobijati zeleno svjetlo za dio sredstava fondova Europske unije. Stoga u ovaj dokument treba uvrstiti smjernice za koje baš vi smatrate da bi doprinijele boljitku zajednice, infrastrukturne, gospodarske i društvene projekte koje želite vidjeti realizirane. Važno je i da njegov sadržaj odražava želje i potrebe što šireg kruga ljudi našega kraja – ne nužno samo onih kojima ‘Zeleni plan’ i ‘održivi razvoj’ zvuče zanimljivo i atraktivno. 

Zato se nadamo još većoj posjeti i produktivnosti na nekim budućim radionicama, te da će izrađivači ovog dokumenta što objektivnije i kvalitetnije snimiti stanje na terenu i ponuditi kreativne planove i zanimljiva rješenja.

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku