Održan sastanak predstavnika Vijeća mjesnog odbora i dijela građana Kućišta s Načelnikom općine Orebić

Foto: I. Dajak | Orebić.com.hr

Jučer je u općinskoj dvorani, na inicijativu Vijeća MO Kulćište, održan sastanak predstavnika MO Kućište i gotovo četrdeset građana tog mjesta s načelnikom Ančićem na temu izgradnje trajektne luke u Perni.

Sastanak je vezan za najnoviju inicijativu vijeća MO Kućište kojom traže sazivanje hitne sjednice Općinskog vijeća općine Orebić s temom izmjena UPU luke Perna s ciljem smanjenja njezina obuhvata i izgleda, uz uvođenje novih plaža i rekreativnih sadržaja. S ovim zahtjevom već su se pismeno obratili i općinskim vijećnicima, te predsjedniku OV Mariju Vekiću. Naime, dio građana MO Kućište, prvenstveno stanovnici Perne, nisu zadovoljni izgradnjom trajektne luke, a posebno izgledom projekta kakav je trenutno na snazi, te već gotovo godinu dana poduzimaju aktivnosti protiv njezine izgradnje. Drže da bi izgradnja trajektne luke u njihovu neposrednu susjedstvu, veličine predviđene trenutnim idejnim rješenjem i prostorno planskim dokumentima, ugrozila turizam u Perni, ali i način života mještana. Stoga se, kako kroz građansku inicijativu i udrugu ‘Plavi zid’, tako i kroz Vijeće MO Kućište bore protiv ovog projekta. Prošlogodišnjom inicijativom tražili su brisanje luke iz prostornih planova, te njezino izmještanje na alternativnu lokaciju, dok ovom inicijativom predlažu određeni kompromis te traže smanjenje obuhvata i izmjene izgleda projekta.

Načelnik Tomislav Ančić kazao je kako sazivanje sjednice Općinskog vijeća mogu inicirati zahtjevom pet vijećnika Općinskog vijeća, ili kao građanska incijitava – koja može predložiti akt Općinskom vijeću s 10% potpisa ukupnog biračkog tijela općine Orebić (nešto manje od 400 potpisa). Istaknuo je kako je UPU trajektne luke Perna donesen još 2010.g., te kako su prema njegovim saznanjima aktivnosti uz ishođenje dokumentacije za realizaciju projekta trajektne luke Perna već daleko odmakle. Stoga bi jednostrano inzistiranje na izmjenama projekta u ovom trenutku moglo na neodređeno vrijeme odgoditi njegovu realizaciju, što on kao općinski načelnik ne može podržati. Još je jednom je istaknuo da trajektna luka neće biti u funkciji bez zaobilaznice naselja Orebić, koja je u fazi projektiranja, a za što se zalažu i Općina Orebić i on osobno. Također je istaknuo da je nositelj projekta izgradnje trajektne luke Perna Županijska lučka uprava DNŽ – te obećao organizirati sastanak s ravnateljem kako bi u razgovoru s njim ispitali mogućnosti nalaženja rješenja.

Nakon gotovo jedan sat žustre rasprave, predstavnici Vijeća MO Kućište i građani su sastanak napustili, čini se, nezadovoljni odgovorima načelnika na njihove zahtjeve.

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku