Odlično posjećena manifestacija ‘Dani otvorenih vrata peljeških podruma’

Foto: Slobodan Rosić

Završena je 13. manifestacija Dana otvorenih vrata peljeških podruma kojoj je prisustvovao rekordan broj posjetitelja koji su stigli iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

U bogatim pelješkim podrumima na raspolaganju za kušanje bilo je više od 15 uzoraka vina koje se nudilo u tridesetak peljeških vinara. Među bogatstvom okusa mogla su se kušati brojna vina autohtonih sorti: Maraštine, Pošipa i Plavca malog u raznim varijantama i stilovima. Iako je cijeli Pelješac prekriven sortom Plavac mali, vino dobiveno od te sorte se razlikuje u bogatstvu okusa sa obzirom na položaj s kojeg dolazi.
Posjetitelji su mogli kušati laganije plavce i rosse koji dolaze od grožđa iz unutrašnjeg dijela Pelješca, kao i odležane vrhunske plavce s ograničenih položaja Dingača, Postupa, Mili…
U iznimnoj dobroj vinarskoj-vinogradarskoj 2018.godini, dobili smo izvorna mlada vina. Ovogodišnja berba će ostati zapamćena po iznimnoj zdravstvenoj ispravnosti grožđa, visokim šećerima i optimalnim kiselinama koje će ova vina učiniti pogodnim za dugo odležavanje i arhiviranje.
Poslije cjelodnevnog obilaska vinskih podruma od Stona do Potomja za posjetitelje je bila organizirana zabava koja je trajala do ranih jutarnjih sati.
Zbog velike zainteresiranosti za manifestaciju pelješki vinari su najavili još jednu ovakvu manifestaciju za 1. svibnja sa porukom svim ljubiteljima Plavca malog.

Komentiraj sa Facebook-om